Urmează “Udatul nevestelor” în Hodac Diverse
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 360 Vizualizări

Urmează “Udatul nevestelor” în Hodac

Una dintre cele mai frumoase zone montane ale judeţului Mureş este reprezentată de comuna Hodac, cunoscută pentru activităţile specifice, precum exploatările forestiere, zootehnia, artizanatul, prelucrarea lemnului, confecţionarea de termopane şi tâmplăria PVC. Dintr-un scurt interviu cu primarul din Hodac, Ionel Fărcaş, am aflat care sunt proiectele pentru 2018 ale acesteia, ce se mai întâmplă cu păşunile, situaţia ajutoarelor sociale, dar şi despre evenimentele culturale tradiţionale.

Reporter: Care este situaţia păşunilor din acest areal montan şi când va avea loc licitaţia acestora?

Ionel Fărcaş: Păşunile noastre sunt închiriate către două asociaţii, iar ultima licitaţie a avut loc în 2010, urmând ca în 2019 să expire contractul. Una dintre ele e reprezentată de filiala locală a crescătorilor de taurine, care are o păşune închiriată în localitatea Hodac. Celelalte şapte zone de păşune sunt închiriate de altă asociaţie, folosite pe timp de vară pentru oi. Trebuie să pregătim licitaţia în funcţie de cerinţele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP). Astfel, vom apela la o firmă de consultanţă, vreau să fie totul transparent şi în termeni legali. Dreptul la licitaţie îl are orice cetăţean, nu e obligatoriu să fie vorba despre o asociaţie de stat. Important e ca păşunea să fie acoperită cu numărul de animale destinat pentru aceasta, respectiv o bovină -hectare de păşune, iar 3-6 ovine – un hectar de păşune. Unele zone nu au fost bine întreţinute şi a crescut în mod excesiv năgara (n.r.: o plantă erbacee, cu paiul înalt, frunze înguste şi spicul cu fire lungi şi aspre), plantă care nu este consumată de erbivore. Vom remedia şi această problemă cât de curând posibil.

Rep.: Vă rog să-mi oferiţi câteva date despre proiectele aflate în derulare în 2018.

I.F.: Am obţinut în 2017 avizul pentru două proiecte, un drum care face legătura între Hodac şi Dubiştea în lungime de 1600 de metri (1,6 km), contract de finanţare pe care l-am semnat în luna martie, iar proiectul tehnic este în lucru, urmează să scoatem la licitaţie execuţia.

Cel de-al doilea proiect ce ni s-a aprobat este legat de extinderea şi reabilitarea Şcolii Generale din Toaca. Îl voi semna vineri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în Bucureşti. Acesta e în valoare de peste 3 mil lei, sumă necesară pentru construcţia a încă 5 săli de clasă, pe lângă cele 5 deja existente, plus 3 laboratoare. Reabilitarea constă în zugrăvit, tencuit şi zidit acolo unde este necesar.

În Toaca avem peste 200 de copii, la nivel de comună este un total de 665 de copii, inclusiv cei de la grădiniţă. De asemenea, punem la dispoziţie şi microbuze care asigură transportul tuturor elevilor doritori.

Rep.: Ce număr de dosare depuse pentru ajutoare sociale aveţi şi cât de mult le place munca persoanelor în cauză?

I.F.: Avem 130 de dosare de acest gen, am avut peste 200 anul trecut. Problema noastră la nivel naţional este că absolut toţi avem drepturi, dar încă nu ştim să avem grijă de natură şi să strângem gunoaiele în urma noastră. Încă se mai aruncă pe marginea apei materiale de construcţii de către unii, dar pădure fără uscături nu există nicăieri.

Din cele 130 de dosare depuse, aproximativ 45 de persoane vârstnice nu au nici un fel de venit sau au o pensie de handicap de 190 de lei. S-au mărit puţin pensiile de handicap de gradul II, dar nu semnificativ, de la 270 de lei la 350 de lei. Avem persoane cu handicap de gradul I cu drept de asistent personal sau cu indemnizaţie de însoţitor şi 45 de asistenţi personali angajaţi, dar ne descurcăm greu cu plata acestora.

Rep.: Referitor la bugetul alocat pentru 2018, care este suma totală şi ce diferenţă faţă de anii precedenţi există?

I.F.: 8,1 milioane lei au fost alocaţi pentru anul 2018, bugetul fiind mai mic cu 1,7 milioane lei, valoare egală cu excedentul bugetar din 2016.

Rep.: Ce vă propuneţi să organizaţi în acest an pe plan cultural-artistic?

Primul şi cel mai important eveniment de tradiţie din Hodac este Udatul nevestelor, care are loc în a doua zi de Rusalii, în data de 28 mai, pe podul Hodacului. Acesta va fi organizat şi în Toaca. În perioada 18-19 august participăm artistic şi financiar la binecunoscutul Festival al Văii Gurghiului.

A consemnat Denisa MORAR

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE