Omagiu adus eroilor  neamului la Reghin Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 306 Vizualizări

Omagiu adus eroilor neamului la Reghin

Zeci de reghinei au participat joi, 17 mai, la Troița Eroilor din Parcul Central la momentul festiv organizat cu prilejul Zilei Eroilor, zi de mare sărbătoare pentru creștini, Înălâțarea Domnului.

La 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului. Prin hotărârea Sfântului Sinod sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Ziua Eroilor, sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate locașurile de cult din țară  se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-alungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea independenței neamului românesc.La acest eveniment important , Municipiul Reghin împreună cu Consiliul Local  și comunitatea reghineană și-au dat mâna  pentru pomenirea eroilor neamului.

„Prin jertfa, sângele și viața lor au făcut în așa fel încât nouă să ne fie bine”

După intonarea Imnului Național de către col. Ciprian Istrate, un sobor de preoți în frunte cu protopopii Valentin Vârva și Florin Boitoș au oficiat o slujbă de pomenire în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă.

„Iată că Dumnezeu și-a revărsat razele sale peste noi în această frumoasă zi de sărbătoare, când am avut parte de o întâlnire duhovnicească în numele și cinstirea eroilor. Am săvârșit slujba de pomenire a eroilor, înaintașii neamului nostru, cei care prin jertfa, sângele și viața lor au făcut în așa fel încât nouă să ne fie bine. Noi, cei de astăzi, avem această obligație de a-i cinstii pe acești eroi  până la sfârșitul zilelor noastre, pomenindu-i în rugăciunile noastre, pentru că prin acești iubitori de patrie și neam avem noi ceea ce avem astăzi. Iubirea care au avut-o ei față de neam și patria noastră trebuie să o avem și noi în aceste vremuri prezente. Ceea ce trebuie să mai învățăm de la ei este unitatea, să fim uniți, de aceea vă spun: sus inima dragi români. Dumnezeu să-i odihnească pe eroii neamului nostru”, a spus părintele Valentin Vârva, protopopul ortodox al Reghinului.

Lecție de istorie cu dr. Florin Bengean

La rândul său, profesorul dr. Florin Bengean a punctat însemnătatea actului istoric al Marii Uniri precum și jertfa tututor celor care și-au dat viața pentru realizarea mărețului deziderat al unității tuturor românilor.

„Întotdeauna neamul românesc a avut o stare de unitate, această ideee de unitate a existat în conștiința întipărită în inima tuturor românilor. În această zi de mare praznic să ne aducem aminte de eroii noștri, de toți aceia care și-au dat viața pentru apărarea pământului strămoșesc”, a punctat dr. Florin Bengean.

 „Scriem istorie pentru că suntem contemporani cu ei”

Primarul Municipiului Reghin, Maria Precup, a subliniat importanța cinstirii eroilor neamului, ca semn de recunoștință față de cei care au scris istoria neamului românesc.

„Este o zi minunată pentru municipiul nostru, trebuie să mulțumesc oficialităților prezente, senatori, deputați și nu în ultimul rând colonelului  Ciprian Istrate care ne cutremură prin vocea sa atunci când cântă Imnul Național, precum și profesorului Florin Bengean  care a punctat esența acestei frumoazse zi de sărbătoare. Acest eveniment l-am făcut pentru dragii noștri concetățeni din Reghin, pentru directorii și profesorii școlilor reghinene, pentru toți care ne sunt alături, dar și militarilor care niciodată nu ne refuză atunci când avem nevoie de ei, jandarmilor, pompierilor și polițiștilor. Le mulțumesc tuturor , Fanfarei noastre dragi și tuturor celor care ne-au fost alături. A fost o zi minunată în special datorită participanților care au dat dovadă de respect și cinstire față de eroii noștri. Noi scriem istorie pentru că suntem contemporani cu ei. Obligația noastră este  să nu uităm niciodată tricolorul nostru plin de sângele celor care s-au jertfit pentru noi, un simbol în fața căruia trebuie să ne înclinăm”, a  menționat Maria Precup, primarul Municipiului Reghin.

Festivitatea  a continuat cu un moment poetic susținut de Grigore Harja care a recitat poezia „Coloana de Atac” de George Coșbuc, după care oficialitățile prezente au depus coroane de flori la Troița Eroilor din Parcul Central.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE