Home / Sighișoara / FOTO: Zilele Municipiului Sighișoara, un adevărat succes

FOTO: Zilele Municipiului Sighișoara, un adevărat succes

Distribuie

Vineri, 18 mai, s-a dat startul Zilelor Municipiului Sighișoara, în Piața Sigma din centrul orașului. În programul evenimentului, pregătit pentru toate vârstele, au fost incluse activități culturale, manifestări sportive, expoziții de pictură, sculptură, grafică și artă foto, concerte corale, programe artistice susținute de elevii sighișoreni, dansuri săsești, maghiare și grecești, foc de artificii și mult așteptatele concerte în aer liber.

Deschiderea oficială

Seria de evenimente a început cu deschiderea oficială la care au participat alături de sighișoreni invitați speciali din zona administrativă a județului și de la nivel internațional: primarul municipiului Sighișoara Ovidiu Mălăncrăvean, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Ovidiu Dancu, primarul orașului Cimișlia din Republica Moldova, Gheorghe Răineanu și viceprimarul municipiului Sighișoara, Toth Tivadar.

”Suntem la a doua ediție, după o lungă pauză, a Zilelor Sighișoarei deși acest eveniment are o tradiție extrem de lungă în micul nostru burg. Este bine că suntem din ce în ce mai mulți, că ne bucurăm împreună de tot ce au pregătit colegii noștri de la Primărie. S-a pregătit un program foarte vast, ca să satisfacă toate gusturile sighișorenilor de toate vârstele. Programul artistic este destul de bogat cu folclor local și cu formații de renume din țară, cu simpozioane științifice, cu activități sportive. Sper să vă bucurați și să vă identificați cu acest program. Le mulțumim invitaților noștri că ne-au onorat cu prezența”, a declarat primarul Ovidiu Mălăncrăvean.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județan Mureș, Ovidiu Dancu, a spus câteva cuvinte celor prezenți: ”Mă bucur în primul rând că pot să fiu în mijlocul dumneavoastră la invitația adresată de domnul primar. Vin din nou cu aceiași mare plăcere pentru a revedea Sighișoara și pe dumneavoastră. Mi-a plăcut în mod deosebit sloganul care l-ați adoptat la această manifestare, ”Sighișoara suntem noi”, pentru că dumneavoastră dați cu adevărat viața acestui municipiu. Prezența mea aici vine să întărească susținerea pe care Consiulul Județean o acordă municipiului dumneavostră în toate proiectele de dezvoltare economică și socială. […]Vă doresc la mulți ani și multă sănătate!”.

Și primarul oaspete din Republica Moldova a adresat un mesaj de prietenie autorităților și celor prezenți în fața scenei: ”Localitatea dumneavoastă îmi trezește un sentiment de admirație, asupra istoriei și continuității asupra veșnicilor valori și a muncii unei populații. Această localitate este una dintre exponentele importante ale statului român. Eu vin dintr-o țară unde este tot pământ românesc, dar pentru mine este deosebit de impresionant ce văd și ce simt aici. La noi s-a oprimat cultura românească, am fost văduviți de cunoașterea culturii, istoriei și literaturii mondiale dintre care și această cetate minunată”.

Prima zi, dedicată artei și muzicii populare

După deschiderea oficială din Piata Sigma, programul a continuat cu spectacole folclorice și alte evenimente culturale: concert de muzică corală – Corul „Armonia”, spectacole folclorice susținute de Ina Ioana Todoran, Costel Popa, Ovidiu Furnea și orchestra, Ansamblul folcloric “Hora” Ungheni, Ansamblul folcloric „Junii Hetiurului” (Liceul Teoretic „Joseph Haltrich”), Ciprian și Mihaela Istrate & Taraf.

La Sala Sander, la ora 20.00 s-a dat startul expoziției “Vibrații”, Centrul Contemp-Art – Vernisaj cu pictorii: Alexandra Teacă, Ion Gîtlan, George Păunescu, Rareș Kerekeș, sculptor Ana Rus, grafician Andreea Gherghel, artă foto Ioana Gîtlan, sub coordonarea doamnei Laura Gîtlan și critic artă Marius Tița. În Turnul Fierarilor, începând cu ora 10.00, s-au desfășurat Expoziția de pictură “Bloom”, Asociația Alma Mater Castrum Sex și Expoziția de fotografie “Sighișoara mea”, fotografi amatori și profesioniști.

A doua zi, plină de evenimente culturale, artistice și sportive

Sala mica a Municipiului Sighișoara a găzduit sâmbătă o sesiune de comunicări ştiinţifice „Sighișoara la Centenar”, în timp ce în Sala Polivalentă ”Radu Voinea” s-a desfășurat Cupa „Zilele Sighișoarei” la handbal juniori. La Sala Sander s-a desfășurat în continuare expoziția “Vibrații”, organizată de Centrul Contemp-Art, iar la Turnul Fierarilor expoziția de pictură “Bloom”, organizată de Asociația Alma Mater Castrum Sex și expoziția de fotografie “Sighișoara mea”, unde au expus fotografi amatori și profesioniști.

Spectacolele din Piața Sigma au început de la ora 16.00, cu spectacolul de teatru “Punguța cu doi bani” – Trupa de teatru Puk, şi a continuat cu Programul elevilor,  spectacolul de teatru “Cenușăreasa” – Trupa de teatru Thalia, spectacolul de teatru “Felixandra” – Trupa de teatru Cameleon, spectacolul de teatru “Mamă soacră, poamă acră” – Trupa de teatru Carpe Diem, concertul coral susţinut de Corul „Nicolae Bogdan”, concertul coral susţinut de Corul copiilor din programul Cantus Mundi (Colegiul Național “Mircea Eliade”, Școala Gimnazială “Zaharia Boiu”). Spectacolele artistice au continuat după ora 19.00 cu celebrul DJ Valentino de la Ring Costinești,  şi concertele susţinute de Raymond, Narcotic Sound și Vunk.

În același timp, la Muzeul de Istorie Sighisoara, ora 20.00, s-a desfășurat un recital al Fanfarei Sighișoara, iar după ora 20.30 a avut loc Noaptea Muzeelor la Turnul cu Ceas, Colecția de Arme și Camera de Tortură.

Final plin de muzică și surprize

Duminică, 20 mai, în foaierul Salii de spectacole “Mihai Eminescu”, începând cu ora 10.00, s-a desfășurat Cupa “Zilele Sighișoarei” la şah, ediția a II-a. La Turnul Fierarilor, programul a continuat cu expoziția de pictură “Bloom” şi expoziția de fotografie “Sighișoara mea”, iar la Sala Sander a avut loc expoziția “Vibrații”.

Pe Stadionul Municipal, la ora 11.00 s-a desfășurat un meci de fotbal demonstrativ Old Boys: „Faianța” – ,,Metalul”. Tot pe plan sportiv, la Sala Polivalentă „Radu Voinea” s-a desfășurat o demonstrație de arte marțiale și Cupa “Zilele Sighișoarei” la handbal juniori.

Pe scena din Piaţa Sigma, începând cu ora 17.30 s-a dat startul spectacolelor artistice cu un concert coral „Vox Animi”, urmat de dansuri săsești susţinute de Ansamblul de dansuri FDGR Sighișoara, dansuri maghiare cu Ansamblul de dansuri populare Kikerics, dansuri și muzică elenă cu Ansamblul Efthymos & Corul Dionysos. Concertele mult așteptate au început la ora 20.00 cu solistul Sony Flame, urmat de un concert Oana Radu și un spectacol oferit de trupa de rock Cargo. Totul s-a încheiat cu un foc spectaculos de artificii.

În fiecare zi cei prezenți la manifestații au putut vizita un stand de prezentare “Să ne cunoaștem orașul” și s-au putut distra gratuit și  făcând între orele 17.00-  19.00 turul orașului în Trenulețul Sighișoarei.

”Ne bucurăm că am putut organiza acest eveniment, sper că toată lumea s-a simțit bine și că ne vor fi alături la toate celelalte evenimente local sau naționale care vor fi organizate în municipiul Sighișoara”, a încheiat primarul Ovidiu Mălăncrăvean.

Ionel ALBU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.