Home / Interviu / Interviu cu Ilie Chiş, primarul din Rușii-Munți
Ilie Chiș, primarul din Rușii-Munți

Interviu cu Ilie Chiş, primarul din Rușii-Munți

Distribuie

Nu trebuie să ieşi din România ca să găseşti peisaje rustice de vis, le avem şi noi. Comuna Ruşii-Munţi, aşezată într-una dintre zonele pitoreşti ale judeţului Mureş, cu puţin peste 2.000 de locuitori, se numără printre acestea.

Primarul, Ilie Chiş, este un om ce parcă sfidează timpul, neostenit, după aproape 20 de ani de când este în această funcţie, ştie tot ce se întâmplă în viaţa satelor Ruşii-Munţi, Sebeş, Morăreni, Maioreşti şi se declară mulţumit de rezultatele muncii depuse de-a lungul vremii. În interviul de mai jos am aflat de la acesta care sunt proiectele de reabilitare la care se lucrează momentan, cum procedează cu cei care nu lucrează şi au ajutor social, situaţia păşunilor de pe raza comunei, precum şi premiile pe care le acordă în fiecare an sătenilor.

Reporter: Care este bugetul comunei Ruşii-Munţi alocat pentru anul 2018 şi unde se vor investi banii?

Ilie Chiş: Din bugetul de 8 milioane de lei pe care îl are comuna pentru acest an, 3 milioane sunt pentru dezvoltare şi reabilitare. Avem 2  contracte semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), unul dintre ele e pentru o construcție nouă în cadrul dispensarului, iar celălalt pentru reabilitarea unui corp al școlii, în valoare de de 1,7milioane de lei. Suntem în faza de finalizare a unui proiect de rigole carosabile: șanțuri de-a lungul comunei Ruşii-Munţi, în valoare de 1,6 milioane de lei. Sunt bani suficienţi, se lucrează la foc continuu și investițiile se realizează anual. Practic, 45% din bugetul local îl redirecționăm spre investiții.

Rep.: În ce constă proiectele legate de şcoală?

I.C.: Se construieşte o aripă nouă, se reabilitează interiorul și exteriorul şcolii şi se reface acoperișul. Toaletele sunt momentan într-un alt corp, dar vrem să le aducem în interiorul clădirii școlii pentru a facilita accesul la acestea. La școală avem în jur de 200 de copii, iar la grădiniță aproximativ 60. Sunt cam 60 de copilaşi care au între 0 şi 3 ani, aşadar avem destui pentru a funcționa învățământul pentru următorii 10 ani.

Rep.: Aveți oameni care se încadrează pentru primirea ajutoarelor sociale? Își fac orele de muncă obligatorii?

I.C.: Da, la noi sunt înscrise 10 dosare, raportat la 416 oameni, din care 4 am tăiat de la plată în această lună pentru că nu au venit să își îndeplinească orele de lucru. Nu stau la discuţii cu oamenii care nu muncesc și nu-și fac numărul de ore conform legii. Nu ai muncit, nu primești ajutor. Nu încurajăm lenea, aşa că dacă vrei să ai un ban, vii și muncești. Așa ar trebui să fie peste tot în țara asta ca să ne meargă mai bine. Ai muncit, iei banul, nu ai muncit, nu ai nici un drept de remuneraţie. Nu am nevoie de așa ceva la Rușii Munți.

Rep.: Cu ce se mândreşte comuna Ruşii Munţi?

I.C.: În 3 din 4 sate este canalizare, stații de epurare și 8 stații de pompare. Nu mai am de asfaltat nimic, toată rețeaua de drumuri comunale e asfaltată, iluminatul public e asigurat, avem în toată comuna 25 de kilometri de reţea de apă, canalizare – 20 de km, o sală de sport perfectă, echipă de football în eșalonul IV, 4 echipe de copii care joacă football, precum şi 45 de copii care activează în ansamblul de dansuri Plaiuri Mureșene. Le acordăm toate condițiile pentru o bună desfășurare a activităților culturale și sportive.

De asemenea, pe linie de protecție socială, în comuna Rușii Munți, avem câteva proiecte destul de bine primite de locuitorii comunei. Oferim fiecărei gospodării cu o persoană, 6 m cubi lemn de foc de fag, 8 m cubi la o gospodărie cu mai mult de o persoană. Lemnul se vinde la jumătate din prețul pieței, 80 de lei pe metru ster, 150 de lei pe metru cub, în care nu includem altceva înafară de cheltuielile cu exploatarea, cu transportul şi depozitarea. Practic, valoarea lemnului pe care o plătește cetățeanul este de doar 10 lei pe metru ster, față de 100 de lei cât e pe actul de punere în valoare.

Avem persoane vârstnice care au peste 40 de ani de căsătorie, acestea primesc o mică atenție, un plic cu 100 de lei, o masă la restaurant și o diplomă, anual.

Tinerii care împlinesc 18 ani primesc o diplomă de cetățean al comunei și li se oferă plicul cu 100 de lei, o masă gratuită și o felicitare din partea Primăriei.

Învățământul este sprijinit cu orice are nevoie, cheltuielile materiale, bunurile și serviciile care se ridică undeva la 150.000 de lei pe an, sunt asigurate de Primărie. Instituţiilor publice li se oferă lemne de foc fără costuri.

Rep.: Care este situaţia pășunilor în 2018?

I.C.: Am scos la atribuire 520 de hectare în acest an, restul fiind acordate altor centre. Au rămas nelicitate 250 de hectare pentru care am reluat procedura și vom face atribuire prin concesiune pentru că nu mai sunt deținători de animale înafară de străini care vin să solicite pășunea. Aici avem doar 6 ferme mici, care au efective de bovine între 15-50 capete, au participat la licitație și au luat în grijă și pășunea împădurită, dar au spus că aceasta nu va intra în subvenția de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cu toate acestea, s-au angajat să o curețe. Chiar dacă nu tot terenul nostru e eligibil la plată, noi avem grijă de el.

Efectivele de animale au crescut destul de mult în ultima vreme, avem fermieri care au peste 400 de capete de ovine, avem și o asociație a crescătorilor de oi care însumează 600 de capete de ovine.

Denisa MORAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bianca Suciu, planuri pentru Interact Târgu Mureș „Maris”

Distribuie Bianca Suciu este noul președinte al clubului Interact Târgu Mureș „Maris”, o organizație non-guvernamentală …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.