Home / Reviste / Sănătate. Pentru viață! / UMF: Cercetare despre fenomenul fumatului în România
prof. dr. Zoltan Abram, prof. dr. Kristie L. Foley, asist. dr. Cristian Meghea

UMF: Cercetare despre fenomenul fumatului în România

Distribuie

Sala Senatului a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș a găzduit ieri, 21 mai, conferința de încheiere a proiectului internațional de cercetare a fenomenului fumatului în România derulat de UMF Târgu Mureș, în colaborare cu universitățile Davidson College și Wake Forest, în perioada 2012-2018, în care au fost implicați experți din Statele Unite și Ungaria.
La eveniment au fost prezenți Kristie L. Foley, expert din SUA, prof. dr. Abram Zoltan, coordonatorul proiectului, Cristian Meghea, specialist din România care își desfășoară activitatea în SUA, precum și doi dintre liderii grupului de cercetare, prof. dr. Pal Istvan Kikeli și conf. dr. Valentin Nădășan, ambii fiind cadre didactice la UMF Târgu Mureș.

Lansare de carte

Cu acest prilej, a fost lansată cartea „Dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului în România”, iar prof. dr. Zoltan Abram și conf. dr. Valentin Nădășan, autorii acesteia, au vorbit despre domeniile de cercetare și rezultatele conținute, precum și o serie de realizări legate de problema fumatului în România.

Moderatorul conferinței, prof. dr. Abram Zoltan, a punctat câteva dintre concluziile proiectului, necesitatea unei accentuări în ceea ce privește prevenirea și renunțatul la fumat, lucruri posibile doar cu finanțări considerabile. Un alt fapt important este schimbarea mentalității pentru a putea conștientiza impactul fumatului asupra organismului uman: “Motivul pentru care ne aflăm azi aici este pentru că a luat sfârșit proiectul legat de dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului în România, care s-a prelungit, fără a avea finanțare, încă un an, așadar a durat din 2012 și până astăzi. Proiectul a fost de interes public, fumatul fiind o temă de actualitate în societate. Prin această activitate, am încercat să trecem de la plan local la unul național, am colaborat cu experți, susținem strategia “O generație fără tutun”, inițiată de mai multe organizații nonguvernamentale care sunt îngrijorate că fumatul în rândul tinerilor este crescut la noi în țară. Susținem Legea antifumat, dar aceasta ar trebui să fie respectată întocmai, fără să fie permis fumatul țigărilor electronice sau a altor astfel de invenții, e ca și cum s-ar interzice să intri pe poarta principală și tu intri pe cea secundară. Ajungem în același punct de nedorit. Oricine are dreptul să fumeze, dar noi suntem pro-nefumători”.

90% dintre studenții mediciniști vor să renunțe la fumat

Despre incidența fumatului în cadrul UMF și a dorinței celor mai mulți dintre studenți de a renunța la care acest comportament, a vorbit prof. Pal Kikeli: “În primul rând, trebuie să facem distincție între două tipuri de proiecte, cele libere de fumat, care au drept scop scăderea fumatului pasiv. Acest lucru e prevăzut și în Legea antifumat. Mai există proiecte care au ca și scop scăderea fumatului peste tot. Așadar, prevalența fumatului în rândul studenților nu a scăzut, dar calitatea aerului, atât în UMF, cât și în cămine, s-a îmbunătățit radical. 90% dintre studenți doresc să abandoneze fumatul, dar prevalența acestuia crește în ultimii ani, din păcate. Cunoștințele studenților referitor la acest subiect s-au aprofundat, dar de aici și până la a renunța la fumat e un pas mare”.

conf. dr. Valentin Nădășan, prof. dr. Pal Istvan Kikeli

Kristie L. Foley, expert din SUA, s-a arătat mulțumită de rezultatele campaniei anti-fumat și își dorește să continue colaborarea cu UMF Târgu Mureș, în scopul de a ajuta cât mai mulți oameni care doresc să abandoneze fumatul: “Sincerele mele aprecieri tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestei activități, cele două mari scopuri ale proiectului, acela de a construi o bază științifică solidă prin investigațiile specifice și riguroase asupra fumatului și în al doilea rând, de a ne asigura că cercetarea poate fi aplicată în termeni utilizabili pentru public și politica de sănătate. Acum trebuie să aplicăm teoria învățată în a schimba politica de sănătate și legislația, pentru a face un lucru bun pentru sănătatea noastră. Sunt dispusă să particip la continuitatea proiectului pe viitor”.

Mirajul țigărilor electronice

Conf. dr. Valentin Nădășan, a participat la cercetări și a redat concluziile unor chestionare efectuate de-a lungul ultimilor 6 ani: “Subiectul țigărilor electronice este unul foarte actual, efectul nicotinei conținute în acestea. Prezența aditivilor, nu sunt lucrurile pe deplin clarificate. Impactul folosirii țigărilor electronice. Utilizarea țigărilor electronice este tentantă pentru fumătorii care doresc să se lase, apelează temporar la utilizarea acestora, dar mulți dintre ei se trezesc că fumează țigări electronice în spații închise și țigări normale în exterior, în mod dual, efectul nociv fiind unul cumulativ. Ideal este să renunțăm complet la fumat și să prevenim debutul acestui comportament”.

Conform dr. asist. Cristian Meghea, companiile de marketing și publicitate profită de lacunele reglementărilor acestor produse și recurg la comercializarea țigărilor electronice spre publicul țintă format în cea mai mare parte din tineret, copii și adolescenți. Astfel, le oferă țigări cu aromă de gumă de mestecat, pepene roșu, ananas etc. Modul de împachetare și de prezentare este asemănător cu cel al dulciurilor, fapt care determină tinerii să își dorească să le consume. Legislația este greșită și necesită schimbări pentru îmbunătățirea calității vieții fără fumat.

Denisa MORAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Lucrezi de acasă? Află acum 4 metode pentru a te concentra mai bine

Distribuie Deși pentru mulți părea la început un adevărat vis să lucreze de acasă, nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.