Plafoane maxime pentru sporuri pentru DGASPC Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Mureş şi Spitalul din Târnăveni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 832 Vizualizări

Plafoane maxime pentru sporuri pentru DGASPC Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Mureş şi Spitalul din Târnăveni

Consilierii judeţeni au stabilit joi, 24 mai, într-o şedinţă ordinară de lucru, sumele maxime lunare destinate sporurilor salariale în care trebuie să se încadreze instituţiile subordonate. Concret, aleşii judeţului au stabilit următoarele plafoane maxime destinate sporurilor salariale: 1.673.000 lei pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, 4.064.000 lei pentru Spitalul Clinic Judeţean Mureş şi 907.000 lei pentru Spitalul Municipal „Gheorghe Marinescu” Târnăveni.

Liberalii, împotrivă

Proiectul a fost adoptat cu 22 de voturi pentru şi 10 împotrivă, ale consilierilor liberali, nemulţumiţi de faptul că decizia ar putea avea ca efect diminuarea veniturilor angajaţilor din respectivele instituţii. „În urma consultărilor avute şi a analizării documentelor pe care ni le-aţi pus la dispoziţie, grupul nostru a ajuns la concluzia că la cele trei unităţi subordonate Consiliului Judeţean în urma aprobării acestui proiect de hotărâre vor urma nişte diminuări de venituri, în consecinţă grupul nostru nu este de acord cu acest proiect de hotărâre”, a spus, în numele grupului de consilieri judeţeni liberali, Ervin Molnar, care a propus ca veniturile salariaţilor din respectivele instituţii „să rămână cum sunt”.

Cele trei instituţii, în pericol de blocaj financiar

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a dat răspunsul, nu înainte de a întreba grupul de consilieri judeţeni liberali dacă există vreo propunere concretă.

„În cazul în care nu aprobăm în acest moment asta înseamnă că unităţile acestea nu vor putea acorda salarii şi sporuri pentru angajaţi. Este o situaţie în care în acest moment dacă nu aprobăm ori trebuie să facem săptămâna următoare încă o şedinţă extraordinară. Dacă nu aprobăm, asta înseamnă că ei nu vor putea acorda sporuri pentru luna următoare”, a afirmat Péter Ferenc.

Legea, peste discuţiile cu sindicatele

Din nou, consilierul Ervin Molnar a luat cuvântul: „Aceste diminuări dacă ar trebui obligatoriu făcute, şi nu există altă soluţie, se fac în urma consultărilor cu sindicatele şi aşa mai departe. Să tai aşa în carne vie, pur şi simplu, în timpul şedinţei de plen… nu cred că este în regulă. Poate ar fi o idee bună să amânăm pe săptămâna viitoare şi să rezolvăm această problemă într-o şedinţă extraordinară, după ce managerii acestor unităţi au nişte discuţii cu sindicatele”.

Răspunsul a venit din partea Consiliului Judeţean Mureş, care a precizat că potrivit legii suma destinată sporurilor nu poate depăşi 30% din fondul de salarizare.

„Aceste procente sunt în baza unor legi, aici nu poţi să discuţi cu sindicatul. Când legea îşi spune că plafonul e de 30%, nu poţi să discuţi cu sindicatul 40%, pentru că legea te obligă să păstrezi acel procent de 30%. Mai jos poţi să mergi, dar procentul maxim este de 30%, în care trebuie să te încadrezi ca şi Consiliul Judeţean. Specialiştii din Direcţia Economică au considerat că trebuie să vadă exact fondul de salarizare, numărul de salariaţi din fiecare instituţie, şi în baza acestor calcule să fie sumele maxime votate, în care trebuie ei să se încadreze”, a precizat Péter Ferenc, care a considerat oportună votarea sumelor propuse, cu menţiunea că într-un interval de trei zile directorii celor trei instituţii sunt aşteptaţi să vină cu bugetele rectificate în acest sens, respectiv cu explicaţii referitoare la formulele de calcul ale sporurilor.

Explicaţii suplimentare

La finalul şedinţei, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a oferit detalii suplimentare despre subiectul plafonării sporurilor.

„De la anumite instituţii au venit liste defalcate pe baza cărora puteam să ne facem calculele. De la Spitalul Clinic Judeţean Mureş nu ne-a parvenit această listă, cum nu ne-a parvenit lista nu am putut să verificăm dacă sunt condiţiile legale stabilite de lege, dacă s-a ţinut cont de aceste condiţii legale. Astfel, nu am putut să luăm legătura astăzi (joi, 24 mai – n.r.), această informaţie am primit-o de la Direcţia Economică, că nu a putut să ia legătura cu managerul Spitalului Judeţean, nu a răspuns la apeluri, şi nu am avut cum să verificăm aceste liste. Precizez că ieri (miercuri, 23 mai – n.r.) a apărut o Ordonanţă de Guvern care a modificat această situaţie financiară, a fost şi termenul foarte scurt, şi dacă nu aprobam astăzi bugetul. Asta ar fi însemnat că ori trebuia să facem săptămâna viitoare o şedinţă extraordinară pe acest subiect, ori dacă nu, blocam calculul salariilor din aceste unităţi. Astfel, am decis să calculăm nişte sume maxime în care aceste instituţii trebuie să se încadreze la aceste calcule. Astăzi s-a votat pentru sumele maxime în care trebuie să se încadreze aceste instituţii şi bineînţeles au posibilitatea ca de luna viitoare să acorde deja aceste sporuri în cadrul acestor sume care au fost votate astăzi în Consiliul Judeţean. În trei zile, aceste instituţii au obligaţia să vină cu listele pentru fiecare secţie aparţinătoare şi atunci verificăm dacă se încadrează. Consiliul Judeţean are obligaţia să păstreze o limită în acordarea acestor sporuri iar această limită a fost împărţită în aşa fel între instituţii după numărul de salariaţi şi după fondul de salarii pe care le are fiecare instituţie în parte. Astăzi, practic s-au votat aceste sume maxime în care trebuie să se încadreze fiecare instituţie şi fiecare instituţie, pe baza acestei sume maxime trebuie să îşi calculeze sporurile pentru angajaţi”, a declarat Péter Ferenc.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE