Home / Administratie / Tyson, singurul câine „poliţist local” din Târgu-Mureş

Tyson, singurul câine „poliţist local” din Târgu-Mureş

Distribuie

Singurul patruped „poliţist local” din efectivele Direcţiei Poliţia Locală Târgu-Mureş a fost prezent vineri, 18 mai, în incinta Cetăţii medievale din Târgu-Mureş, la ceremonia prilejuită de sărbătorirea Zilei Poliţiei Locale din Târgu-Mureş. În misiunea sa, Tyson a fost însoţit de partenerul şi instructorul său, care s-a recomandat „domnul Csaba” şi care a avut amabilitatea să ne acorde mini-interviul următor.

Reporter: Vă rog să vă prezentaţi colegul patruped…

Csaba: Tyson este un ciobănesc belgian, are trei ani şi jumătate şi este dresat pentru pază şi protecţie în cadrul Poliţiei Locale Târgu-Mureş.

Rep.: De când e poliţist local?

Cs.: Primul dresaj l-a avut la Sibiu, în primul an de viaţă, iar apoi, după ce a învăţat comenzile necesare, am început să lucrăm mai departe cu el. Acum este deja pregătit 100% pentru activitatea pentru care a fost pregătit.

Rep.: În ce constă mai concret această activitate?

Cs.: Sunt nişte comenzi pe care trebuie să le înveţe, care sunt absolut necesare, cum ar fi „Şezi”, „Culcat”, „Rămâi”. Etapa următoare este atunci când învaţă noţiuni de atac, pază şi revenire din atac. Câinele trebuie să atace doar atunci când i se permite, prin comandă. Câinele nu atacă atunci când vrea el, ci atunci când vrem noi, când este solicitat.

Rep.: La ce misiuni l-aţi solicitat până în prezent?

Cs.: L-am folosit mai mult la demonstraţii şi la meciurile de fotbal am fost în misiune, am participat la fiecare meci de acasă al echipei ASA Târgu-Mureş. Misiunile au fost reuşite, de exemplu oamenii care nu înţelegeau nişte lucruri minore, pe unde trebuie să intre la stadion şi aşa mai departe, când au văzut câinele s-au ghidat mai bine.

Rep.: Unde îl ţineţi?

Cs.: Sunt cazuri când îl ducem acasă sau este un loc special pentru el. Nu este o rasă obişnuită pe care să o duc acasă şi să o ignor două zile. Este un câine foarte activ, de care trebuie să te ocupi şi necesită în fiecare zi o oră, o oră şi jumătate de exerciţii şi muncă.

Rep.: Încă e tânăr. Se mai joacă?

Cs.: E o rasă jucăuşă. Tyson este un câine care tot timpul vrea să lucreze, el atunci este trist când nu primeşte nicio activitate. E jucăuş, e o rasă foarte echilibrată şi mie îmi place foarte mult să lucrez cu el.

Rep.: Cât mai are până la „pensionare”?

Cs.: Sper ca încă trei ani să activeze.

A consemnat Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Primar mureșean, partidă de amor în aer liber cu o colegă, în timpul programului

Distribuie Primarul comunei mureșene Miheșu de Câmpie, Emil Casoni, a fost surprins de un grup …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.