Home / Invatamant / FOTO: Promoţia Centenarului, la Universitatea „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş

FOTO: Promoţia Centenarului, la Universitatea „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş

Distribuie

O nouă generaţie de absolvenţi ai Universităţii „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş a spus „la revedere” anilor de studenţie cu ocazia unei ceremonii încărcată de emoţie care a avut loc joi, 24 mai, în curtea Campusului. Părinţi, rude, prieteni, precum şi cadre didactice au ţinut să îi felicite, dar şi să îi responsabilizeze, pe absolvenţii Facultăţii de Drept, Facultăţii de Geografie, Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a căror pregătire teoretică şi practică a avut la temei motto-ul Universităţii „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş: „Dreptul la învăţătură este ca şi dreptul la viaţă!”.

Amfitrionul cursului festiv a fost conf. univ. dr. Doina David, prorector al Universităţii „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş, care a făcut o paralelă între momentul deosebit din viaţa studenţilor şi un citat din Seneca, potrivit căruia „viaţa este asemenea unei piese de teatru, în care important nu este durata şi timpul în care se desfăşoară, ci valoarea ei.”

A 25-a promoţie pentru „familia Cantemir”

Un mesaj special a fost transmis de preşedintele universităţii „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş, conf. univ. dr. ing. Alexandru Bogdan Murgu, în opinia căruia absolvenţii „au trecut o barieră, o linie trasată imaginar în cadrul societăţii”, devenind colegi cu foştii lor profesori, „intelectuali, oameni de viitor.”

„Este a 25-a festivitate de absolvire a universităţii. 25 de promoţii şi-au luat zborul sau au mers pe jos din Alma Mater, dar rămân în continuare membrii ai familiei Cantemir. După aproape 30 de ani de activitate, pot spune că sunt emoţionat, anul acesta am o dublă emoţie, fiind şi părinte de absolvent”, a afirmat conf. univ. dr. ing. Alexandru Bogdan Murgu, care a mai punctat că de la înfiinţare şi până în prezent la Universitatea „Dimitrie Cantemir” au absolvit peste 15.000 de studenţi.

Exemplul luptei prin forţa argumentelor

Decanul Facultăţii de Drept, prof. univ. dr. Brânduşa Gorea, care a subliniat munca depusă de studenţi de-a lungul anilor, cu responsabilitate şi chiar cu sacrificii, precum şi eforturile depuse de familiile actualilor absolvenţi.

„Am urmărit evoluţia studenţilor în aceşti ani şi am convingerea că au învăţat mai mult decât norme juridice, reguli şi excepţii de procedură, coduri şi legi. Au învăţat să devină oameni maturi”, a punctat prof. univ. dr. Brânduşa Gorea, care s-a referit şi la Centenarul Marii Uniri, respectiv i-a dat ca exemplu de urmat pe cei „mulţi dintre cei pe care îi considerăm artizani ai României Mari”, care „au fost jurişti de marcă” şi au avut curajul şi puterea „să lupte uneori prin forţa argumentelor, alteori în puterea de neam şi ţară şi nu de puţine ori împotriva opresiunii fizice, brutale, pentru ceea ce au considerat că trebuie să fie România Mare.”

Şefa de promoţie a Facultăţii de Drept este Mihaela Veronica Busuioc, care a bifat cea de-a treia facultate absolvită, după Filologie şi Filosofie.

„Este un succes să absolvim o facultate, dar e doar un început de drum”, a menţionat şefa de promoţie, care a parcurs în doar doi ani cei trei ani de facultate.

Resursa umană şi potenţialul turistic al României

Decanul Facultăţii de Geografie, conf. univ. dr. Ramona Raţiu, a punctat rolul esenţial pe care absolvenţii calificaţi în domeniu îl pot avea în dezvoltarea turismului din România.

„Noi, cadrele didactice ale Facultăţii de Geografie suntem bucuroşi că încă o generaţie iese pe porţile Universităţii şi avem o speranţă: noi suntem convinşi că potenţialul turistic al României, fie că vorbim despre potenţialul natural, sau despre vestigiile istorice, despre elementele de etnografie şi folclor, pot să fie valorificate cu condiţia să existe acea resursă umană calificată în domeniu”, a arătat conf. univ. dr. Ramona Raţiu.

Şefa de promoţie a Facultăţii de Geografie este Sándor Enikő Naomi, care a afirmat, în discursul său festiv, că „suntem convinşi că reuşita sau eşecul vieţii noastre este consecinţa deciziilor pe care le luăm.”

Speranţe pentru o ţară nouă, în Anul Centenarului

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, prof. univ. dr. Ioan Rus, a afirmat, printre câteva recomandări de suflet adresate studenţilor, că „nimic nu este mai providenţial şi mai demn” decât să fii contemporan cu Anul Centenarului.

„Ajutaţi-ne să făurim o naţiune, o ţară, care cu toţii ştim cum trebuie să fie, cum trebuie să arate. Acest lucru îl puteţi face voi, pentru că în decursul celor trei ani de zile cât aţi participat la cursuri aţi dobândit cunoştinţele şi experienţa necesară pentru a face ca acest lucru să devină posibil”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Rus, care a lecturat apoi poezia „If” de Rudyard Kipling.

Şefele de promoţie ale Facultăţii de Ştiinţe Economice sunt Irma Moldovan (specializarea Economia Comerţului şi Turismului) şi Julia Adelina Popuţă (specializarea Finanţe – Bănci).

„În numele colegilor mei, vreau să le mulţumesc profesorilor noştri că ne-au oferit ocazia să descoperim lucruri noi care ne vor folosi în activitatea care urmează”, a spus Irma Noldovan.

„Eu cred că această zi nu este un sfârşit, ci este un început, este momentul în care suntem pe deplin îndreptăţiţi să ne gândim la viitorul nostru, să încercăm să ne găsim calea care să ne aducă satisfacţii”, a afirmat Adelina Popuţă.

Importanţa psihologiei în viaţa de zi cu zi

Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, prof. univ. dr. Camelia Stanciu, a realizat o frumoasă trecere în revistă a celor trei ani de studii parcurşi de actualii absolvenţi, pe care i-a felicitat pentru alegerea făcută, de a deveni viitori psihologi.

„O persoană merge la psiholog atunci când a epuizat toate strategiile şi toate resursele proprii. Abia atunci va apela la un specialist. Ce se întâmplă când mergem la psiholog? Am încercat să construiesc un răspuns comprehensiv care spune cam aşa: când o persoană decide să meargă la un cabinet psihologic, viaţa ei se poate schimba radical. Învaţă să se respecte, să se preţuiască, să se pună în centrul existenţei sale, să aibă încredere în sine şi în puterea sa interioară, să îşi traseze limite şi graniţe clare de interacţiune cu cei din jur”, a subliniat prof. univ. dr. Camelia Stanciu.

Şefa de promoţie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţie este Cătălina Cociş, care s-a declarat onorată de recunoaşterea care i se aduce pentru rezultatele bune la învăţătură la finalul celor trei ani de studii.

„Sunt convinsă că fiecare dintre noi, studenţii, am dat ce a fost mai bun şi pentru asta vă doresc felicitări”, a spus Cătălina Cociş.

Text şi foto: Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidat ideal” propus de PSD pentru Primăria Petelea

Distribuie Președintele Partidului Social Democrat Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a anunțat luni, 18 martie, numele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.