FOTOGALERIE: Ingmar Bergman este fashion la TIFF 2018 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 605 Vizualizări

FOTOGALERIE: Ingmar Bergman este fashion la TIFF 2018

În cadrul evenimentului „Close-Up Ingmar Bergman“, organizat de Festivalul Internațional de Film Transilvania în parteneriat cu Ambasada Suediei în România, a fost prezentată expoziția „Ingmar Bergman și influența sa în modă și artă“ („Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art“). Expoziția găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca prezintă printr-o serie de fotografii şi materiale multimedia pe Ingmar Bergman şi patru dintre cele mai importante filme ale sale: „The Seventh Seal“, „Persona“, „Scenes from a Marriage“ și „Fanny and Alexander“.
Expoziţia pune accentul pe influenţa manifestată de Bergman – în calitatea sa de producător de film emblematic şi trendsetter reticent – asupra modei şi artei.

Conform prezentării realizate de către organizatorii TIFF, pe Bergman nu-l interesa moda, adoptând, de-a lungul vieții, un stil simplu, neschimbat; prefera cămășile din flanel, puloverele croșetate de mână, pantalonii de velură, pantofii de piele și gecile de piele. Stilul emblematic al lui Bergman este transformat într-un trend în moda suedeză contemporană.

În paralel, un număr de 13 designeri prezintă illustrații cu personaje și cadre din filmele lui Ingmar Bergman, produse vestimentare care trimit, într-un mod subtil, spre universul artistic construit de regizor. Trei cuvinte cheie Simbolic / Modern / Sofisticat, minimalism conceptual – au fost puncte de plecare în conceperea instalației de modă. De asemenea, o instalație interactivă oferă acces la 32 de clipuri inedite despre diverse aspecte ale universului bergmanian.

În fiecare an, programul TIFF Fashion e realizat în parteneriat cu Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca și cu Departamentul Modă-design vestimentar.

Bergman – un brand cultural

La vernisajul expoziției au participat Mihai Chirilov (director artistic TIFF), Conf. univ. dr. Lucian Broscățean (Curator al secțiunii de modă) și Alexander Peyre Dutrey (Consilier și Adjunct al Șefului Misiunii din cadrul Ambasadei Suediei la București).

„Cineastul suedez Ingmar Bergman este unul dintre puținii cineaști din lume care a lansat un determinant, iar ăsta e un semn clar al influenței sale în modă, în diverse forme de artă. Bergmanian – pițini cineaști se pot lăuda cu un atribut de tipul ăsta. E un cineast care a influențat în primul rând mulți cineaști esențiali din istoria filmului – David Lynch, Woody Allen, Claude Chabroș și chiar pop-acts, cum ar fi formația ABBA“ a fost de părere Mihai Chirilov.

Alexander Peyre Dutrey a mărturisit că pasiunea sa pentru opera marelui regizor suedez s-a dezvoltat târziu, dar a devenit cu atât mai solidă. Totodată, reprezentantul Ambasadei Suediei în România s-a declarat entuziasmat de expoziția organizată în cadrul TIFF: „Hainele sunt inspirate de Bergman și sunt absolut uimitoare. Reprezintă o viziune grozavă asupra regizorului și l-au adus cu adevărat pe Bergman la Cluj, creând o legătură cu orașul.“

Lucian Broscățean este un pasionat declarat al lui Ingmar Bergman, iar în 2013 a prezentat la Berlin o colecție inspirată din capodopera „Persona“. „Cele trei direcții curatoriale – cea de ilustrație de modă, cea de produse direct inspirate din scene și cea de-a treia, în care am asociat anumite universuri estetice cu universul lui Bergman – au fost concepute astfel încât să arătăm dintr-un pluriperspectivism ce înseamnă Ingmar Bergman pentru moda contemporană și pentru arealul cultural al secolului XXI, și tocmai din acest motiv ne-am legat de trei concepte: Modern, Sofisticat și Simbolic. Consider că toate filmele lui au fost făcute dintr-o perspectivă modernă, toate personajele, ambientele și scenele aveau un aer de sofisticare, și toate costumele erau dublate de un strat simbolic pe care din prima sală și până în ultima îl puteți simți atât în partea de lucrări parietale, cât și în produsele vestimentare“, a precizat curatorul secțiunii de modă al expoziției.

Despre echipă

Coordonator TIFF Fashion este Silvia Aștilean, Curator al secțiunii de modă este Lucian Broscățean, Designul instalației e realizat de Prototip Studio, Ilustrațiile de modă sunt semnate de Agnes Keszeg, iar bijuteriile sunt create de MONOM by Georgiana Ciceu.

Designerii invitați ai evenimentului sunt: Smaranda Almășan, Emese Bako, Inga Brăgaru, Crina Bulprich, Andreea Castrase, ATU Body Couture, Andra Handaric, BOL Fashion of Nature, Ovidiu Pop, Sabina Pop, Chic Utility, SEEN Users și Anca-Luiza Zaharia.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 mai – 3 iunie, în intervalul 10:00 – 18:00.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE