Home / Interviu / INTERVIU. Eleva Anda Tenie, admisă la Universitatea Columbia din New York: „E foarte important faptul că am lucrat constant și cu plăcere“
Anda Tenie, o elevă eminentă (Foto: Andrei Vornicu)

INTERVIU. Eleva Anda Tenie, admisă la Universitatea Columbia din New York: „E foarte important faptul că am lucrat constant și cu plăcere“

Distribuie

Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian“ și-a premiat absolvenții care au obținut medii mari de-a lungul celor patru ani de studiu, dar a recompensat și excelența la olimpiade, concursuri naționale și internaționale, precum și participarea la alte activități extrașcolare care au consolidat prestigiul instituției.

Eleva Anda Sorana Tenie s-a clasat pe primul loc în clasa a XII-a A (profil Matematică-informatică bilingv-engleză), cu media 9,89. Eleva a fost admisă la universitățile Columbia (New York), Oxford, Imperial College of London, Warwick și Durham din Marea Britanie. A obținut premii și medalii la Olimpiada Națională de Matematică în toți anii de liceu, a fost calificată la primul baraj pentru Olimpiada Internațională de Matematică în clasele a XI-a și a XII-a, și-a adjudecat numeroase premii la concursurile interjudețene, o medalie de bronz la Olimpiada Națională de Fizică, în clasa a X-a, a fost admisă la Școala de Vară Oxford for Romania, în 2017, și, nu în ultimul rând, s-a implicat în numeroase acțiuni de voluntariat.

Cu ocazia venirii unei studente de la Columbia University din New York pentru a se pregăti la Târgu-Mureș cu Prof. dr. Theodora Benedek (Consilier local), profesoara de la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș i-a oferit Andei Tenie un cec în valoare de 4000 lei pentru „drumul de întoarcere“.

Am reușit să o sustrag pe strălucita elevă, pentru câteva momente, de la festivitate și să îi adresez câteva întrebări „la rece“ în acea atmosferă aproape incendiară.

Reporter: Cum ai evalua acum eforturile pe care le-ai depus pentru pe parcursul celor patru ani de liceu ca să ajungi la aceste rezultate?
Anda Tenie: În liceu am început să lucrez mai mult, să fac ceea ce-mi place. Și cred că e foarte important faptul că am lucrat constant și cu plăcere. Cred că e mult mai important să lucrezi câte o oră în fiecare zi decât 10 ore pe săptămână, în aceeași zi.

Rep.: De ce ai ales să mergi la New York?
A.T.: Trebuia să aleg între Oxford și Universitatea Columbia și am ales Columbia fiindcă programul de acolo e mult mai flexibil, pot să îmi aleg eu cursurile, însă la Oxford aș fi făcut doar cursuri de mate. La Columbia pot să îmi aleg orice cursuri, să explorez, și am ales New York pentru că sunt multe oportunități de internship și de job-uri, dar și oportunități de petrecut timpul liber.

Rep.: Ai mai fost la New York?
A.T.: Nu, deci va fi o experiență nouă.

Rep.: Era un vis al tău să ajungi acolo sau a fost mai degrabă o opțiune spontană?
A.T.: A fost destul de spontană, am ales la sfârșit de clasa a 11-a să aplic și în State. Eu de când eram mică voiam în Marea Britanie, însă începând să explorez mai mult oportunitățile din State, am ajuns la această universitate.

Rep.: Ai ceva prieteni sau cunoștințe în New York sau mergi complet singură?
A.T.: O să merg complet singură, dar sunt convinsă că o să construiesc prietenii noi acolo.

Rep.: Ce a însemnat pentru tine Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian“?
A.T.: În principiu, cred că cel mai mult au contat oamenii pe care i-am întâlnit acolo, prietenii și experiențele de neuitat petrecute alături de aceștia. Aș vrea să le mulțumesc și părinților, pentru că aceștia m-au susținut mereu.

Rep.: Ce fel de carieră îți dorești?
A.T.: E posibil să aleg o carieră în cercetare-matematică, însă nu exclud să combin matematică cu informatică.

Rep.: Cum ai primit vestea premiului în valoare de 4000 lei care ți s-a decernat la festivitate?
A.T.: Sincer, a fost o surpriză foarte plăcută. Nu mă așteptam.

Rep.: Ai să le transmiți vreun mesaj celor care vor începe în toamnă clasa a IX-a la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian“?
A.T.: Ce le-aș dori lor ar fi să își urmeze pasiunea, să fie mereu curioși și să lucreze pentru ceea ce își doresc.

A consemnat Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.