Home / Business / Majorare de tarife aeroportuare, la Aeroportul “Transilvania”

Majorare de tarife aeroportuare, la Aeroportul “Transilvania”

Consilierii judeţeni au modificat joi, 24 mai, cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru, cuantumul tarifelor aeroportuare care vor fi percepute de Aeroportul Internaţional “Transilvania” Târgu-Mureş.

Pas către sustenabilitate

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, argumentul modificării tarifelor aeroportuare – aterizare, iluminat, staționare și pasageri – se impune cu stringență, întrucât tarifele actuale, aprobate prin Hotărârea Consiliului Judeţean Mureş nr. 83/2012 nu mai corespund noului mediu aviatic concurențial și nici perspectivelor de dezvoltare ale Aeroportului.

“Tarifele propuse sunt mai mari față de cele anterioare, creșteri semnalându-se la toate tipurile de tarife, dar cu niveluri apropiate, comparativ cu celelalte aeroporturi regionale. În conformitate cu prevederile legale în materie, se propun reduceri la tariful de aterizare, în 10 trepte a câte 5%, în funcție de frecvența de operare, până la atingerea reducerii maxime de 50% aplicate tarifului. Adoptarea noilor tarife aeroportuare are ca scop alinierea la noile cerințe ale mediului concurențial în spațiul Uniunii Europene, precum și asigurarea premiselor de dezvoltare ale Aeroportului pentru reducerea treptată a subvențiilor și atingerea pragului de sustenabilitate, în perspectiva anului 2024”, a menţionat Péter Ferenc.

Peti Andras: “Trebuie să devenim profitabili”

Aceeaşi idee, a competitivităţii şi sustenabilităţii până în anul de graţie 2024, a fost subliniată şi de Peti Andras, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional “Transilvania” Târgu-Mureş.

“Anul trecut a fost unul atipic în viaţa Aeroportului, deoarece zece luni am funcţionat cu restricţii de operare, respectiv din 4 octombrie s-a suspendat activitatea operaţională pe Aeroport. Din cauza acestui lucru, în principal s-a redus cu 30% cifra de afaceri. În schimb, Aeroportul s-a încadrat în toţi indicatorii financiari impuşi de Consiliul Judeţean, care este proprietar. În ce priveşte competitivitatea Aeroportului, de cinci ani nu s-au modificat tarifele aeroportuare, pentru a ajunge la acel obiectiv în 2024, când nu mai putem primi nicio subvenţie de la Consiliul Judeţean. Până atunci trebuie să devenim profitabili, ne dorim ca şi prin intermediul creşterilor de tarife să ajungem să îndeplinim această condiţie şi Aeroportul “Transilvania” pe termen lung să devină sustenabil şi profitabil”, a declarat Peti Andras.

Cu cât se majorează tarifele:

– Tarif de aterizare: de la 1,25 euro/tonă la 3,04 euro/tonă;

– Tarif de iluminare: de la 0,40 euro/tonă la 2,10/euro/mişcare;

– Tarif de staţionare: de la 0,15 euro/tonă/oră la 0,19 euro/tonă/oră;

– Tarif de servicii pentru pasageri: de la 1,00 euro/pasager la 2,20 euro/pasager.

Graficul reducerilor:

Aterizări/lună    Reducere aplicată

2-4                               5%

5-8                             10%

9-12                            15%

13-16                            20%

17-20                            25%

21-24                            30%

25-28                            35%

29-32                            40%

33-35                            45%

Peste 35                        50%

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Concert de colinde și cântece religioase în parohia Răzoare

Numeroși credincioși ai parohiei Răzoare au asistat duminică, 5 decembrie 2021, după orele prânzului, la …