INTERVIU. Prof. dr. habil. Theodora Benedek: „Suntem datori să sprijinim excelența și suntem datori să investim în viitorul tinerilor“ Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1068 Vizualizări

INTERVIU. Prof. dr. habil. Theodora Benedek: „Suntem datori să sprijinim excelența și suntem datori să investim în viitorul tinerilor“

Prof. dr. habil. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din Târgu-Mureș, a continuat și în acest an demersul de a-și oferi indemnizația de consilier local unui elev absolvent cu rezultate deosebite. Astfel, în cadrul festivității de absolvire de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian“, suma de 4.000 de lei a fost oferită elevei Anda Tenie, admisă la prestigioasa Universitate Columbia din New York. Totodată, prof. dr. habil. Theodora Benedek este coordonatoarea unei studente la master venite de la aceeași universitate americană. Jocelyn Lo se află la Târgu-Mureș de la începutul acestui an și este implicată într-un proiect de cercetare de cost-eficiență pe sistemul sanitar.

Am vorbit cu prof. dr. habil. Theodora Benedek despre prezența și activitatea studentei americane la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și la Clinica de Cardiologie, despre beneficiile colaterale pe care aceste experiențe le comportă și, nu în ultimul rând, despre sprijinul acordat elevilor merituoși care vor să se dezvolte în continuare peste hotare.

Reporter: Care este povestea realizării acestui masterat? De unde a venit inițiativa?
Prof. dr. habil. Theodora Benedek: Jocelyn este o studentă a Universității Columbia din New York care și-a dorit să facă un studiu de cost-eficiență cu echipa noastra – tema masteratului ei era un studiu de cost-eficiență pe sistemul sanitar, și l-a ales pe cel din România. Echipa noastră este membră în proiectul european Discharge care include 29 de centre din 17 țări europene și care urmărește indicațiile și eficiența unei noi metode de diagnostic în boala cardiovasculară. Eu sunt coordonatorul tuturor centrelor din Europa Centrală și de Est în acest proiect. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul FP7, un program amplu de finanțare a cercetării științifice de excelență, la care am participat și am fost declarați câștigători. Scopul acestui proiect este de a valida superioritatea unei tehnici imagistice noi reprezentată de computer tomografie în diagnosticul bolii coronariene. Jocelyn a luat legătura cu noi prin intermediul unor profesori de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj care au îndrumat-o către mine deoarece au auzit de experiența noastră în cercetare și au recomandat centrul nostru ca unul în care se poate face cercetare la nivel european. Jocelyn m-a rugat să fiu coordonatorul lucrării sale de disertație, care presupune chiar acest studio de cost-eficiență. Ea, cu un dinamism și un pragmatism specific pentru sistemul medical american, a venit la Târgu-Mureș și a făcut această cercetare destinată îmbunătățirii sistemului medical. Primele rezultate intermediare le-a și comunicat la Congresul Studențesc Internațional Marisiensis, unde a luat premiul I, cu o lucrare în care a făcut o analiză comparativă a eficienței sistemului medical privat vs cel de stat din țara noastră în diagnosticul bolii cardiovasculare, prin mai multe tehnici de investigație. Jocelyn a venit oficial prin Universitatea Columbia New York, una din cele mai prestigioase universități medicale din lume, și a fost inclusă în programul european Discharge prin universitatea noastră, reușind în scurt timp să finalizeze primele rezultate. Din cele 29 de site-uri participante, centrul nostru este pe locul 2 în Europa în ceea ce privește numărul de pacienți care au beneficiat de această tehnică de investigație și pe locul 1 în ceea ce privește raportul dintre numărul de pacienți și calitatea datelor.

Rep.: Ce înseamnă pentru Școala de cardiologie din Târgu-Mureș faptul că aveți o masterandă tocmai din Statele Unite ale Americii?
T.B.: Pentru noi, în primul rând este o dovadă de mândrie, pentru că demonstrează faptul că valoarea școlii noastre este recunoscută și peste ocean. Nu este prima dată când beneficiem de această recunoaștere: în urmă cu câțiva ani au apărut publicații în America în care modelul de asistență a infarctului miocardic acut, implementat aici de către profesorul Benedek Imre, a fost dat ca model de bune practici pentru alte țări. Acest fapt a fost menționat și în cea mai prestigioasă revistă de cardiologie din Statele Unite, American Heart Journal. Pe lângă faptul că suntem mândri de faptul că acest schimb de experiență este bidirecțional – nu merg numai de la noi studenți în America, ci și din America vin la noi studenți ca să învețe ceva – pentru noi este un prilej de a face cunoștință cu un alt sistem de gândire, un alt sistem academic, și, totodată, de a face un schimb de experință între studenții noștri care au un tip de gândire adaptat pe mentalitatea și pe condițiile europene, și tipul de gândire pragmatic și foarte deschis și dinamic al celor de peste ocean. Este cu siguranță o experiență din care putem învăța și noi, și ei. Jocelyn a venit aici a venit pentru că avea ceva de învățat, ceea ce pentru noi este o mare bucurie și o mare mândrie.

Rep.: În ce fel de activități ați implicat-o pe studenta din SUA până în prezent?
T.B.: Am implicat-o în activitatea de cercetare a colectivului nostru. Acest studiu de cost-eficiență l-a făcut ea, cu mâna ei: a luat toate datele dintr-un centru privat vs un centru de stat, din care a analizat din punctul de vedere al utilizării judicioase a resurselor, a costurilor asistenței medicale în cele două tipuri de sisteme și în cele două tipuri de diagnostic: CT vs invaziv prin cateterism. A avut acces la toate datele, a făcut cercetare pe teren, a participat la discuțiile cu colectivul, a prezentat rezultatele ei în fața colectivului, a audiat prezentările celorlalți doctoranzi sau studenți din colectiv, deci a avut loc un schimb intens de experiență, și pot să vă spun că pregătim împreună o publicație cu rezultatele ei. Jocelyn este o persoană extrem de muncitoare și reușește să aducă în colectiv un suflu care îi motivează pe membrii echipei noastre și le arată că acest drum pe care merg este cel bun, că așa trebuie făcut. Peste câteva săptămâni, ea se va întoarce la New York, și vom ține legătura. Practic, am creat o punte care se va continua și în viitor prin schimburi de experiență și prin publicații în comun. Suntem în anul 2018 și o mare parte din activitatea de cercetare se desfășoară prin intermediul internetului. Vom continua să facem schimb de date și să punem cap la cap informațiile, continuând aceste studii împreună.

Rep.: Recent, în cadrul festivității de absolvire de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian“, a fost oferită din partea dumneavoastră suma de 4000 lei elevei Anda Tenie, care va studia la Columbia University New York. Cum a ajuns premiul la această elevă?
T.B.: Practic, inițiativa mea a fost ca veniturile obținute în calitatea de consilier local să le donez pentru elevi care reușesc să realizeze excelență în educație, pentru ca asta să fie un exemplu care să sprijine percepția că oamenii politici nu sunt acolo pentru ei înșiși, ci pentru comunitate. Eu am devenit consilier local în speranța că ceea ce am realizat până acum în cariera mea poate fi dezvoltat, poate fi amplificat, poate servi ca model și poate să conducă la construcția a ceva nou care să ducă orașul mai departe. Eu am o experiență în educație, în cercetare și în medicină. În aceste domenii pot să activez și pot să aduc experiența mea. Atunci, în mod evident, am dorit să donez aceste sume, care sunt mai mult simbolice, dar care vreau să fie un exemplu și să transmită un mesaj: că noi, oamenii politici, suntem datori să sprijinim excelența și suntem datori să investim în viitorul tinerilor. Anda Tenie a fost admisă la Columbia University New York. Atunci am spus: schimbul este bidirecțional, ea merge acolo să învețe, dar aș vrea ca lumea să conștientizeze că și din New York vin studenți la Târgu-Mureș să învețe, și atunci pe cei care merg de aici la New York îi așteptăm să se întoarcă acasă. Ei merg acolo să învețe, dar ceea ce dobândesc, experiența de-acolo avem nevoie să o aducă înapoi acasă și să o pună în sprijinul comunității, ca să ne putem dezvolta.

Rep.: Într-un fel susțineți ideea că tinerii ar trebui, după ce pregătesc temeinic în străinătate, să revină în țară sau munca lor să fie orecum direcționată și spre beneficiul celor din România?
T.B.: Munca și rezultatele lor ar fi bine să se reîntoarcă în țară la comunitatea de care aparțin. Felul în care se concretizează acest lucru poate fi diferit: poate să însemne că te reîntorci în țară și lucrezi aici; poate să însemne că ți-ai făcut acolo o situație dar investești în țară și rămâne aici investiția. Noi, dacă continuăm să exportăm valoare și muncă afară, ne vom duce în jos ca și comunitate. Avem nevoie ca valorile noastre să se reîntoarcă în comunitatea noastră, prin investiții, sau chiar prin modele de lucru cum sunt cele răspândite în Europa care presupun să lucrezi câteva zile într-un centru și alte câteva în alt loc, realizând punți de colaborare între centre. Important este să nu uite să readucă valoarea în comunitatea din care au plecat și care a investit în ei în acești 12 ani în care s-au format ca elevi de excepție. Avem nevoie ca experiența și cunoștințele acumulate peste granite de acești tineri merituoși, care ajung în centre de excelență internaționale, să revină acasă, în sprijinul unei comunități din care fac parte părinții, frații, verișorii și toți cei dragi acestor tineri de excepție, pentru că și aceștia, la rândul lor, au nevoie să se dezvolte.

A consemnat Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE