Mureşul Rezidenţial 2018. Corunca, pol de atracţie pentru dezvoltatorii imobiliari Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1146 Vizualizări

Mureşul Rezidenţial 2018. Corunca, pol de atracţie pentru dezvoltatorii imobiliari

Atestată documentar încă din anul 1332, în Registrele de dijmă papală, comuna Corunca este situată la circa 4 kilometri de municipiul Târgu-Mureş, pe drumul naţional DN 13/E 60 care face legătura cu Sighişoara şi Braşov. În ultimii ani, aşezarea care la recensământul din 2011 avea 2.649 de locuitori a intrat pe o pantă ascendentă în ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară, acesta fiind şi subiectul discuţiei cu Takacs Szabolcs-Istvan, primarul comunei Corunca.

Reporter: Care consideraţi că sunt atuurile deţinute de comuna Corunca în vederea dezvoltării imobiliare, şi nu numai?

Takacs Szabolcs-Istvan: Datorită poziției sale geografice extrem de favorabile, cadrului natural specific zonei colinare și configurației naturale a terenului, unitatea administrativ-teritorială a comunei Corunca dispune de un potențial deosebit pentru înființarea și extinderea ansamblurilor rezidențiale și a sediilor de firme sau puncte de lucru care nu implică activități de producție poluante. Acest potențial este și mai accentuat datorită faptului că teritoriul comunei se află în imediata vecinătate a municipiului reședință de județ și este foarte accesibil atât dinspre Târgu-Mureș, cât și dinspre București – Brașov, grație poziției sale favorabile în ceea ce privește accesul la infrastructura rutieră națională, fiind traversată de DN13 – E60, Târgu-Mureș – Sighișoara – Brașov în lungime de 4,175 kilometri.

Rep.: Cum sprijină Primăria comunei Corunca investitorii care doresc să construiască sedii de afaceri sau ansambluri rezidenţiale pe raza comunei Corunca?

T.S.I.: În urma identificării potențialului de dezvoltare pe liniile arătate și în scopul deținerii unui instrument de lucru care să faciliteze luarea deciziilor necesare dezvoltării armonioase și echilibrate a comunei, inclusiv în segmentul în discuție, a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Corunca pentru perioada 2017 – 2020, aprobată prin hotărârea Consiliului Local numărul 13 din 19 februarie 2018. În implementarea acesteia și în încercarea de a veni în sprijinul investitorilor imobiliari, conducerea Primăriei consideră deosebit de important și acordă prioritate următoarelor obiective strategice: extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare la nivelul comunei – transport, utilități, energie, comunicații, astfel încât să se asigure realizarea magistralelor principale în apropierea zonelor cele mai solicitate de dezvoltatorii imobiliari, atât prin alocarea și direcționarea fondurilor bugetului public local pentru realizarea unor asemenea proiecte, cât și prin atragerea sumelor disponibile în cadrul proiectelor susținute din fondurile comunității europene. Urmare a efortului depus, pe raza comunei de doar 16,86 kilometri pătraţi, în prezent există 16 kilometri de drum asfaltat, 4 kilometri de trotuare, 24,4 kilometri de rețea de alimentare cu apă potabilă, ceea ce reprezintă o acoperire de aproximativ 90%. În localitatea Corunca există sistem centralizat de canalizare, sistem de iluminat public, rețele de telefonie, televiziune și internet, iar comuna este membru în asociația de dezvoltare intercomunitară Ecolect. De asemenea, Primăria acordă sprijin efectiv, operativ și de calitate în cadrul elaborării documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, privite ca și instrumente de planificare urbană de reglementare specifică, prin care să se coordoneze dezvoltarea urbanistică integrată a acelei zone din localitate caracterizată printr-un grad ridicat de complexitate și printr-o dinamică urbană accentuată, care să permite realizarea construcțiilor în viitor.

Rep.: Care sunt, în linii mari, caracteristicile activităţii de urbanism din cadrul Primăriei comunei Corunca?

T.S.I.: În acord cu prevederile Planului Urbanistic General şi Regulamentului Local de Urbanism, reactualizate de Consiliul Local Corunca ultima dată prin Hotărârea Consiliului Local numărul 13 din 19 februarie 2010, majoritatea unităților teritoriale de referință destinate extinderii zonei de locuinţe constituie terenuri construibile pe bază de PUZ, documentații avizate şi aprobate de către autorităţile şi organismele centrale şi teritoriale competente cu respectarea normelor legale în vigoare, prin care să se realizeze detalierea şi delimitarea în teren a prevederilor planurilor de amenajare a teritoriului național, regional și zonal, sintetizarea politicilor sectoriale privind gestionarea teritoriului localităţilor și precizarea modalităţilor de utilizare a terenurilor, definirea destinaţiilor şi gabaritelor de clădiri, inclusiv infrastructura, amenajări şi plantaţii. Necesitatea elaborării și adoptării unui PUZ ca și condiție preliminară a realizării oricăror construcții în acea zonă, deși ele constituie instrumente de planificare și de reglementare urbană deosebit de importante și de utile, constituie totodată și un stăvilar în calea dezvoltării teritoriului vizat de această restricție. Este deosebit de important și faptul că deși potrivit prevederilor legale Consiliul Local coordonează şi răspunde de întreaga activitate de urbanism desfăşurată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale şi asigură respectarea prevederilor cuprinse în documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate, pentru realizarea programului de dezvoltare urbanistică a localităţilor componente ale comunei sau oraşului, dispozițiile legale imperative restricționează mult posibilitățile reale de realizare a documentațiilor de urbanism de către autoritățile locale prin interzicerea suportării cheltuielilor aferente din bugetul public local. În implementarea principiului apropierii administrației publice de cetățean, constituie o prioritate și o permanentă preocupare a Primăriei Corunca menținerea unui serviciu de urbanism operațional în cadrul aparatului de lucru local. Astfel, spre deosebire de multe alte comune din județul Mureș, în pofida lipsei forței de muncă calificate în domeniu și a volumului imens de muncă care cade astfel în sarcina responsabilului de urbanism angajat în cadrul Primăriei, până în prezent s-a reușit evitarea inconvenientelor inerente preluării acestei activități de către Consiliul Județean Mureș. Drept urmare, există o directă și bună colaborare între investitorii imobiliari, pe de o parte, confruntați cu o serie de probleme specifice ridicate de legislația națională administrativă și de urbanism stufoasă și greoaie, și personalul Primăriei, pe de altă parte, care se poate implica astfel în mod direct și în cunoștința realităților de pe teren, în acordarea sprijinului necesar realizării cu succes a unor asemenea proiecte de dezvoltare.

Rep.: Câte solicitări există la nivelul Primăriei comunei Corunca, în anii 2017 şi 2018, pentru autorizaţii PUZ?

T.S.I.: Cu toate că este de notorietate sporirea exigenței în ultimii ani din partea organelor și instituțiilor implicate în elaborarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, în anul 2017 au fost solicitate două PUZ-uri, iar în anul 2018, doar până în prezent sunt un lucru un număr de şase PUZ-uri.

Rep.: Care sunt zonele cele mai solicitate de dezvoltatorii imobiliari din comuna Corunca?

T.S.I.: În ultimii ani se poate constata o orientare a investitorilor imobiliari către zonele din strada Pădurii – zona Romgaz, strada Ropo – zona Rezervor apă, strada De sus – zona către Bozeni.

Rep.: Care este media anuală a numărului de autorizaţii de construcţii eliberate de Primăria comunei Corunca în perioada 2014-2018?

T.S.I.: Media anuală a numărului de autorizații de construcții eliberate de Primăria comunei Corunca în perioada 2014 – 2018 este în număr de aproximativ 150, termenul mediu de eliberare fiind de circa două luni, cu mențiunea că această ultimă medie anuală este și rezultatul creșterii termenului mediu de rezolvare a cererilor cauzată de un număr redus de cereri incomplete sau cu deficiențe, înlăturate cu mare întârziere din cauza pasivității petenților.

Rep.: Cum vedeţi în perspectivă dezvoltarea imobiliară a comunei Corunca?

T.S.I.: Privitor la perspectiva dezvoltării imobiliare a comunei Corunca trebuie arătat că locuirea joacă un rol din ce în ce mai semnificativ în dezvoltarea oricărei societăți, fiind un element crucial pentru progresul economic, social și cultural. Experiența a arătat că satisfacerea corespunzătoare a nevoii de locuințe a necesitat, pentru toate statele europene, existența unor elemente de politică publică în domeniul locuirii și a unor intervenții pe piața de locuințe. Locuirea poate influența, direct sau indirect, competitivitatea comunelor, fiind astfel unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea economică locală. Ca răspuns la schimbările fundamentale ale economiei mondiale, administrația locală Corunca începe să folosească tot mai mult condițiile de locuire ca un avantaj competitiv pentru creșterea economică. În anii precedenți, dezvoltarea imobiliară din comună a înregistrat o evoluție semnificativă în segmentele rezidențiale și de centre de afacere. În acord cu aceste realități, deși o estimare a dezvoltării urbanistice a unității administrativ-teritoriale nu poate fi făcută făcând abstracție de evoluția pieței la nivelul național, estimăm menținerea acestei tendințe și pentru viitor.

A consemnat Alex TOTH

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE