„Abonament pentru Comunitate”, la o nouă sesiune de proiecte Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 284 Vizualizări

„Abonament pentru Comunitate”, la o nouă sesiune de proiecte

Proiectul „Abonament pentru comunitate”, inițiat de Fondul Comunitar Reghin,  și-a prezentat în clubul Dogma Pubs din Reghin proiectele în cadrul sesiune de primăvară, prilej pentru abonați și nu numai să sprijine inițiativele reghinenilor, respectiv proiectele „Învățăm în Grădină” inițiat de Grupul de inițiativă „Grădină mi-ești dragă”, „Orașul nostru, lumea de lângă noi”, inițiator   Grupul de inițiativă Științele Naturii ”Lucian Blaga” și „Centrul Comunitar Oltului”,  inițiat de  Asociația „Biborka”.

„La ediția anterioară am avut un număr de 44 de abonați, în prezent numărul acestora a crescut la 60. Mă bucur extrem de tare că lumea începe să fie tot mai receptivă , tot mai mulți oameni sunt interesați de „Abonament pentru Comunitate”. Mi-am propus să ajungem cu acest program la 1 % din populația orașului Reghin, asta însemnând undeva la 300 de abonați. Evident, pentru a atinge acest scop e nevoie de ajutorul tuturor celor prezenți , al abonaților în mod special”, a precizat Cristian Man, coordonatorul Fondului Comunitar Reghin.

„Stă și în puterea noastră să se întâmple lucruri frumoase”

Importanța implicării în comunitate a fost subliniată și de Smaranda Pușcaș, gazda tradițională a sesiunilor „Abonament pentru Comunitate”.

„Mă bucur să văd prezenți chipuri noi. Aceasta a fost și ideea cu care s-a pornit acest proiect , să ne adunăm cât mai mulți oameni,din dorința de a se întâmpla ceva. Toată lumea se plânge că nu se întâmplă nimic în oraș, dar stă și în puterea noastră să se întâmple lucruri frumoase dar mai ales lucruri pe care ni le dorim. De aceea suntem aici la „Abonament pentru Comunitate” și cu cât vom fi mai mulți vom reuși să facem lucruri frumoase pentru noi, pentru tineri, pentru copii, pentru toți cei care ne dorim să avem o viață mai bună aici în Reghin”, a menționat Smaranda Pușcaș.

De la spații comunitare, la ecologizare și grădinărit

Momentul special al sesiunii a fost cel al  prezentării celor trei proiecte din cadrul ediție cu numărul 6 „Abonament pentru Comunitate”, deschis de proiectul „Centrul Comunitar Oltului”,  inițiat de  Asociația „Biborka”.

„Echipa Asociației Biborka propune crearea unui astfel de spațiu comunitar în cartierul Iernuțeni din Reghin, mai exact pe strada Oltului, într-o clădire care aparține Parohiei Reformate. Soluția lor este renovarea și oferirea acestui imobil, care constă dintr-o clădire cu trei săli, curte și grădină, pentru activitățile organizațiilor, grupurilor de inițiativă locală dar și ca spațiu de recreere pentru comunitate. Proiectul vine ca un răspuns la o problemă cu care se confruntă organizațiile, grupurile de inițiativă și comunitatea în general, mai exact lipsa unui spațiu comunitar pentru a-și desfășura activitățile sau pentru a se întâlni să dezbată anumite probleme apărute în comunitate. Bugetul aproximativ al proiectului este de aproximativ 8.000 de lei, din care jumate vor fi alocați din fondurile asociației. Dorim să finalizăm acest proiect cât mai curând, nu mai târziu 22 iulie”, a  declarat Kovács János , Asociația „Biborka”.

Al doilea proiect prezentat a fost  „Orașul nostru, lumea de lângă noi”, inițiator fiind  Grupul de inițiativă Științele Naturii ”Lucian Blaga”.

„Proiectul este necesar pentru ca elevii participanți, și nu doar ei, ci și comunitatea reghineană  să beneficieze de educație non-formală în cadrul căreia să descopere în mod direct relația dintre teorie și practică, să conștientizeze importanța adoptării unei conduite ecologice și importanța preocupării pentru găsirea de soluții susținute de știință și tehnică pentru problemele legate de poluare. Echipa proiectului își propune să achiziționeze aparatura necesară pentru analiza probelor de mediu (apă și sol), vor realiza ”harta deșeurilor reghinene” ȋn următorii 5 ani, acțiuni de ecologizare în zonele poluate ale municipiului Reghin și vor prezenta rezultatele obținute în cadrul orelor de fizică, chimie, biologie, discipline opționale (Chimia verde, Educație pentru sănătate) în liceu, școlile gimnaziale și comunității reghinene”, a menționat prof. Silaghi Melinda, Grupul de inițiativă Științele Naturii ”Lucian Blaga”.

Al treilea proiect prezentat în cadrul sesiunii de primăvară „Abonament pentru Comuniate” intitulat „Învățăm în Grădină” inițiat de Grupul de inițiativă „Grădină mi-ești dragă” are în vedere realizarea unei grădini în curtea unei unități  școlare  de către elevii claselor primare, cu aplicarea unor metode din permacultură.

„Copiii vor învăța importanța selecției deșeurilor din propria gospodărie și cum anume putem transforma resturile menajere degradabile în îngrășământ natural (compost). Vor observa evoluția plantelor cultivate, de-a lungul anotimpurilor, interacțiunile dintre elementele naturii, plante și microfauna prezentă apoi se vor putea bucura de multitudinea de culori și gusturi din farfurie”, a spus Răzvan Ilieș, Grupul de inițiativă „Grădină mi-ești dragă”.

Nou record pentru sesiunile „Abonament pentru Comunitate”

Apoi s-a trecut la partea de donații, pornind de la suma de 8.000 de lei contribuția donatorilor, la care s-au adăugat donațiile făcute pe loc. Astfel suma totală alocată celor trei proiecte a fost de 14.545 lei , nou record al sesiunilor „Abonament pentru Comunitate”. Suma a fost repartizată astfel: „Învățăm în Grădină” – 5.600 lei, „Învățăm în Grădină” – 5.865 lei și „Centru Comunitar Oltului” – 3.080 lei .

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE