Home / Business / Ce trebuie să știi dacă vrei să aplici la Start-Up Nation

Ce trebuie să știi dacă vrei să aplici la Start-Up Nation

Distribuie

Programul Start-Up Nation își pregătește lansarea care va avea loc în iunie sau s-ar putea amâna pe luna iulie. Am pregătit un mic îndrumător care să vă ghideze dacă vreți să aveți șanse reale pentru obținerea sumei de 200.000 lei, având în vedere numărul mare de înscriși de anul trecut, punctajele care s-au calificat și preconizările speciliștilor de dublare a participanților în acest an. Tot anul acesta, bugetul pentru Start-Up Nation se estimează a fi undeva la 2 mld. lei conform Ziarului Financiar.

„Ceea ce le recomand tuturor care doresc să aplice este să ştie foarte bine ce îşi doresc să facă, fiindcă odată ce vor accesa aceşti bani au o şansă şi într-adevăr trebuie să fie foarte bine focusaţi, să facă un plan foarte bine gândit şi să se ţină de el. Cred că asta este cheia succesului”, a afirmat Ilan Laufer anul trecut în turneul de promovare care a ajuns și în Târgu-Mureș.

Pentru accesarea programului Romania Startup Nation, cele mai importante condiții pe care trebuie să îndeplinească firmele solicitante sunt: sunt SRL-D, SRL sau cooperații; sunt înființate după data intrării în vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017; nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale; au codul CAEN autorizat la ONRC în momentul depunerii primei cereri de tragere; creează minimum 1 loc  de muncă și îl menține pe o perioadă de cel puțin 2 ani după implementarea proiectului; acționarul/acționarii nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.

Proiectele sub 95 de puncte nu au șanse reale de câștig

Chiar dacă ești eligibil, asta nu înseamnă că automat ai șanse reale de câștig. Eligibilitatea reală este definită de punctajul pe care un beneficiar potenţial poate să-l obţină. În cazul Start-up Nation acest punctaj maxim, cu toate angajamentele asumate la maxim, este conform cluju.ro de: maximum 100 de puncte pentru domeniile de activitate: producţie şi domeniul IT & C; maximum 95 de puncte în cazul industriilor creative (de ex: editare cărţi, arhitectură, agenţii de publicitate); maximum 90 de puncte în cazul serviciilor; maximum 85 de puncte în cazul domeniilor de activitate comerţ şi intermedieri.

În cadrul sesiunii 2017 ultimul punctaj care a beneficiat de finanţare a fost de 90 de puncte, dar nu toate proiectele cu 90 de puncte au beneficiat de finanţare: dintr-un total de 4.684 de proiecte cu 90 de puncte 1.350 proiecte au fost evaluate, 3.334 de proiecte au rămas în afara evaluării (peste nr. de ordine 10.001). Ce înseamnă asta? Péter Nagy-Imecs, Director Operațional Goodwill Consulting concluzionează că pentru a avea șanse reale de câștig, este nevoie de un punctaj minim de 95.

Cheltuielile eligibile pentru a fi acoperite din aceste fonduri constau în achiziţiile de echipamente, spaţii de lucru, mijloace de transport (dar numai în condiţii speciale), mobilier, birotică, plata unor salarii şi utiliăţi, realizarea de webiste, brevete, licenţe, cursuri, TVA, consultanta accesării programului, licenţe software, dar şi cheltuieli privind creditele şi garanţiile aferente acestora.

Categoria de cheltuieli neeligibile cuprinde vehicule pentru firme transport, spaţii cu destinaţie locativă, echipamente aferente jocurilor de noroc etc.

Un alt criteriu foarte important de reținut este obligativitatea alocării a peste 50% din buget pentru echipamente tehnologice și software-uri necesare desfășurării activității. În caz contrar, chiar dacă proiectul este acceptat în primă fază, el va fi respins la final.

Atenție la întocmirea bugetului

Trebuie acordată o mare atenție întocmirii bugetului din prima fază. Procedura Start-up Nation nu permite modificarea ulterioară a bugetelor aprobate. Astfel, orice greşeală realizată la întocmirea bugetului poate afecta grav implementarea ulterioară cu succes a proiectului de investiţii. Tot în această fază trebuie să luați decizia dacă veți finanța din bugetul propriu sau cu ajutorul băncilor prin credit bancar. Dacă vă hotărâți să apelați la bănci, costurile asociate, respectiv dobânda creditului şi dobânda aferentă instrumentului de garantare pot fi cheltuieli eligibile, dar în acest sens trebuie incluse în bugetul eligibil al proiectului depus. În momentul în care proiectul este aprobat, aceste cheltuieli nu mai pot fi adăugate.

Elaborarea unui proiect Start-Up Nation nu este extraordinar de solicitantă, dar necesită o anumită pregătire în prealabil (muncă de cercetare, discuții cu specialiști) și mai ales mult timp. De la apariția acestui program, numărul firmelor specializate în consultanță aproape s-a triplat. Mulți aleg să apeleze la acestea, însă trebuie să aveți mare grijă în diferențierea așa-zișilor „specialiști” de firme de consultanță cu experiență. În momentul în care vă alegeți consultanții, conform sugestiei lui Péter Nagy-Imecs, solicitați la fiecare experienţă relevantă, respectiv proiecte aprobate Start-up Nation 2017, servicii integrate de la elaborare de proiect şi implementare (este foarte important să beneficiaţi de consultanţă de la început până la încheierea proiectului) și neapărat garanţii pentru eventualele greşeli/respingeri cauzate de consultant. Să îi plătești după ce nu îți este aprobat proiectul din cauza lipsei lor de profesionalism nu va fi o experiență foarte plăcută.

Vlad Polearuș, CEO EllaSystems Heating, care nu a câștigat Start-Up Nation anul trecut însă ulterior, după această experiență, a câștigat un proiect european pentru dezvoltare în mediul rural a oferit câteva detalii. „Motivul pentru care nu am câștigat anul trecuta fost lipsa punctajului maxim, am avut doar 90 de puncte deoarece nu m-am gândit să pun prea mulți angajați. Ce recomand celor care vor să aplice anul acesta este să puneți în buget accent maxim pe cel puțin doi angajați și multe echipamente de producție, să ajungeți la punctajul maxim posibil. Consider că singur nu ai cum să te descurci, mai ales dacă ești pentru prima dată la un proiect de acest gen, ar fi indicat să apelezi la un specialist. Foarte mare atenție la semnături, detalii, să nu lipsească nimic, să nu fie diferențe sau greșeli de ortografie la nume, deoarece poate afecta eligibilitatea proiectelor. Verficați fiecare detaliu de câteva ori.”

Având în vedere că încă nu avem o dată exactă de deschidere a înscrierilor, pregătiți-vă proiectul din timp pentru a fi printre primii care aplică pentru șanse cât mai mari de câștig.

 

Schema de ajutor de minimis Start-Up Nation


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.