Home / Invatamant / “Fii meseriaş!”, campanie lansată de OFL Mureş

“Fii meseriaş!”, campanie lansată de OFL Mureş

Distribuie

Organizația Femeilor Liberale (OFL) Mureș împreună cu Tineretul Național Liberal (TNL) Mureș au demarat campania “Fii meseriaş!”, care îşi propune orientarea părinţilor şi a elevilor către învăţământul profesional.

“Piața cere meseriași pe care să îi angajeze”

Campania îşi propune să promoveze practicarea meseriilor adevărate, demers considerat foarte important pentru o economie viabilă.

“România are nevoie de oameni pregătiți, în meserii cerute în piața reală. Ne-am săturat de sertare pline de diplome și de CV-uri în care strălucesc inutil colegii naționale și facultăți fără viitor. Titlurile nu țin de foame și nici viitorul nu îl garantează. Vocația există și pentru cei care lucrează în salopetă sau cu mâinile murdare, iar cei care au înțeles acest lucru sunt acum căutați și respectați. Haideți să vorbim despre meseriile adevărate și despre școlile care ne pregătesc pentru viață. “Fii meseriaș!” este o campanie a Organizației Femeilor Liberale Mureș împreună cu Tineretul Național Liberal Mureș.

Conform unui studiu al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, România e ultima țară din Uniunea Europeană în ce privește sumele alocate pentru învățământului profesional: doar 0,6 % din PIB. Eșecul acestui tip de învățământ are consecințe directe în economie: un studiu realizat arată că două firme din trei nu mai găsesc angajații de care au nevoie. Angajatorii sunt complet descurajați. Cifrele arată că 8 din 10 absolvenți de facultate nu își găsesc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. E un lucru firesc dacă ne luăm după faptul că, astăzi, doar 6% din locurile de muncă vacante sunt pentru studii superioare, restul fiind, în mare parte, joburi pentru calificări care se studiază la profesională. Piața cere meseriași pe care să îi angajeze, iar învățământul românesc pregătește, în continuare, studenți șomeri”, a declarat preşedintele OFL Mureş, consilierul judeţean Mara Togănel.

“Tinerii de azi sunt România de mâine”

Președinte OFL Mureș a explicat mai explicat că în cadrul campaniei vor fi organizate întâlniri tematice, în special în mediul rural, cu părinţi şi elevi.

“Din păcate, cifrele privind învățământul profesional sunt descurajatoare. Avem locuri de muncă, dar nu vine nimeni… este cel mai des întâlnit răspuns pe care îl auzim de la angajatorii care caută meseriași bine pregătiți. În cadrul întâlnirilor noastre cu părinții și copiii ne dorim să trezim interesul pentru școlile profesionale și să discutăm despre motivele care îi determină pe elevi să evite aceste școli. Părinții au un rol esențial în orientarea copiilor spre această pregătire. Trebuie să depășim ideile preconcepute și să construim viitorul tinerilor cu multă înțelepciune. Este adevărat că nu avem cel mai ofertant sistem de învățământ, dar cred că direcția în care se îndreaptă piața muncii trebuie să trezească un interes aparte pentru finațarea acestui segment. Cu cât va deveni mai atractivă această formă de învățământ, cu atât va crește interesul tinerilor. Îmi doresc ca demersul nostru să schimbe în bine destinul cât mai multor tineri. La rândul nostru și noi am fost îndrumați și susținuți. Ne propunem să avem mai multe întâlniri, îndeosebi in mediul rural și să interacționăm cu cât mai mulți părinți și copii din clasele a VII-a și a VIII-a. Reacțiile sunt pozitive și mă bucur să remarc că, acolo unde ajunge informația, apar și rezultatele. De asemenea, colaborăm și cu agenți economici care s-au alăturat campaniei noastre din dorința de a angaja forță de muncă calificată. Cred cu tărie că, împreună, cu puțină voință și implicare, vom putea mișca lucrurile în direcția bună. Tinerii de azi sunt România de mâine”, a subliniat Mara Togănel.

Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.