Județul Mureș, capitala operei cu ocazia Festivalului Virginia Zeani Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 726 Vizualizări

Județul Mureș, capitala operei cu ocazia Festivalului Virginia Zeani

Ediția a doua a Festivalului de Operă Virginia Zeani va avea loc în perioada18-24 iunie, prilej de bucurie pentru iubitorii muzicii, privilegiați cu un festival de amploare care fi găzduit de localitatea Solovăstru, locul de naștere a sopranei Virginia Zeani și municipiile Reghin și Târgu-Mureș.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc luni, 18 iunie, ora 19:00 la Palatul Culturii, prilej cu care va fi lansat volumul dedicat Virginiei Zeani, completat de un recital susținut de pianista Madalina Pașol. Marti, 19 iunie , Festivalul Virginia Zeani poposește la Teatrul Scena din Cetatea Târgu-Mureș unde va avea loc un Masterclass voce cu pr. dr.univ. Horiana Brănisteanu, Universitatea Mozarteum din Salzburg  și un curs de mișcare șcenică susținut  de regizorul Liviu Pancu.

Înmânarea titlului de „Cetățean de Onoare” sopranei Virginia Zeani

Miercuri 20 iunie, festivalul poposește  la Caminul Cultural din Solovăstru care va găzdui un  Masterclass voce cu Horiana Brănișteanu și un curs mișcare scenică cu actorul Rareș Budileanu. Tot miercuri, la Casa de Cultură Municipală „Eugen Nicoară” din Reghin, începând cu ora 19:00,  va avea loc un  Concert Extraordinar, protagoniști fiind Corul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, dirijor Vasile Cazan, soliștii Zemlenyi Eszter (Ungaria) – soprană, Slavis Besedin (Federația Rusă) – bas, Ștefan von Korch (România) –  tenor,  acompaniați de Cvartetul Classis. Seara mai cuprinde un recital de pian susținut de Mădălina Pașol, precum și momentul mult așteptat, înmânarea titlului de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Reghin sopranei Virginia Zeani.

„În decembrie 2017, doamna primar Maria Precup a propus înmânarea titlului de „Cetățean de Onoare” sopranei Virginia Zeani. Am ales ziua de miercuri, 20 iunie 2018, în perioada  Festivalului de Operă Virginia Zeani și am convenit să oferim Reghinului și reghinenilor un spectacol extraordinar. Își vor da concursul Mădălina Pașol, una din cele mai în vogă pianiste ale Europei, trei solisti de opera din străinătate, Corul Filarmonicii Târgu-Mureș condus de Vasile Cazan precum și cel mai cunoscut cvartet din Ardeal, Classis. Garantăm prin numele soliștilor și ariile alese un act artistic așa cum în Reghin nu a mai fost. Sperăm ca în urma acestui eveniment să facem o tradiție ca în fiecare an, una din zilele Festivalului de Operă Virginia Zeani să se desfășoare la Reghin”, a precizat Marian Jurgiu, directorul Festivalului Virginia Zeani.

Teatrul Ariel va găzdui joi, 21 iunie, a  doua etapă a concursului de canto „L’Assoluta Virginia Zeani the Grand Prix of Romania” , iar începând cu ora 19:00, la  Biserica Romano-Catolică din Târgu-Mureș va avea loc un Concert de Operă Sacră, protagoniști fiind  Zemlenyi Eszter (Ungaria) – soprană, Slavis Besedin (Federația Rusă) – bas, Ștefan von Korch (România) – tenor, Cvartetul Classis, Alexandru Marințescu – pian și Chengery Kostyak Zsuzsa-orgă.

Seară de operă rusească

Vineri, 22 iunie,  la Palatul Culturii  este programată semifinala concursului de canto, iar la ora 20:00 iubitorii muzicii vor avea parte de o seară de opera rusească cu doi invitați de marcă, soprana Natalia Tymchenko și tenorul Vladimir Galouzine, precum și recitalul  pianistei Larissa Gerghieva , directorul  Teatrului Royal Marrinsky din  Sankt Petersburg.

Sâmbătă, 23 iunie, ora 20:00 , Palatul Culturii va găzdui seara de gală a festivalului în cadrui căreia va avea loc Finala concursului de canto „L’Assoluta Virginia Zeani the Grand Prix of Romania”.

Finalul festivalului este unul grandios, premiera națională a audiției operei „Somnambula”  programată duminică, 24 iunie, ora 19:00 la Sala Mare a Palatului Culturii.

Invitați de marcă

„Suntem membrii ai Federației  Internaționale  a Concursuirilor de Muzică. Din România, în această federație mai este  doar concursul din cadrul festivalului George Enescu. În întreaga lume sunt doar 120 de concursuri, suntem singurul concurs de canto. La ediția din acest an avem un număr de 84 de concurenți din 26 de țări, care vor avea parte de un juriu special format din directorul  Operei Royale Covent Garden Londra, UK , directorul  Operei Royale Marrinsky din St. Petersburg, Rusia, directorul  Operei din Roma, Italia,  directorul  Operei din Varsovia, alături de Vladimir Galouzine, cel mai cunoscut tenor rus la ora actuală și  pr.dr.univ. în muzicologie Mihai Cosma, Universitatea  de Muzică din București. Invitații speciali ai ediției din acest an a festivalului sunt ambasadorii Germaniei și Rusiei la București precum și reprezentanții Casei Regale a României,  Majestatea Sa  Margateta, Custodele Coroanei române  și ASR Radu ”, a precizat Marian Jurgiu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE