Actorii Elena Purea și Csaba Ciugulitu iau cu asalt cinematografia la 10 Pentru Film (TIFF 2018)! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 414 Vizualizări

Actorii Elena Purea și Csaba Ciugulitu iau cu asalt cinematografia la 10 Pentru Film (TIFF 2018)!

10 dintre cei mai talentaţi actori de pe scenele din ţară sunt prezentaţi anual, în cadrul TIFF, profesioniştilor din lumea filmului şi publicului, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Programul îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc. 10 pentru Film îi vizează pe actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

În acest an, doi dintre actorii Companiei „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Târgu-Mureș se numără printre cei 10 pentru Film, alături de Marius Turdeanu, fost colaborator de prestigiu al teatrelor târgumureșene, actualmente actor la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu. Astfel, Elena Purea și Csaba Ciugulitu au fost prezenți la Cluj alături de Marius Turdeanu, Alina Mîndru, Anka Levana, Daniel Popa, Denis Hanganu, Éva Imre, Tudor Tăbăcaru și Vlad Nemeș. Actorii au luat parte la un program intens de întâlnire cu actori și regizori consacrați, ședințe foto, turnare de clipuri, workshopuri și ateliere de dezvoltare profesională.

Participanții la 10 pentru Film au fost prezenți și la o conferință de presă moderată de Ileana Cecanu (coordonator program 10 pentru Film). Actorii de teatru aspiranți la o carieră (și) în cinematografie au discutat despre rolurile pe care își doresc să le joace, regizorii cu care ar vrea să colaboreze, stereotipurile aplicate în lumea castingului, sacrificiile pe care le-ar face pentru o evoluție în film, și multe alte dileme și aspirații.

Întrebată care ar fi rolul vieții ei, în film, ca tipologie, Elena Purea a răspuns: „Voi face referire la ultimul film pe care l-am văzut și care pe mine m-a impresionat foarte tare. E producția care a luat Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, regizată de Fatih Akin, intitulată „In the Fade“, în care joacă Diane Kruger. E vorba despre povestea unei femei care pierde tot. Mi-ar plăcea să experimentez zona asta de foarte în adâncuri, de cădere. Îmi place foarte tare amestecul ăsta de fragilitate și forță, și cred că îmi e la îndemână. Îmi place și zona de poziționare socială și contextuală a personajului în era asta care e una a terorii.“

Actrița a recunoscut și că pendularea între două lumi – cea a teatrului și cea a filmului – necesită o pregătire pe măsură și că reprezintă o provocare pentru cei obișnuiți cu un singur tip de sistem: „Noi suntem de câteva zile în programul ăsta și am intrat într-un fel de carusel foarte colorat, care se învârte în viteză și uneori ne amețește. Aseară a trebuit să ne întoarcem la Târgu-Mureș să jucăm într-un spectacol și a fost destul de dificilă trecerea, era ca și cum am fi intrat în cea mai familiară lume, dar totuși era diferită. Programul (10 pentru Film, n.r.) are puterea asta de seducție și sentimentul ăla de trădare eu l-am trăit. Dar dacă fiecare dintre noi avem puterea de adaptabilitate să putem face această navetă foarte rapid și foarte ușor, cred că ține de exercițiu, cred că e super provocator. Dar nu aș renunța la teatru niciodată.“

Marius Turdeanu a fost de părere că nimic nu e imposibil și că norocul e ceva relativ: „Mi s-a mai aprins un bec la toată conjunctura TIFF-ului: nu ai voie să ai o scuză că eu nu sunt, că nu pot. Cred că se pot provoca ocaziile. Cred că dacă vrei într-adevăr, într-o mare măsură ține în primul rând de tine, și se vor rezolva în mod miraculos lucrurile. Am auzit asta și cred în asta.“

Referitor la genul de roluri în care sunt distribuiți din unele considerente reducționiste legate în principal de aspectul fizic, părerile au fost împărțite. Dar actorii caută în continuare o diversitate tipologică cât mai mare și roluri care să îi provoace.

„În scurta mea experiență în film am fost brigadier care bătea deținuți, șofer de camion la salubritate și altele de genul ăsta. Făt Frumos nu pot să fiu, aia-i clar. Dar în teatru mai primesc roluri variate. Îmi place și comedia. Mulți se uită la mine și zic: „Ce comedie? Ăsta se uită la fața ta și ai înghețat.“ Eu joc în „Campionatul de improvizație“, suntem la peste 100 de spectacole jucate, publicul se înghesuie la reprezentațiile noastre. Dar rămâne de văzut ce va fi mai departe“ a declarat Csaba Ciugulitu.

Elena Purea și-a exprimat la rândul ei punctul de vedere: „De fiecare dată sunt încadrată în sertarul cu femei de carieră – corporatiste, procuroare, șefe DNA. Știu că am o fizionomie puțin mai aspră și asta mă bagă în zona de femei foarte reci. Deci, probabil că mi-aș dori să fac o comedie romantică, să mă bălăcesc puțin în zona aia (râde).“

Cea de-a 17-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania a început la Cluj-Napoca în 25 mai și se va încheia duminică, 3 iunie.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE