Home / Cultură / FOTOGALERIE: Seria de întâlniri „Poeți în dialog” a revenit în forță!
Flavia Adam, Călin Crăciun și Péter Demény la cea de-a 4-a ediție (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Seria de întâlniri „Poeți în dialog” a revenit în forță!

Distribuie

După o pauză de circa două luni, Revista Vatra a revenit la J’ai Bistrot cu seria de întâlniri „Poeți în dialog”, în cadrul cărora sunt invitați la o întâlnire cu publicul târgumureșean doi poeți contemporani reprezentativi, dintre care unul din Târgu-Mureş, iar celălalt din alt oraș. Edițiile cu numărul 3, respectiv 4 s-au succedat într-un interval scurt și i-au adus la microfon pe Gabriela Feceoru și Mihók Tamás, alături de Cristina Timar în rol de moderator, respectiv pe Flavia Adam și pe Péter Demény, într-un eveniment moderat de Călin Crăciun.

Gabriela Feceoru, Cristina Timar și Mihók Tamás

În cadrul ediției precedente, orădeanul Mihók Tamás a vorbit și despre ipostaza de traducător din limba română în maghiară și invers, despre lejeritatea cu care scrie în limba română și despre ceea ce consideră a fi un avantaj, faptul că în limba română se poate adresa mai direct, mai frust, pe când în limba maghiară mesajul suferă edulcorări.

Gabriela Feceoru, aflată la un an de la debutul ei editorial cu volumul „blister”, la Editura Cartea Românească, a anunțat că intenționează să publice în curând un nou volum de poezie, dar și un jurnal din care a publicat până în prezent numeroase fragmente pe pagina personală de Facebook. De asemenea, tânăra poetă și-a pus în valoare și calitățile vocale și a cântat două poeme în cadrul unui performance inedit.

Ironie și melancolie

Cea mai recentă ediție i-a avut ca invitați pe târgumureșeanca Flavia Adam și pe poetul clujean stabilit în Târgu-Mureş, Péter Demény, care activează ca redactor al revistei Látó, la rubrica Eseu.

Flavia Adam a debutat în volum în 2013. De atunci a publicat în mod constant în cele mai importante reviste literare din România și a fost distinsă cu numeroase premii naționale. A publicat nouă volume, iar ultimul, intitulat „Raiul de urgență”, a apărut în 2017 la Editura Neuma.

Călin Crăciun a început evenimentul cu Flavia Adam, făcându-i o scurtă prezentare înainte de lectura propriu-zisă: „Este o poetă care încearcă să abordeze poezia din mai multe perspective, din mai multe unghiuri, nu se ferește de literatura pentru copii și nici de poezia religioasă. Este o poetă aflată într-o fază ascendentă și a căutărilor, niște căutări foarte temeinice, care își fixează obiectul de a vedea în primul rând ce este poezia pentru ea. Flavia Adam are o poezie concentrată asupra emoției, asupra trăirii sentimentului pe care încearcă să-l traducă, să-l reveleze. Nu ezită să atace direct această problemă a esenței poeziei.”

Întrebată care este semnificația titlului „Raiul de urgență”, Flavia Adam a explicat că volumul a fost scris într-un interval de doar două luni, în urma unei experiențe adevărate: „Este dragostea văzută ca refugiu și ca unică soluție de a ieși din starea de letargie. Mai departe, fiecare poate găsi propriile semnificații.”

Călin Crăciun l-a prezentat apoi pe Péter Demény: „Suntem în prezența unui poet care se plimbă cu mare lejeritate în două lumi poetice. Scrie în limba maghiară, dar totodată este și unul dintre traducătorii importanți de literatură română în limba maghiară. Este foarte activ în viața culturală națională, publicând eseuri, pastile legate de aspecte foarte importante ale vieții noastre culturale și, de asemeni, sociale. Unul dintre cei care nu ezită să se confrunte și să își expună public opinii despre aspecte care vizează inclusiv diferențele de natură culturală și, uneori, diferenduri culturale.”

Poetului îi face plăcere să scrie și poeme direct în limba română, însă preferă să lase pe altcineva să le traducă apoi în maghiară. Este valabilă și viceversa. De asemenea, Péter Demény este un mare admirator al lui Caragiale și consideră că trăsăturile comice și atmosfera specifică pe care o degajă opera caragialiană este definitorie pentru poporul român, însă literatura română mizează în continuare mai mult pe texte de natură elegiacă, cultivând preponderent stările emoționale mai joase. În ceea ce privește receptarea operei sale de către critică, poetul a declarat că a fost denumit un poet melancolic, cizelat, și câteodată ironic și chiar cinic, dar ultimele două atribute nu se aplică în cazul poemelor sale românești.

„Poezia românească contemporană e mai prozaică decât versurile mele românești. Acestea au un vocabular liric, iar poezia mea are o lirică mai înaltă, mai lucrată din punctul de vedere al vocabularului. Poezia contemporană românească are versuri mult mai fruste”, a explicat Péter Demény.

Flavia Adam a vorbit la rândul ei despre caracteristicile poeziei sale: „Poezia mea nu se adresează neapărat tinerilor, ci se adresează celor care iubesc poezia mai caldă. Eu niciodată nu voi scrie o poezie foarte rece, foarte obiectivă, ca să spun așa, cu foarte multe elemente excesiv de realistice. În poezia mea se va găsi probabil întotdeauna o anumită cumințenie, iar acest lucru nu este neapărat unul pe care îl consider pozitiv, ci pur și simplu face parte din felul meu de a simți poezia și de a traduce poetic tot ceea ce trăiesc. Felul în care scriu mai ține și de trăsăturile de personalitate, iar eu, fiind o persoană cu temperament preponderent melancolic, nu cred că o să scriu vreodată foarte vulcanic sau ironic.”

Ritmurile de scris variază

Întrebați de poeta Hristina Doroftei de cât re repede își scriu poemele, Péter Demény a declarat că perioada de gestație a unui poem e foarte scurtă și că în momentul în care se așează să îl scrie, e gata aproape întotdeauna. Pe de altă parte, pentru Flavia Adam, procesul creator este mai capricios: inspirația o poate vizita în toiul nopții sau în împrejurări dintre cele mai banale, dar că nu o poate forța și nici nu poate scrie la comandă, excepție făcând unele poezii pentru copii, pentru varii ocazii.

Întâlnirea formală a luat sfârșit după alte câteva întrebări și răspunsuri, însă a continuat pe terasă între iubitorii de poezie însetați de alte informații și autorii care au apreciat interesul și au oferit lămuriri la un pahar de ceva.

Andrei VORNICU

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.