Stop fumatului de Ziua Mondială Fără Tutun Sanatate
  • Elena.Polearus
  • 1 comentarii
  • 672 Vizualizări

Stop fumatului de Ziua Mondială Fără Tutun

Ca în fiecare an, în data de 31 mai se serbează Ziua Mondială Fără Tutun, iar Asociația Medicilor de Familie Mureș împreună cu Societatea Română de Pneumologie, secțiunea tabacologie, au organizat o conferință medicală pe această temă la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”. Pe parcursul a cinci ore, medicii de familie mureșeni au interacționat și au discutat pe această temă.

Au fost prezenți Rodica Biro, președinte-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureş, dr. Ovidiu Gîrbovan, reprezentant al Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Corina Mărginean, medic primar pneumolog, care de aproximativ patru ani coordonează activitatea secțiunii de tabacologie a Societății Române de Pneumologie și Remus Șipoș, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş.

Cei prezenți ne-au oferit niște statistici usturătoare legate de acest obicei, sau cum l-au numit aceștia, „boală”.

Fumatul ucide 7 milioane de oameni anual

Evenimentul a fost deschis de dr. Corina Mărginean. „Este o zi în care fiecare dintre noi din mediul sanitar ne gândim cât de periculos, cât de dezavantajos este pentru pacienții noștri „obiceiul” de a fuma, pentru că din păcate fumatul la nivel mondial ucide peste 7 milioane de persoane anual. 1 din 10 decese la nivel mondial se datorează consumului de tutun, aproximativ 600.000 de decese la nivel mondial se datorează expunerii la fumatul pasiv. Fumarea unei singure țigări scurtează viața fumătorului cu aproximativ 7 minute, iar fumarea unui pachet de țigări scurtează viața fumătorului cu 140 de minute pe 24h. Este foarte important să reamintim că sloganul de anul acesta al Zilei Internaționale Fără Fumat este Fumatul și efectele asupra aparatului Cardiovascular, care sunt dezastruoase. Din păcate, persoanele care fumează se expun unui risc deosebit asupra stării lor de sănătate, în primul rând prin faptul că în momentul în care o persoană își aprinde țigara inhalează două categorii de substanțe. Dintre acestea, cea mai periculoasă din punctul de vedere al instalării unei adicții este nicotina, trebuie să știe toți fumătorii că nicotina conținută în fumul de țigară din păcate este drog or acest drog produce o dependență deosebit de puternică a organismului uman, iar experții Organizației Mondiale a Sănătății consideră fumatul boală. Orice dependență a corpului uman de o substanță chimică, în cazul fumătorului de nicotină este considerată boală.”

De asemenea, cu fiecare țigară pe care fumătorul o aprinde, în organismul lui intră aproximativ 7.000 de substanțe chimice dintre care 70 sunt dovedite științific că ar produce diferite forme de cancer, cancerul cel mai frecvent pe care o persoană fumătoare îl poate contacta de-a lungul vieții fiind cancerul de plămâni, urmat de cancerul de laringe, cancerul de sân și canceruri tiroide la femei, diferite tipuri de cancer ale organelor abdominale și a organelor genitale. Studiul pe care instituțiile Uniunii Europene l-a făcut în anul 2017 situează România cu un procent de 20% printre țările Uniunii Europene cu cea mai mică rată a fumatului, primele locuri situându-se țările ca și Belgia cu 38% fumători, Grecia cu 37%, Bulgaria 35%.

Din păcate, un studiu efectuat în 2013 arată că la nivelul României, 35,5% dintre adolescenți sunt supuși încă fumatului pasiv la domiciliu.

„Legea antifumat poate să sufere îmbunătățiri în sensul de a lărgi aceste interdicții de a fuma inclusiv în propria locuință sau în propria mașină. Aș dori ca oamenii să înțeleagă că această lege antifumat nu este împotriva celor care fumează, dimpotrivă ea a fost făcută pentru protecția atât a nefumătorilor, cât și a persoanelor care fumează. Așa cum în 31 mai fiecare dintre noi ne gândim cât de periculos poate fi fumatul, le recomand tuturor celor care fumează să facă din fiecare zi a anului un 31 mai și să încerce să abandoneze fumatul. România are un procent de 10,1% fumători cu vârsta între 15-17 ani, iar procentul băieților predomină, chiar dacă cel al fetelor este în creștere.” a punctat dr. Corina Mărginean.

Atenție și la țigările electronice sau de tip iQOS

„Din păcate asistăm la o creștere a folosirii tinerilor a acelor dispozitive electronice de tipul țigară electronică sau iQOS, ceea ce din păcate este un lucru regretabil pentru că informațiile despre aceste dispozitive sunt destul de puțin livrate către marea masă a populației, campania de promovare a acestor dispozitive este foarte agresivă, iar reacțiile adverse pe care le au consumatorii acestor produse sunt din ce în ce mai evidente”, a transmis dr. Corina Mărginean.

Medicii de familie din județul Mureș aplaudă această inițiativă. Dr. Remus Șipoș a precizat: „Nu este primul pas făcut în această campanie antifumat, a fost un proiect de cercetare internațional, finalizat cu o carte lansată anul acesta, Dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului în România. Medicii de familie din județul Mureș au fost implicați în acest proiect în special pe partea de depistare a nicotinei în saliva gravidelor fumătoare sau foste fumătoare. Noi promovăm un stil de viață sănătos, noi urmărim nu doar oamenii bolnavi, ci și aparent sănătoși, chiar dacă au o dependență de nicotină.”

În statistica la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate a crescut în mod vertiginos tot ce înseamnă consum de medicamente pe anumite patologii care sunt legate de fumat și de asemenea, oxigenoterapia și toate inițiativele pe care le are sistemul pentru a ajuta bolnavul. Bineînțeles, acestea implică niște costuri. „Ar fi foarte bine ca pacienții noștri să fie informați dinainte de tot ceea ce înseamnă efectele produse de fumat și de aceea este binevenită o mediatizare serioasă a acestui tip de eveniment, toate costurile legate de tumorile canceroase fiind foarte mari. În aceste cazuri vorbim despre încercarea de prelungire a vieții bolnavului, în niciun caz de vindecare, întotdeauna poate apărea o recidivă.” a completat ec. Rodica Biro.

1,4 trilioane de dolari anual pentru pacienți fumători

La nivel mondial, costurile economice legate de fumat se ridică la 1,4 trilioane de dolari. Toate aceste fonduri sunt alocate pentru îngrijirea stării de sănătate și pentru productivitatea scăzută a persoanelor care sunt fumătoare și care ajung la foarte multe zile de concediu medical. La ora actuală, 63% din populația globului este acoperită de măsuri de protecție împotriva fumatului.

Dr. Ovidiu Gîrbovan a ținut să încheie într-o notă optimistă: „Fumatul, acest flagel care practic distruge organismul uman în totalitatea lui, este responsabil și de cancerul pulmonar, de buză, laringe, digestiv, boli cardiovasculare, lucru care se întâmplă din păcate din ce în ce mai frecvent. Transmit pe această cale mesajul de a se lăsa de fumat toți cei care încă pot să o facă. Vă vorbesc și din prisma omului care s-a lăsat de fumat, ani mulți de fumător, și vreau să vă spun că viața mea s-a schimbat în bine, în sensul că pot să respir mai bine, pot să dorm mai bine, cu câteva kilograme în plus, dar pe care le voi termina în următoarele luni.”

Ce este programul Stop Fumat?

Există din 2007 programul național Stop Fumat care oferă medicație gratuită tuturor persoanelor care doresc să abandoneze fumatul, ajutor psihologic să aibă puterea să accepte că prin acest fumat nu fac decât rău organismului lor și a celor din jur și să aibă încredere să încerce să abandonarea acestui obicei. „Stop Fumat și-a reluat activitatea din decembrie 2017 pentru că a fost o perioadă în care din păcate nu am beneficiat de medicație. Surprinzător pentru mine este dacă în primele luni din decembrie, ianuarie, februarie, am avut o adresabilitate destul de ridicată, în aceste luni de primăvară, lumea nu cred că se gândește foarte tare la abandonarea fumatului sau noi ar trebui să facem mai multe manifestări pentru a informa populația că există”, ne-a spus dr. Corina Mărginean.

Pentru a putea intra în Programul Național Stop Fumat pacienții fumători trebuie să apeleze numărul de telefon 0771-679.493 de luni până vineri între orele 8.00 și 16.00. Nu trebuie să aibă bilet de trimitere de la medicul de familie, este esențial să aibă vârsta peste 18 ani și e esențial să-și dorească să abandoneze fumatul.

Statistica centrului Stop Fumat Mureș

Din 2007 de când funcționează, au apelat aproximativ 5000 de fumători. Durata tratamentului este de 2 luni de zile, iar procentul celor care abandonează fumatul la sfârșitul celor două luni de zile este undeva în jur de 70%, ceea ce se suprapune peste datele Organizației Mondiale a Sănătății și datele din literatura de specialitate. „Din păcate la 6 luni – 1 an de zile după terminarea tratamentului, procentul scade pentru că așa cum este definit fumatul, este o boală cronică recidivantă, pentru a stabili că o persoană este nefumătoare trebuie să treacă cel puțin 6 luni de zile de când a abandonat fumatul ca să fie considerată nefumătoare”, a concluzionat dr. Corina Mărginean.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Nu stiu de ce se pun toate bolile cauzate de tigarile clasice pe seama iqos-ului, avand in vedere ca sunt studii care demonstreza fix opusul. Se publica tot felul de informatii care nu sunt verificate, doar pentru a distruge un dispozitiv benefic pentru fumatori.

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE