Home / Altele / La UMF Târgu-Mureș se va înființa o bancă de semințe

La UMF Târgu-Mureș se va înființa o bancă de semințe

Distribuie

Este intenția Facultății de Farmacie din cadrul universității târgumureșene, de a aplica, la finele acestui an, pentru un proiect de finanțare, în cadrul căruia se intenționează prezervarea soiurilor originare de plante, sălbatice sau de cultură.

Colecţie protejată de seminţe

Șeful secției de Botanică farmaceutică, prof. dr. Silvia Oroian, a arătat că Grădina Botanică din UMF are deja o colecție de semințe, recoltă proprie, de la plante autohtone și de la specii originare din alte arealuri. ”Semințele care se găsesc la noi sunt recoltate din Grădina Botanică și nu sunt numai semințe autohtone, ci și semințe ale unor plante alohtone, deci pe care noi le avem deja în Grădina Botanică, în cultură. Pe viitor, într-adevăr, se preconizează înființarea unei bănci de semințe, unde să realizăm o colecție protejată de semințe cu precădere autohtone și pe care noi, prin schimburi de semințe le putem oferi multora care o doresc”, a declarat dr. Silvia Oroian.

Seminţele, netratate chimic şi nemodificate genetic

Ea a ținut să sublinieze că, fără excepție, toate semințele existente la UMF Târgu-Mureș, inclusiv cele cultivate la Grădina Botanică, sunt netratate chimic și nemodificate genetic. Ea a arătat că, pentru păstrarea și salvarea fondului genetic al plantelor de pe această planetă, există în mod tradițional un schimb de semințe între grădinile botanice din toată lumea, iar cele cele nouă grădini botanice din România nu fac excepție.

Totodată, dr. Silvia Oroian a mai explicat că la ora actuală Grădina Botanică are peste 1.000 de specii de plante, iar în zona de plante cultivate există, la ora actuală, 663 de specii. Apoi, Șeful secției de Botanică farmaceutică din UMF Târgu-Mureș a mai anunțat că este în derulare un proiect, de o jumătate de milion de lei, pe durata a doi ani, de construire a unor sere noi, împreună cu un centru de cercetare.

”În cadrul grădinii noastre botanice, avem așa-numita grădină de plante medicinale, unde sunt cultivate 250 de specii de plante. Există de asemenea, un proiect în derulare în valoare de 500.000 de lei, acolo se vrea construirea a trei sere, prin mutarea serelor existente care sunt foarte vechi și reamenajarea birourilor. Acolo se dorește să se facă un centru de studiu al plantelor medicinale, cu laboratoare, aparatură și spații speciale, spre a se putea lucra în mediu protejat”, a explicat dr. Silvia Oroian.

Menționăm că Grădina Botanică din cadrul UMF Târgu-Mureș a împlinit 70 de ani de existență, prilej cu care a organizat, în perioada 30 mai – 1 iunie, un simpozion aniversar.

V. OANCEA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele de prezență ale companiei

Distribuie Din grijă pentru clienții săi, Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.