FOTO: Poezii, muzică, dans și bucurie pentru copiii de la Casele de tip Familial din Sâncraiul de Mureș Cultură
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1116 Vizualizări

FOTO: Poezii, muzică, dans și bucurie pentru copiii de la Casele de tip Familial din Sâncraiul de Mureș

Complexul de Case de tip Familial din Sâncraiul de Mureș/Sântana de Mureș a organizat și în acest an un eveniment special dedicat copiilor aflați în grija acestora.

În total sunt 91 de copii, aproximativ jumătate băieți, jumătate fete, cu vârste cuprinse între 3 și 23 de ani. Centrul a fost înființat în 2010, iar copiii sunt bineveniți în centru până la vârsta de 26 de ani cât timp își continuă studiile (o dată fiecare formă de învățământ), putând fiind făcute și excepții încă 2 ani pentru a asigura incluziunea. În cadrul instituției există și un serviciu de tranzit care asigură pregătirea tânărului după ieșirea din centru, pentru a deveni un adult care se poate descurca singur în viață.

Șeful serviciu, Diana Șerban ne-a oferit mai multe detalii. „Este deja al IV-lea an în care organizăm Ziua Internațională a Copilului. De data aceasta cu un decalaj de câteva zile deoarece copiii au participat la alte activități de 1 iunie, extrașcolare sau în afara serviciului și atunci am vrut să fim cu toții împreună. Considerăm că este cea mai importantă sărbătoare pentru copii, mai ales că suntem în zona protecției copilului. Ei se pregătesc intens, sunt foarte bucuroși, își pregătesc din timp tot ceea ce au de făcut, prezenți la repetiții, la activități.”

Am putut vedea lucrări de-ale lor în living, cu maci și grâu, tablouri, aranjamente, buchete care au fost realizate sub îndrumarea instructorilor. La terminarea sezonului de iarnă de exemplu, copii încep să lucreze pentru activitățile din sezonul următor. Au pregătit de asemenea pentru eveniment dansuri, cântece, spectacole, totul în funcție de vârsta copilului, cei micuți poezii și cântecele, iar cei mai mari dans.

”Colaborăm cu alte servicii care de asemenea au copii care s-au pregătit pentru astăzi. Serviciul asigură mai multe tipuri de activități, astfel încât copiii să poată alege la care activități doresc să participe, ținând cont și de vârsta copilului. Din fericire participă și cei cu vârste mai mari, ajutându-i pe cei mici, de exemplu la colaje, fiind un mod de relaxare și pentru ei.” a ținut să adauge Diana Șerban.

Au și mici fotbaliști în centru

Ei mai au și echipe de fotbal, anul acesta desfășurându-se a IV-a ediție a mini-campionatului de fotbal, unde au colaborat interjudețean cu DGASPC Covasna și Harghita, anul acesta nefiind prezenți, fiind înlocuiți cu cei din comunitate și județ, unde au fost împărțite cupe, medalii și premii, sponsorizate de un domn din comunitate.

„Avem și copii care au reușit și se străduiesc să reușească chiar dacă le lipsește afecțiunea că restul lucrurilor le au. Lipsește pentru că în sistemul de protecție, copiii nu sunt alături de părinții lor. Noi ne străduim cât putem. Anul acesta a terminat o fată la UBB Cluj psihologie/pedagogie, avem copil care termină anul acesta teologie la Cluj și va urma un program de master, o fată care termină anul acesta la Colegiul Sanitar și va lucra în domeniu.  Și cu generația micuță lucrăm de asemenea cu ei, ca să se integreze, să aibă acces la sistemul educațional.” a concluzionat Diana Șerban.

Programul a început cu o expoziție de colaje, care au fost jurizate, dansul Piraților din Caraibe, vals, dans modern, două interprete de muzică populară chiar din centru, desene pe asfalt. Copiii au primit prăjituri și sucuri, au dansat cu un clovn special adus pentru eveniment și s-au întrecut în a-și arăta talentul față de juriu. „În fiecare an sărbătorim aici pentru că este cel mai mare complex de facilități. Programul este unul multiplu, avem invitați surpriză de la direcția din alte județe care sunt implicate în Campionatul de Fotbal, Cupa Primăverii, centrele de plasament din Harghita și Covasna, și vor fi invitați toți în Nazna unde vor avea loc competițiile. Trebuie să mulțumim personalului de aici, pentru că, să nu uităm, este vorba de copii care nu au avut parte de la început de o copilărie prea bucuroasă, fiind pregătiți acum de personalul de educație, dar și cuplurile parentale care 24 din 24 stau lângă ei, fiind părinți substitutivi.” ne-a transmis Constantin Doru Gabriel, purtător de cuvânt al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE