FOTO: Doctor Honoris Causa acordat de Universitatea „Petru Maior” unui profesor din Italia Invatamant
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 582 Vizualizări

FOTO: Doctor Honoris Causa acordat de Universitatea „Petru Maior” unui profesor din Italia

În prezența unui public numeros format din studenți și cadre didactice, joi, 7 iunie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii „Petru Maior” Târgu-Mureş a oferit în Aula Magna, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Luigi Melica, de la Universitatea din Salento, Lecce, Italia.

Titlul s-a acordat în semn de recunoaștere a excelenței sale științifice și profesionale în domeniul științelor juridice, pentru crearea și promovarea legăturilor culturale româno-italiene.

În debutul ceremoniei, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean a arătat importanța colaborării bilaterale dintre Universitatea „Petru Maior” și Universitatea din Salento, Lecce, Italia, al cărui reprezentant s-a remarcat în decursul anilor ca fiind un susținător al parteneriatului academic dintre cele două universități, și nu numai.

„Astăzi, Constituția României conferă universității autonomie, în consecință universitățile funcționează după propria Cartă sub puterea Senatului, iar puterea decizională este dată rectorului. În virtutea acestor prerogative, universitățile alocă de sute de ani titlul Honoris Causa datorită meritelor personalităților excepționale ale domeniului științific și cultural”, a afirmat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Laudatio cuprinzător

Printr-un Laudatio cuprinzător, prof. univ. dr. Lucian Chiriac a reușit să scoată în evidență suita de calități care l-au făcut remarcat pe Luigi Melica în vederea obținerii acestui titlu.

„Prezentându-i personalitatea, sub forma acestui dicționar biografic și profesional, am căutat, într-o realitate complexă, să descriem evoluția profesorului, clădită pe merite care alcătuiesc ansamblul realizărilor sale. Accentuat putem spune că prin viața și opera lui, prin valorificarea externă a patrimoniului universității noastre, împlinește pe deplin virtuțile fundamentale de a fi cooptat, prin acordarea acestui înalt titlu de Doctor Honoris Causa în corpul academic al Universității Petru Maior”, a spus prof. univ. dr. Lucian Chiriac.

Pe lângă cei doi, au mai urcat pe scenă rector prof. univ. dr. Călin Enăchescu care a prezentat și diplomele oferite distinsului Luigi Melica, iar acestuia i s-a alăturat lector univ. dr. Ioan Ovidiu Spătăceanu, prodecan în cadrul Facultății de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative.

„Sunt un european convins!”

Profesor la Universitatea Salento, conducător de doctorat, membru al Asociației Italiene de Drept Comparat și director al Școlii de specializare pentru profesiile juridice din cadrul Universității din Salento, Luigi Melica a fost prezentat ca având o serie de virtuți care îi demonstrează munca continuă și dedicația.

La final, prof. univ. dr. Luigi Melica, distins cu onoarea Doctor Honoris Causa, a ținut să precizeze: „Deși în actualul moment istoric Uniunea Europeană este o entitate indispensabilă pentru bunăstarea cetățenilor europeni, totuși, locuitorii Uniunii încă nu o percep ca atare și pentru asta există numeroase motive. Sunt un european convins, care de ceva timp e hotărât să răspândească valorile europene și ideea construirii unei identități comune prin programele de cooperare între studenții mei și ai dumneavoastră, având ca scop acela de a lega prietenii și relații de muncă pe termen lung. Ca simbol al acestei idei, am dedicat cartea mea „European Constitutional Development „studenților Erasmus din toată Europa!”

Cu această ocazie, Luigi Melica a primit Diploma de Excelență și medalia Tudor Drăganu.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE