FOTOGALERIE: 143 de ani de Lacul Ursu, 3 zile de sărbătoare la Sovata! Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 961 Vizualizări

FOTOGALERIE: 143 de ani de Lacul Ursu, 3 zile de sărbătoare la Sovata!

Sovata a avut parte de un final de săptămână plin de evenimente, cu atmosferă de sărbătoare și relaxare cât cuprinde. Supranumit „perla orașului“, Lacul Ursu a împlinit 143 de ani și a fost aniversat în cadrul Zilelor Lacului Ursu la Stadionul Sovata, în intervalul 8-10 iunie. Începând de vineri dimineața, sovățenii și turiștii și-au putut face încălzirea alături de juniori – care au fost sărbătoriți la rândul lor cu această ocazie – îmbiați de aroma apetisantă a gulyasului preparat în numeroase ceaune, ca la carte.

„Lacul Ursu a împlinit 143 ani. Primăria Sovata organizează întregul eveniment, dar se implică toți locuitorii orașului, de la mic la mare. Noi ținem cont ca această sărbătoare de trei zile să fie pentru toți locuitorii din Sovata, dar și pentru turiști. Încercă să o organizăm astfel încât fiecare generație să aibă măcar un program la care să poată să participe și să se simtă bine, de la vârste foarte fragede până la cele mai înaintate“ a relatat Fülöp László Zsolt, primarul orașului.

Străzi noi de Ziua Copiilor

Ziua de vineri a fost specială dintr-un motiv suplimentar: s-a început cu Ziua Copiilor. „Considerăm că nu e bine să o organizăm și pe 1 iunie și de zilele Sovetei și ale Lacului Ursu, fiindcă sunt date foarte apropiate. În data de 1 iunie a fiecărui an organizăm pentru copii un concurs de desene pe asfalt, și cu acest prilej ne punem în față și un obiectiv foarte important: trebuie să asfaltăm câte o stradă pentru data de 1 iunie ca să fie asfalt nou și să se prindă creta. Ultimele străzi au fost Str. Teilor, str. Bisericii și str. Liniștii. Anul trecut, printr-un program PNDL, am asfaltat aceste trei străzi cu lungimea totală de 3,2 km“ a declarat Fülöp László Zsolt.

Vineri dimineața, copiii au fost transportați cu trenulețele de la școli la baza sportivă unde se desfășoară evenimentele. S-au adunat aproximativ 900 de copii. Clasele de gimnaziu și de liceu au făcut câte un ceaun de gulyas, iar Primăria a făcut la rândul ei două ceaune pentru copiii mai mici. Mâncarea rezultată a fost suficientă pentru aproape 400 de copii, de la grădiniță până la ciclul primar.

Evenimente memorabile

Fiind o zi dedicată tineretului, vinerea a adus pe scenă, la final, concerte ale unor formații de liceu, dar și formații mai renumite. Sâmbătă dimineața a fost rândul a 20 de firme firme, asociații și întreprinderi să prepare câte-un ceaun de gulyas pentru angajații lor, dar mâncarea a fost suficientă și pentru vizitatorii pofticioși. La prânz, amatorii de senzații tari și de sporturi extreme au putut asista la o demonstrație de quad și motocross care le-a oferit suficiente momente memorabile de imortalizat cu telefonul mobil sau cu aparatul foto. De asemenea, publicul și-a încurajat participanții preferați pentru ca aceștia să dea randament maxim și să obțină cei mai buni timpi la cursa cu obstacole. Copiii s-au putut da cu trenulețul sau au putut să aleagă alte variante în cadrul părculețului de distracții amenajat, iar cei cu acuitate vizuală și-au putut-o testa trăgând cu arcul într-una din țintele amplasate într-un loc mai retras.

Puțin mai târziu, echipa de juniori Vulturii, antrenată de Máté Miklós (4 dan) de la Asociația Club Sportiv Sovata (având o vechime de 20 de ani), a făcut o demonstrație savuroasă de taekwondo, demonstrând totodată că munca și antrenamentele sunt apreciate de public și răsplătite cu aplauze. Máté Miklós a precizat că scopul artelor marțiale nu este acela de a produce campioni, ci de a întări disciplina, de a forma caracterul și de a-i face pe practicanți oameni mai buni, mai utili societății și mai puternici. Ziua a continuat cu întrecerea oamenilor puternici, cu aerobic și zumba, apoi atmosfera a fost încinsă de o serie de concerte care au început la 17:30 și s-au încheiat la miezul nopții cu Alex Velea și Honeybeast. Seara a fost încununată de un foc de artificii.

Duminică, după programul de dimineață la biserici, la prânz au cântat ansambluri folclorice și de dansuri populare. Seara, înainte de ora 10, evenimentul s-a încheiat, pentru că noua săptămână care bate la ușă se anunță plină, iar sovățenii își reiau activitățile obișnuite.

Sovata – o identitate turistică

Primarul orașului Sovata, Fülöp László Zsolt, a povestit despre evoluția orașului pe parcursul ultimului secol: „Axa principală a fost prelucrarea lemnului, după care s-a schimbat. Noi, sovățenii, suntem mândri de perioada interbelică. Atunci, Sovata era o stațiune renumită nu numai în România, ci și peste hotare. Era totodată și o viață culturală aparte și vrem să recăpătăm acel statut de-atunci. În anii ’70 au fost făcute investiții în domeniul turistic, consturindu-se hoteluri. În anii ’90, stațiunea a intrat într-o fază de declin, dar apoi au venit investitori străini, cu un plan de management bine stabilit, care au redresat situația. Astfel, turismul a devenit specificul principal al stațiunii și a atras și investitori locali. Nu există șomaj la Sovata, de fapt este chiar greu de găsit forță de muncă.“

Toate evenimentele din Sovata au scopul de a pune în valoare potențialul turistic al localității. Prin turism, Sovata și-a dobândit o reputație solidă ca localitate balneoclimaterică. Se fac tratamente reumatologice, dermatologice și ginecologice. Sunt numeroase rezultate pozitive în tratamentul pentru fertilitate. „Avem în baza de date multe paciente care s-au tratat aici și au reușit să aibă apoi o sarcină și să nască, deși fuseseră la tratament în multe locuri din lume și nu au reșit acest lucru. Lacul Ursu este perla stațiunii Sovata pentru că fertilitatea se tratează cu apa sărată din lac și cu nămolul extras din același loc“ a precizat Fülöp László Zsolt.

Aquapark, un plan ambițios

Pacienții vin la Sovata pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Medicii specialiști din Sovata prescriu tratamentele, iar acestea durează în medie între 10 și 20 de zile.
Sovata dispune de un total de 9 lacuri, din care 2 sunt de apă dulce și restul de apă sărată. E o diferență de salinitate între acestea și numai două sunt amenajate pentru a fi folosite, dar necesită o aprobare din partea Institutului de Cercetare Balneoclimaterică din București. În prezent, bazele de tratament de la Hotelul Aluniș, Hotelul Danubius, Lacul Ursu și Lacul Negru acoperă cererea.

Solicitarea cea mai importantă ar fi pentru înființarea Aquapark. „Noi am depus solicitare la Ministerul Turismului. Aquapark ar presupune bazine atât în aer liber, cât și în interior. Principala motivație ar fi să preluăm astfel o parte din solicitarea Lacului Ursu fiindcă numărul de persoane care îl folosesc este limitat pentru a proteja astfel calitatea apei“ a mai adăugat primarul orașului Sovata.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE