Home / Cultură / Literatura a cucerit Sighișoara la „Turnirul Scriitorilor”
Participanții la „Turnirul Scriitorilor” (Sursă foto: Mariana Gorczyca)

Literatura a cucerit Sighișoara la „Turnirul Scriitorilor”

Distribuie

Cea de-a patra ediție a „Turnirului Scriitorilor”, subintitulat „Scriitorii în Cetate”, a avut loc în intervalul 9-10 iunie, la Sighișoara. Evenimentul anual își propune aducerea împreună a unor mari scriitori pentru dezbateri despre memorie, istorie, multiculturalitate, importanța traducătorilor ca mediatori între culturi, scriere creatoare și jurnalism.

Pasionații de literatură au avut motive reale de entuziasm: inițiatoarea proiectului, scriitoarea Mariana Gorczyca l-a invitat pe celebrul autor Matei Vișniec sâmbătă, la Hotel Central Parc, la un dialog – scurt, dar consistent – cu poeta Miruna Vlada. În continuare, Matei Vișniec a susținut conferința „Când întoarcerea dă sens plecării” în cadrul căreia și-a analizat viața împărțită între două lumi: cea din România, pe care a părăsit-o la 31 de ani, dar în care se reîntoarce cu regularitate, și cea din Franța, care i-a devenit o a doua patrie și în cultura căreia spiritul său ludic și inventiv și-a găsit confirmările necesare. Scriitorul a dat apoi autografe pe exemplarele celui mai recent volum, „Ultimele zile ale Occidentului”, apărut în acest an la Editura Polirom.

Un eveniment teatral a completat întâlnirea cu dramaturgul, prozatorul și poetul Matei Vișniec: piesa „Despre sexul femeii – câmp de luptă în războiul din Bosnia” a fost jucată de Teatrul T.a.C.T, în regia lui Ștefan Abrudan, și le-a avut în distribuție pe Gianina Iconaru și Daniela Costea.

Turnirul Scriitorilor a devenit Turnirul Scriitoarelor

Duminică, 10 iunie, în Turnul cu Ceas a venit rândul doamnelor și domnișoarelor să dea măsură poeziei și să pună în valoare cele mai noi, mai bune și mai provocatoare versuri pe care le-au scris. Hristina Doroftei, Gabriela Feceoru, Mariana Gorczyca, Olga Ștefan și Miruna Vlada au citit acompaniate de violoncel și tobă, și urmărite cu interes de public.

Cea de-a patra ediție a evenimentului literar a reprezentat un nou turnir din care toți participanții au ieșit învingători, ceea ce a ridicat, direct proporțional, nivelul de așteptare pentru ediția cu numărul cinci care va avea loc în aceeași Sighișoară cu iz atemporal.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ziua Mondială a Poeziei, prilej de întâlniri literare și muzicale la BJ Mureș

Distribuie Începând cu anul 1999, poezia a primit o zi a ei fiind celebrată în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.