Home / Altele / FOTOGALERIE: Expoziție de fotografie despre viața și cultura romilor, la Teatrul Național
Ipostaze neromanțate ale comunității rome din Ardeal (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Expoziție de fotografie despre viața și cultura romilor, la Teatrul Național

Distribuie

Teatrul Naţional Târgu-Mureş, în parteneriat cu Fotoclub Marx József şi Fundaţia Chakra, a organizat o expoziţie de fotografii în foaierul teatrului, în cadrul Săptămânii Limbii şi Culturii Rome.

La vernisajul expoziției au fost prezenți Gáspárik Attila (director executiv al Teatrului Național Târgu-Mureș), Both Gyula (fotograf), Cristian Eparu (Președintele Fundației Chakra) și Margit Gábor (reprezentantă a comunității rome).

Comunități și provocări

Gáspárik Attila a ridicat câteva probleme de ordin moral și comunitar, sugerând că expoziția de fotografie ar trebui să provoace reevaluări ale felului în care ne raportăm la semenii de altă etnie. „Suntem foarte mândri că putem găzdui această expoziție. Am spus de multe ori: eu sper ca la un moment dat și prin cultură putem oferi posibilități de integrare mult mai accentuat decât se întâmplă la ora actuală. Cunoaștem foarte mulți artiști de etnie romă, de exemplu muzicienii din Ceuaș, care au dovedit de foarte multe ori că sunt niște artiști de talie europeană și chiar de talie mondială, dar întrebarea mea este: oare noi respectăm aceste valori? De asemenea, m-am întrebat: oare noi am învățat suficient de la semenii, prietenii și colegii noștri romi? Cei mai mulți pe care îi cunosc, știu ambele limbi: limba română și maghiară. Și noi, care suntem mulți ce nu cunoaștem limba celuilalt, să nu vorbim de limba romani, oare nu ar trebui la un moment dat să dăm semne de integrare? Această expoziție face o conservare a valorilor tradiționale (de muzicieni, de meșteri), și totodată arată sărăcia cu care se confruntă și ei. Oare de mâine noi ce vom face ca să schimbăm aceste percepții?” s-a întrebat directorul artistic al Teatrului Național Târgu-Mureş.

Imaginile au fost făcute în comunități din Ceuașu de Câmpie, Păsăreni și într-o tabără din județul Harghita. Both Gyula a povestit că experiența de capta instantanee de intimitate ale acestor comunități a constituit o provocare și că a fost necesară o apropiere treptată și o câștigare a încrederii. „Unii din membrii fotoclubului facem fotografii în comunitatea romă de peste 35 de ani și participăm și la tabere de creație în rândul romilor și suntem în multe comunități la rang de prieteni. De aceea aceste imagini sunt atâta de reușite pentru că ne primesc în mijlocul lor, putem să comunicăm cu ei foarte ușor. În zonele izolate nici nu prea poți să intri, cu atât mai puțin să faci fotografii. Acest segment de fotografie face parte din socio-fotografie, care ca direcție de artă fotografică, există de la inventarea fotografiei” a precizat fotograful.

Educația face diferența

Margit Gábor a fost vizibil emoționată de fotografiile expuse și a subilinat importanța pe care educația trebuie să o aibă în comunitatea din care provine: „În fiecare poză văd viața mea și viața tuturor acelora care sunt semenii mei. E, într-adevăr, o viață destul de grea, dar se poate realiza din ea ceva frumos dacă cineva este alături de noi. În aceste momente, avem ceva mai frumos, mai înălțător înaintea noastră, și anume că putem pe copiii noștri să îi educăm, să îi școlarizăm, să le oferim un trai mai frumos.”

Eveniment reprogramat

Cristian Eparu a declarat că, în mod oficial, Săptămâna Limbii și Culturii Rome ar fi trebuit să înceapă ieri, dar câteva motive au determinat reprogramarea acesteia pentru mijlocul lunii iulie: „Din păcate, această perioadă este foarte încărcată și foarte nepotrivită, așa că vom fi nevoiți să amânăm cu o lună firul evenimentelor. Săptămâna Limbii și Culturii Rome se va termina pe data de 15 iulie cu un spectacol susținut de Fanfara 10 Prăjini din Iași.”

Expoziția va putea fi vizionată în foaierul de la etajul Teatrului Național Târgu-Mureş până la finalul acestei stagiuni.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele de prezență ale companiei

Distribuie Din grijă pentru clienții săi, Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.