Home / Business / Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor în slujba pacientului

Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor în slujba pacientului

Distribuie

Un număr de 65 de produse farmaceutice fabricate în aproape 300 de forme de prezentare, locuri de muncă pentru aproape 600 de angajați, dublate de valori precum respect, devotament, dedicare, consecvență, profesionalism și tradiție reprezintă o parte dintre ingredientele rețetei de succes a companiei farmaceutice Gedeon Richter România. Sub motto-ul ”Fiecare an contează, fiecare generație contează”, Compania Gedeon Richter România aniversează 20 de ani de producție, sărbătorind oameni și valori. Este o sărbătoare a generațiilor care au pus suflet în dezvoltarea companiei farmaceutice Gedeon Richter, pasionați de munca desfășurată, care au creat și au lăsat ceva în urma lor, cu gândul la viitor.

Momentul aniversar a fost marcat printr-un eveniment de excepție, la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș, alături de angajați și parteneri ai companiei, care le-au fost alături pe parcursul a două decenii de activitate în România.

Incursiune prin filele de istorie ale companiei Gedeon Richter

Povestea de succes a 117 ani de existență Gedeon Richter în lume începe în anul 1901, când farmacistul Gedeon Richter deschide prima sa farmacie în Budapesta, farmacia Sas (Vulturul), funcțională și în prezent.

Un rol determinant pentru care Gedeon Richter a ales profesia de farmacist, pentru  a lucra în slujba sănătății pacientului, prin găsirea de noi remedii, l-a avut decesul părinților săi, survenit ca urmare a lipsei tratamentului adecvat pentru afecțiunile de care sufereau. A devenit ucenic în farmacie, folosindu-se de diploma de ucenic farmacist, eliberată de Universitatea din Cluj Napoca, în 1893, iar ulterior a urmat cursuri universitare, specializându-se în găsirea de remedii noi. În anul 1907, odată cu inaugurarea primei fabrici de medicamente, a pus bazele ”a ceea ce va deveni o companie multinațională, cu activitate în întreaga lume”.

Remedii terapeutice de ieri, medicamente de succes și astăzi

Gedeon Richter și-a dorit să producă produse farmaceutice folositoare bolnavilor , dezvoltând de-a lungul timpului o serie de medicamente noi, pentru care a primit numeroase premii. În anul 1912 a brevetat două produse importante, unul având ca substanță activă acidul acetilsalicilic, utilizat împotriva febrei și a durerii, astăzi produs la Tîrgu-Mureș, și primul dezinfectant sub formă de tabletă, ce a jucat un rol crucial în primul război mondial. După aproape două decenii de la acel moment, în 1930, compania producea 150 de produse,  comercializate pe cinci continente. Un mare succes al companiei l-a avut brevetarea vitaminei B12, prin fabricarea acesteia printr-o metodă proprie de fabricare, lucru ce a făcut ca firma să devină un jucător important pe piața mondială.

În anul 1977 este dezvoltat unul dintre cele mai de succes produse originale ale companiei, având substanța activă vinpocetina, cu rol de stimulare a circulației cerebrale. În prezent, este un medicament prescris pentru sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume.

Gedeon Richter activează în lume prin 39 de subsidiare comerciale și de distribuție, 29 de reprezentanțe și 9 subsidiare de producție și cercetare.

La Tîrgu-Mureș, povestea Gedeon Richter începe în anul 1998, prin achiziția firmei Armedica, sub semnătura doamnei Valeria Dan, directorul general al companiei la acea vreme și până în anul 2014. Ulterior, prin investiții și retehnologizare s-a ajuns ca în anul 2001 să fie obținut primul certificat de bună practică în fabricație, printre primele acordate în țară, care atesta recunoașterea de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a calității produselor companiei.

A urmat înființarea Departamentului de dezvoltare produse, unde 60 de persoane lucrează pentru a dezvolta medicamente pentru întregul grup Richter. O altă realizare a companiei la Tîrgu-Mureș, o reprezintă înființarea Centrului de dezvoltare produse, inaugurat în anul 2015, o investiție cifrată la suma de 3 milioane de euro.

Produsele Gedeon Richter România ajung în diferite colțuri ale lumii, ca urmare a certificărilor obținute în urma inspecțiilor autorităților din Brazilia, Rusia, Ungaria, Bielorusia sau Peru. În prezent, portofoliul Gedeon Richter România însumează 65 de produse fabricate în aproape 300 de forme de prezentare. Un medicament de notorietate, cunoscut de peste trei decenii, și fabricat la Tîrgu-Mureș, este Fasconal, o combinație de patru substanțe active, utilizat împotriva durerii de cap; un alt produs cu substanță activă clorhidrat de tamsulosină utilizat în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată și fabricat în 35 de forme de prezentare; medicamentul cu eliberare modificată care îmbunătățește metabolismul celulei cardiace având substanță activă trimetazidina a fost distins cu premiul special pentru inovație; spray-ul transdermal destinat terapiei hormonale și fabricat la Tîrgu-Mureș pentru 20 de țări.

Un nou produs original, marca Gedeon Richter, aproape de lansare

Cel mai nou produs original, dezvoltat de Gedeon Richter, ce urmează să fie lansat pe piața din România, este destinat tratamentului schizofreniei la adulți, având substanța activă cariprazina. Medicamentul a fost aprobat în SUA, de către Food and Drug Administration (FDA), iar în Europa de către Agenția Europeană a Medicamentului. Produsul a câștigat în acest an marele premiu pentru inovare al Asociației Ungare pentru Inovare.

”Fiecare an contează, fiecare generație contează”

Aniversarea a două decenii de activitate în România și 117 ani în lume este despre angajați, despre generațiile care au contribuit la zidirea unei companii farmaceutice cu tradiție.

În prezent, la Gedeon Richter România lucrează 586 de angajați, respectând aceleași valori, gata să le transmită generațiilor următoare. Din mărturiile angajaților, Gedeon Richter este locul unde au găsit ”plăcerea de a lucra cu un colectiv, colegi care te înțeleg, te ajută”, este o ” a doua familie”, ”un loc cu tradiție, care are grijă de angajații săi” și ”este o mândrie să spui că lucrezi la Gedeon Richter”.

Respect, integritate, echilibru, seriozitate, profesionalism sunt valori care le-au primit moștenire de la generațiile mai vechi și pe care le vor lăsa moștenire generațiilor următoare. ”Gedeon Richter România sărbătorește astăzi respectul pentru generațiile care au contribuit prin ambiție și devotament la prosperitatea acestei companii, transformând-o într-o mare familie. Iată-ne astăzi aici, în 2018, 586 de colegi, respectând aceleași valori, gata să le transmitem generațiilor următoare. Această aniversare este a noastră, a celor care ne cunoaștem și ne recunoaștem în Gedeon Richter de generații, pentru că de 117 ani noi credem că fiecare an și fiecare generație contează”, s-a adresat cu mândrie în glas Dana Chelărescu, directorul general al Companiei Gedeon Richter România, publicului prezent la momentul aniversar de la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș.

Activitatea de la Tîrgu-Mureș, apreciată de conducerea companiei Gedeon Richter

Evenimentul, susținut într-una dintre cele mai emblematice locații ale municipiului Tîrgu-Mureș, Palatul Culturii, a debutat cu o interpretare de excepție la una dintre cele mai mari orgi din Europa, cu peste o sută de ani vechime, având 4463 de fluiere distribuite în 63 de rânduri, toate originale și funcționale.

Prezent la momentul aniversar, Erik Bogsch, președintele Consiliului de Administrație al Gedeon Richter,  s-a arătat mulțumit de modul în care conducerea fabricii de la Tîrgu-Mureş reușește să ducă mai departe tradiția începută în urmă cu 117 ani de farmacistul Gedeon Richter.

„Suntem foarte recunoscători conducerii echipei din România pentru că este una dintre cele mai importante companii în ceea ce privește productivitatea și specializarea fabricației pentru  anumite produse.  Sunt importante investițiile care au ca scop alinierea companiei la standardele internaționale și oferă echipei de aici oportunitatea să lucreze într-un mediu corespunzător, unde să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. În compania Gedeon Richter, cea mai importantă valoare o reprezintă oamenii, iar în momentul în care s-a decis achiziția companiei din România, cel mai important argument a fost că aici se află profesioniști foarte bine pregătiți și motivați, absolvenți de universități bune. Aș dori să mulțumesc conducerii şi angajaţilor noştri care au depus o muncă extraordinară de-a lungul anilor în slujba companiei din Tîrgu-Mureş, care este una foarte stabilă în prezent, iar produsele fabricate aici ajung în multe țări ale lumii”, a precizat Erik Bogsch.

Ambasadori ai Mureșului, în lume

Prezența în farmaciile din întreaga lume, a produselor farmaceutice dezvoltate la Tîrgu-Mureș, nu poate fi decât un motiv de mândrie.

”Dacă mă gândesc că produsele din Tîrgu-Mureș sunt văzute pe rafturile farmaciilor din întreaga lume, cred că un mai bun ambasador al Mureșului, ca și Gedeon Richter, puține firme sunt. Doresc să vă mulțumesc pentru că duceți faima Mureșului în întreaga lume”, a precizat Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, care a amintit în discursul său și de importanța existenței unor firme, precum Gedeon Richter România, ce oferă continuitate, seriozitate, calitate și multe locuri de muncă.

Momentul aniversar s-a încheiat cu un spectacol susținut de doi artiști talentați, muzicieni și actori comedianți, cunoscuți la nivel mondial, violonistul Alexei Igudesman și pianistul Hyunk-ki Joo, ce dau o definiție nouă și proaspătă muzicii clasice. Aceștia au oferit și la Tîrgu-Mureș, pe scena din Sala Mare a Palatului Culturii cel mai apreciat show din repertoriul lor, cu care au spart tiparele clasicului și au cucerit simpatia publicului de pretutindeni.

Text și foto: Arina TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.