Home / Cultură / FOTO. „Akasha”, un altfel de „acasă”, în viziunea artistei Căbuz Andrea
Berze Imre și Căbuz Andrea (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO. „Akasha”, un altfel de „acasă”, în viziunea artistei Căbuz Andrea

Distribuie

Camera K’Arte continuă seria de expoziții de artă plastică respectând tradiția de a aduce în fața publicului lucrări ale unor artiști îndrăzneți, cu viziune și personalitate pregnantă, punând accent preponderent pe arta conceptuală.

Săptămâna trecută, micuța galerie de pe strada George Enescu nr. 2 din Târgu-Mureș a vernisat expoziția „Akasha” a tinerei artiste Căbuz Andrea.

Termenul „akasha” provine din sanscrită și, în cosmologia indiană, desemnează fie „spațiu”, fie „eter”, în funcție de religie. I se atribuie frecvent și conotația de „cer”, iar Căbuz Andrea îl denumește un vid care se umple cu sine însuși, o substanță care se autogenerează.

Când vidul vorbește

Expoziția cuprinde o selecție de lucrări pe pânză, realizate într-o manieră mai curând convențională, dar unificate la nivel tematic și vizual prin cromatica eterică și prin figuri geometrice care fixează puncte focale, polarizează atenția și stabilesc centri de greutate vizuali. Nu în ultimul rând, inserturile geometrice armonizează compozițiile și conferă peisajelor de natură, predilect montane, un caracter ascensional, care înalță privitorul dincolo de limita propriu-zisă a pânzei.

Cuvântul de deschidere, intitulat „Experiența eterului prin mijloace vizuale”, a fost susținut de sculptorul Berze Imre.

„Expoziția de față este subtilă în cromatică și în substanță. Avem parte de o exprimare vizuală spontană și sensibilă. Vedem o imagine, mereu schimbătoare, care este oprită de 7 ori, folosindu-se de material limbajul artistic, având drept scop ca noi, spectatorii, să ajungem mai aproape de noi înșine. Atitudinea profană de creație în mod ideal este urmată de bucurie, așa că vă invit să ne bucurăm împreună! Felicitări artistei”, a încheiat Berze Imre cu un imbold adresat participanților la vernisaj.

Expoziția va putea fi vizitată timp de o lună, de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.