Home / Justitie / “Informare acasa! Siguranţă în lume!”

“Informare acasa! Siguranţă în lume!”

Distribuie

Caravana campaniei naţionale de informare derulată în perioada 10 mai – 27 iunie de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MPRP), care organizează întâlniri de informare cu reprezentanţii sistemului de învăţământ preuniversitar şi superior, s-a oprit vineri, 15 mai, în sala festivă a Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuşi” din Târgu Mureş. Scopul acesteia este de a informa elevii şi studenţii care au intenţia de a se deplasa în străinătate, fie pentru continuarea studiilor, pentru muncă sau din alte motive, cu privire la aspectele pe care aceştia sunt îndemnaţi să le ia în considerare, tocmai pentru evitarea unor situaţii de urgenţă, cum ar fi sechestrarea sau orice alt tip de abuz la integritatea fizică şi morală a vreunuia dintre ei.

Prezenţa la această întâlnire informativă în număr mare a directorilor din unităţile de învăţământ liceal, a cadrelor didactice asociate şi a diriginţilor claselor a XI-a şi a XII-a din judeţul Mureş a demonstrat interesul acestora pentru siguranţa elevilor, motiv pentru care au fost foarte atenţi la explicaţiile venite din partea reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice centrale şi a prof. Ioan Macarie, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş.

Despre riscurile la care se pot expune cetăţenii care iau decizia de a pleca din ţară şi a se stabili provizoriu sau definitiv înafara graniţelor României şi cum se poate face prevenţia acestora, au vorbit următorii: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu; secretar de stat al Ministerului pentru românii de pretutindeni, Lilla Debelka; consilier al Prefecturii Mureş, Ligia Marian; inspectorul şcolar general al ISJ Mureş, Ioan Macarie; directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureş, Gheorghe Ştef; inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş, Eva Man; comisarul şef de poliţie al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, Daniel Cătană; comisarul şef de poliţie al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Cristina Zaharia; inspectorul şcolar al ISJ Mureş, prof. dr. Diana Niţulescu; senatorul Horia Soporan.

Modalitatea legală de accesare a locurilor de muncă în străinătate

secretar de stat al Ministerului pentru românii de pretutindeni, Lilla Debelka

Este foarte uşor ca un cetăţean care are un bagaj de cunoştinţe insuficient sau nişte relaţii contractuale care nu sunt bine definite la plecarea din ţară, să devină victimă a unor reţele trans-naţionale de trafic de persoane. Lilla Debelka a făcut un avertisment tinerilor care vor să lucreze în străinătate, dar şi migranţilor deja existenţi înafara ţării, în ideea de a-i conştientiza de pericolele la care sunt expuşi dacă nu îşi iau măsuri de precauţie înainte de a accepta orice ofertă de muncă sau de studii în străinătate. Le-a făcut promisiunea că îi va ajuta prin punerea la dispoziţie a informaţiilor şi i-a îndemnat să apeleze la cei din MPRP în caz de nevoie:

„Discutăm astăzi o temă de o importanță majoră, care ne preocupă, atât la nivelul administrației guvernamentale, cât și la nivel social: problemele cu care se confruntă românii din afara granițelor țării, dintre care remarcăm pericolul exploatării prin muncă, al exploatării sexuale al exploatării prin cerșetorie, precum și al traficului de persoane. Considerăm că un cetățean informat este un cetățean câștigat, întrucât are la dispoziție instrumentele necesare pentru a face față situațiilor dificile, fiind echipat cu informația care îi poate salva viața în caz de necesitate, prin solicitarea sprijinului autorităților competente din România și din țara de rezidență. Românii din afara granițelor țării reprezintă o prioritate strategică înscrisă în Programul de Guvernare 2017-2020, motiv pentru care am planificat împreună cu partenerii noștri instituționali această campanie intitulată sugestiv “Informare acasă, siguranţă în lume”.

Educaţia cu rol în apărarea integrităţii persoanelor dă roade în judeţ

Conform consilierului prefecturii, Ligia Marian, dorinţa de câştig imediat, fie doar pentru câteva luni, a creat multe probleme românilor plecaţi la muncă în alte ţări, ducând de multe ori chiar la moartea lucrătorului cauzată din lipsa curajului acestuia de a apela la servicii medicale, nefiind angajat cu acte legale.

Pe acest considerent, s-au făcut diverse campanii de informare în judeţul Mureş, iar rezultatele din acest domeniu sunt vizibile. Numărul victimelor în anul 2017 a fost de 19 persoane, faţă de 662 existente la nivel naţional. Majoritatea dintre victime provin din mediul rural, în special din grupuri vulnerabile, ceea ce denotă că informarea trebuie aprofundată şi susţinută în aceste zone.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureş e la dispoziţia celor interesaţi

AJOFM Mureş, prin intermediul directorului executiv, Gheorghe Ştef, se află la dispoziţia celor interesaţi să-şi găsească un loc de muncă în ţară, dar şi în străinătate: “Noi ne ocupăm cu creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă. Asigurăm o serie de măsuri active (informarea şi consilierea profesională, medierea muncii, formarea profesională, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente, primele încadrate pentru absolvenţi şi studenţi etc) adresate persoanelor care caută un loc de muncă şi angajatorilor. Vă aşteptăm la AJOFM Mureş, pe strada Iuliu Maniu, nr. 2, angajaţii noştri vă stau la dispoziţie în fiecare săptămână pentru orice informaţii legate de acest subiect”.

“A munci este un drept, a exploata munca este o infracţiune!”

După cum am precizat anterior, în judeţul Mureş avem un număr relativ scăzut de victime, dar speranţa colectivă e să avem cât mai puţine posibil. “Împreună putem lupta împotriva traficului de persoane”, susţine comisarul şef de poliţie al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Cristina Zaharia, care vorbeşte în cadrul conferinţei despre traficul de persoane, referindu-se la generaţia tânără, în special: “De ce elevi sau studenţi? Ştim foarte bine că mulţi dintre ei, chiar dacă nu au absolvit studiile, pe perioada de vacanţă îşi doresc să presteze anumite activităţi. Problema apare în momentul în care se gândesc doar la salariu, nu şi la faptul că se expun la nişte riscuri. Lipsa de cunoştinţe în ceea ce priveşte anumite lucruri elementare se reflectă prin simpla întrebare “Ce înseamnă un contract de muncă?” la care mulţi nu au ştiut să răspundă. Drepturile şi obligaţiile trebuie respectate, în funcţie de acestea se defineşte şi siguranţa personală în timpul prestărilor de servicii. Când cineva e minor şi lucrează, nu îndeplineşte toate condiţiile de muncă, un simplu accident poate să-i schimbe cursul vieţii. Copiii ignoră aceste lucruri pentru că sunt insuficient dezvoltaţi fizic şi psihic pentru a le discerne, de aceea adulţii din jurul lor au datoria de a-i informa şi preveni. Este de datoria noastră, a tuturor, să avem grijă de generaţia viitoare. O informare corectă poate salva o viaţă!”.

Denisa CHEBUŢIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zilele UMFST: Contabilul în deservirea interesului public. Ce este Contabilitatea Criminalistică

Distribuie Cu ocazia începerii Zilelor UMFST, luni, 11 decembrie, Facultatea de Econoie și Drept din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.