Home / Eveniment / FOTOGALERIE. „Prin puține cuvinte…” despre Primul Război Mondial, în cărți poștale
Participanții la eveniment (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE. „Prin puține cuvinte…” despre Primul Război Mondial, în cărți poștale

Distribuie

La sediul Bibliotecii Județene Mureș din str. George Enescu nr. 2, în Sala documentară de la etajul III, a avut loc vernisajul unei inedite expoziții de carte poștală din Primul Război Mondial, denumită „Prin puține cuvinte…”, organizată de Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Județean Mureș.

Expoziția este concepută ca una itinerantă, iar imaginile, împreună cu textele explicative și informațiile referitoare la organizatori au fost inscripționate pe roll-up-uri. Deși exponatele originale nu sunt prezente, calitatea execuției roll-up-urilor și coerența expunerii, dublând originalitatea demersului, fac din expoziție un prilej de neratat de a ne familiariza cu aspecte ale Marelui Război ce țin de natura profund umană a experienței, dar dureroasă prin autenticitatea relației cu proximitatea morții care definește orice conflagrație.

Expoziția este împărțită din punct de vedere tematic în următoarele capitole: Propagandă de război, Pe câmpul de bătălie, Împărați, regi și comandanți militari, Cărți poștale cu desene și caricaturi, Portrete de militari, Viața pe front și Spitale militare.

„Omul, dincolo de istorie”

Evenimentul a fost prezentat de dr. Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, conf. univ, dr. Giordano Altarozzi de la Universitatea „Petru Maior” Târgu-Mureș și de dr. Oana Habor, de la Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”.

„Sunt puține momente în care realizăm ce înseamnă războiul, ce înseamnă acea conflagrație teribilă pentru cei care într-adevăr au trăit acele momente. Această expoziție asta face: pune în evidență omul, dincolo de istorie, dincolo de evenimente” a declarat Monica Avram.

Giordano Altarozzi a apreciat caracterul socio-cultural al expoziției, care oferă perspective noi asupra celor implicați în Primul Război Mondial: „Această expoziție, care sper să fie doar baza de pornire pentru viitoare cercetări mai ample, este binevenită pentru că aduce tocmai în discuție și în centrul atenției acest nou element al studiului Primului Război Mondial centrat nu pe fapte militare, nu pe fapte politice, nu pe consecințele macro-istorice, ci pe elemente mai degrabă de micro-istorie: de istorie socială, de istorie a omului de rând care formează, de altfel, cea mai mare parte a omenirii.”

Oana Habor a explicat că expoziția a fost inițial pregătită de către colectivul Muzeului de Istorie a Universității Babeș-Bolyai în toamna anului 2017 cu ocazia unei conferințe româno-franceze care a avut loc la Cluj și a fost dedicată Marelui Război. Expoziția face totodată parte și din seria de evenimente pe care universitatea clujeană le dedică Centenarului Marii Uniri.

„De această dată am încercat să îi punem în lumină pe protagoniștii Marelui Război cu ajutorul principalelor canale de comunicare dintre front și spatele frontului, care au fost scrisorile și cărțile poștale. De fapt, ca mai mare aprte a cărților poștale erau simple cartoane colorate care erau înmânate soldaților în ajunul marilor bătălii și erau trimise acasă pe cheltuiala Armatei și, pentru mulți dintre soldați, era ultima dată când reușeau să trimită un gând spre casă. Alte cărți poștale, într-un număr mult mai redus, erau ilustrate. Acestea erau realizate la comanda instituțiilor (de exemplu, Ministerul de Război sau Crucea Roșie) sau erau realizate în nume personal”, a precizat Oana Habor.

Instantanee din necunoscut

La Cluj se află un fond extrem de bogat, de circa 40 000 de scrisori și de cărți poștale, din care mare parte nu au ajuns la destinatari din pricina cenzurii. Expoziția de față cuprinde cărți poștale păstrate în colecțiile Serviciilor Județene ale Arhivelor Naționale din Cluj și Bistrița-Năsăud, ale Muzeului Grăniceresc din Năsăud, precum și din colecția particulară a lui Soó-Zöld Balázs din Cluj-Napoca.

„Eu vă invit să citiți aceste cărți poștale care n-au textul mai lung decât un SMS de astăzi, dar care pun foarte bine în evidență zbuciumul unei lumi rupte și plecate în necunoscut, soldați care transmit acasă gândurile lor de dor, de deznădejde, de teamă față de ziua de mâine”, a fost propunerea lansată de Oana Habor.

La finalul vernisajului a fost prezentat un film scurt care urmărește povestea unui soldat de 19 ani, Horațiu Deac, aflat la începutul carierei sale de profesor, care provenea din zona Năsăudului, și care a fost mobilizat pe front în august 1914. Acesta a murit trei luni mai târziu, dar în acest răstimp a ținut un jurnal care a fost recuperat de camarazii săi și trimis tatălui său, care era preot. Manuscrisul a fost publicat în perioada interbelică și se regăsește în fondul Bibliotecii Centrale din Cluj.

Expoziția va putea fi vizitată la Biblioteca Județeană până în 13 iulie.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.