Aluniș-Cigánd, exemplu de prietenie, sinceritate și bună înțelegere Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 277 Vizualizări

Aluniș-Cigánd, exemplu de prietenie, sinceritate și bună înțelegere

Primăria și Consiliul Local al comunei Aluniș au organizat la finele săptămânii trecute o nouă ediție a „Zilelor Alunișene”. Oaspeții sărbătorii au  fost cei din orașul Cigánd, Ungaria, localitate înfrățită cu comuna Aluniș, în frunte cu primarul Oláh Krisztián care ne-a povestit istoria relațiilor de prietenie dintre cele două localități începută în anul 1991.

Reporter : Care este povestea acestei relații de prietenie dintre Cigánd și Aluniș ?

Oláh Krisztián: Începutul acestei relații de prietenie dintre Cigánd și Aluniș a fost unul susprinzător. Eram un copil practic, aveam 14 ani,  membru în ansamblul de dansuri populare când a început această relație. Nu bănuiam atunci că voi ajunge într-o bună zi să devin primar și să reprezint comunitatea din Cigánd în această relație de înfrățire. A fost atunci în 1991 un domn pe nume Ördög Pista, conducătorul Ansamblului de dansuri populare din Aluniș care a ajuns  localitatea Cigánd. Prezența sa a fost  oarecum întâmplătoare, fiind singur, fără vreun grup sau formație de dansuri. La  Cigánd s-a întâlnit cu medicul de familie din localitate, dr. Ablonczy Pál, tatăl actualului primar al orașului Cigánd, Ablonczy Dániel. Au stat la o poveste după care Pista baci a dorit să vadă formația de dansuri din Cigánd. Dat fiind faptul că și la Aluniș exista un ansamblu de dansuri populare, s-a decis ca cele două ansambluri să colaboreze . Așa a început practic relația de prietenie dintre Cigánd și Aluniș. Prima vizită am făcut-o noi la Aluniș, la invitația lui Ördög Pista, să venim cu formația de dansuri populare să ne cunoaștem mai bine . De atunci din 1991, în fiecare an ne întâlnim, fie la Aluniș, fie acasă la noi la Cigánd.

Rep.: Când s-a oficializat această relație de prietenie între Cigánd și Aluniș?

Oláh Krisztián: În anul 2014 am prelungit acestă relație de prietenie care a fost semnată oficial în anul 2005 de către foștii primari ai celor două localități. Relația de înfrățire cu cineva nu este dată  de o hârtie sau un act, contează în primul rând prietenia dintre cele două localități. La momentul când au început relațiile de prietemie, Cigánd era comună, iar începând cu anul 2004 a devenit oraș.

Rep.: Cu ce s-a  prezentat  orașul Cigánd la Zilele Comunei Aluniș ?

Oláh Krisztián: Ca la fiecare vizită la Aluniș venim în jur de 50-60 de persoane. În acest an am fost  prezenți cu două grupuri de dansuri, cei mici și grupa mai mare care au prezentat publicului din Aluniș tradițiile și obiceiurile specifice din Cigánd.

Rep.: Care este echivalentul „Zilelor Alunișene” în ce privește orașul Cigánd ?

Oláh Krisztián: Întotdeauna, pe 20 august avem sărbătoarea Sfântului Ștefan, prilej cu care organizăm sărbătoarea orașului, când invităm prietenii noștri dragi din Aluniș.

Rep.: Una dintre legăturile dintre Cigánd și Aluniș se leagă și de sport. Despre ce este vorba ?

Oláh Krisztián: A treia componentă a relațiilor noastre de prietenie este cea sportivă. Avem echipe de fotbal în Aluniș și Cigánd care se întâlnesc în fiecare an, atât la noi cât și la Aluniș, unde arătăm unii altora cât de bine, sau rău jucăm. O facem mai mult din plăcere, fiind un mod de a ne destinde și de a întări relațiile de prietenie. La nivel de oraș, Cigánd a avut o echipă în Liga a II-a din Ungaria, a retrogradat în Liga a III-a, dar mândria noastră este că avem mai mult de 200 de copii la copii și juniori, care activează la clubul din Cigánd, premize pentru un viitor bun pentru fotbalul din Cigánd.

Rep.: În urmă cu doi ani România și Ungaria participau la Campionatul European de Fotbal. Din păcate niciuna nu este prezentă  la Campionatul Mondial aflat în desfășuare…

Oláh Krisztián: Este o rușine pentru amebele țări că nu sunt prezente la Campionatul Mondial din Rusia. În schimb,  țările din jur , Serbia, Croația joacă la Mondiale iar noi stăm și privim doar la televizor . Dintre echipele prezente, favorita mea este Brazilia care sper să câștige titlul mondial.

Rep.: Cum vedeți perspectiva relațiilor dintre Cigánd și Aluniș ?

Oláh Krisztián: Cred că aceste relații depind foarte tare de cel care conduce administrația locală, atât la noi cât și la Aluniș. Dacă vine un primar nou care nu are înclinație spre astfel de relații de prietenie, atunci relația se întrerupe și fiecare își vede de drumul său.De fiecare dată când vin la Aluniș mă simt ca și acasă, astfel că relațiile de prietenie vor continua mult și bine atât cât va depinde de mine acest lucru. În decursul acestor ani s-au înfiripat relații de prietenie între familiile din Cigánd și Aluniș care se întâlnesc nu doar în cazul vizitelor protocolare ci și de Crăciun, Paști sau alte sărbători. Practic,  aceste familii fac ca această relație de prietenie să fie una extrem de puternică. Nu cunosc alte localități care de mai bine de 27 de ani să țină o relație de prietenie care, deși primarii s-au schimbat, ea continuă să existe la modul cel mai frumos. În ce mă privește, dacă nu voi mai ieși primar anul viitor, voi insista la primarul cel nou să țină în continuare relația cu Alunișul la modul foarte frumos, cum a fost din 1991 și până în prezent.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE