Home / Administratie / În sfârşit! 1.500 de locuri de parcare la Spitalul de Urgenţă!

În sfârşit! 1.500 de locuri de parcare la Spitalul de Urgenţă!

Distribuie

Sala mare a Primăriei municipiului Târgu-Mureş a găzduit marţi, 26 iunie, dezbaterea publică a primei versiuni a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) care creează cadrul pentru proiectul „Dezvoltarea zonei Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş”, pe un amplasament din municipiul Târgu-Mureş, strada Gheorghe Marinescu nr. 50, în vederea obţinerii avizului de mediu. Proiectul are la bază un Memorandum încheiat între Primăria municipiului Târgu-Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi are ca obiectiv construirea unei parcări auto cu 1.500 de locuri, precum şi a unei clădiri cu diverse funcţiuni.

Suprafaţă desfăşurată de 100.000 de metri pătraţi

Potrivit informaţiilor furnizate de arhitectul Eugen Glăja, autorul PUZ-ului supus dezbaterii publice, viitoarea construcţie va fi construită în „groapa” naturală aflată vis a vis de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi va avea o suprafaţă desfăşurată de circa 100.000 de metri pătraţi.

„Primăria a demarat o etapă din PUZ-ul care trebuie să fie un PUZ integral, iar Consiliul Judeţean s-a angajat să facă PUZ-ul pe toată zona Spitalului, din anumite motive s-a ajuns la înţelegerea potrivit căreia Primăria va prelua şi va demara o etapă din posibila dezvoltare a zonei, denumită etapa 1, care cuprinde o suprafaţă de circa 6,5 hectare, care este situată pe o unitate teritorială cu funcţiuni existente, care se poate dezvolta în anumite condiţii, fără să se schimbe funcţiunea cu alte funcţiuni nepotrivite pentru zona Spitalului. Se propune o subzonificare a celor două elemente, o subzonă 1 unde vine obiectivul de interes supramunicipal, o parcare posibilă până la 1.500 de locuri, supraetajată. Acea cavitate, „groapă”, s-ar ocupa cu respectiva construcţie, cu parcare cu patru niveluri, un nivel ieşind teoretic la nivelul parterului, undeva în zona intersecţiei. Diferenţa de nivel este P plus 4 niveluri. Peste aceste parcări ar urma nişte funcţiuni necesare pentru cei patru semnatari ai Convenţiei de demarare a acestei lucrări: Consiliul Judeţean, Primăria, Spitalul de Urgenţă şi UMF”, a precizat arhitectul Eugen Glăja.

Relocare de spaţii

Potrivit autorului PUZ-ului, spaţiile şi alte construcţii aflate în zona viitoarei parcări vor fi relocate.

„Există construcţii tehnologice care sunt absolut necesare funcţionării Spitalului – Staţie de oxigen, Centrală termică, etc., şi există un spaţiu tehnic de depozite, birouri tehnice, care funcţionează în această incintă, inclusiv posturi de alimentare cu energie electrică. În prezenta etapă, vom propune strămutarea unor obiective de aici în zona posterioară Spitalului, iar cealaltă parte se relocă, atât funcţiunile Spitalului, cât şi cele private”, a explicat arhitectul Eugen Glăja, care a mai arătat că „pentru spaţiile nou create va fi realizat un studiu care va fi finalizat în cadrul documentaţiilor pentru Studiul de Fezabilitate.”

Totodată, autorul PUZ-ului a mai menţionată că viitoarea parcare auto va avea patru benzi de circulaţie de acces şi patru de evacuare, iar PUZ-ul mai propune o subtraversare a drumului principal, din clădirea parcării către Spitalul de Urgenţă.

Parteneriat pentru dezvoltarea zonei

La dezbaterea publică a participat şi arhitect Florina Daniela Miheţ, arhitectul şef al Municipiului Târgu-Mureş care a precizat că persoanele private care deţin în prezent bunuri imobiliare în arealul propus pentru construirea parcării vor fi despăgubite, în acest sens urmând să aibă loc negocieri.

„După aprobarea Planului Urbanistic, în faza ulterioară, de Studiu de Fezabilitate, se va discuta din punct de vedere juridic, împreună cu Consiliul Local, modalitatea de parteneriat cu persoanele private care deţin spaţii în prezent acolo şi se va găsi de comun acord o soluţie avantajoasă pentru ambele părţi, fie de relocare în noua clădire, care va avea la nivelul parterului spaţii comerciale, fie despăgubire. Se vor lua în calcul toate variantele pe care le propuneţi dumneavoastră sau pe care le vor propune consilierii locali sau executivul Primăriei şi se va găsi o soluţie avantajoasă pentru ambele părţi pentru a încheia acest parteneriat pentru dezvoltarea zonei, astfel încât să fie benefic pentru toată lumea”, a afirmat arhitect Florina Daniela Miheţ.

„Practic, acum este doar partea urbanistică care trebuie reglementată. Odată aprobată de Consiliul Local avem „undă verde” să începem etapa următoare, care va fi una detaliată. În Studiul de Fezabilitate practic se vor corecta şi spaţiile viitoare, se vor cunoaşte suprafeţe, poziţii şi aşa mai departe”, a completat arhitectul şef al Municipiului Târgu-Mureş.

Se caută soluţia optimă pentru finanţare

Referindu-se la sursele de finanţare a investiţiei, arhitectul Florina Daniela Miheţ a arătat că autorităţile locale din Târgu-Mureş sunt preocupate să atragă fonduri europene. De asemenea, arhitectul şef al Municipiului Târgu-Mureş nu a exclus posibilitatea încheierii unui parteneriat public-privat pentru realizarea investiţiei.

„După aprobarea documentaţiei de urbanism, se va începe elaborarea proiectului, care este un proiect destul de stufos. În paralel, se caută identificarea surselor de finanţare, dacă se va merge pe fonduri europene sau prin parteneriat public-privat, depinde ce posibilităţi legale avem de implementare a investiţiei. Totul depinde de această parte financiară. Noi ne dorim să demarăm cât mai repede, abia am aşteptat să se rezolve problemele juridice, se cunoaşte situaţia care a fost acolo cu terenul, abia de curând s-au lămurit toate aspectele şi am putut demara procedurile să continuăm cu această documentaţie de urbanism. Va depinde de fiecare, vom avea nevoie şi de aprobarea Consiliului Judeţean, de acordul Spitalului. Acest PUZ, în această formă, a fost discutat în prealabil cu toţi, această infrastructură fiind vitală pentru funcţionarea Spitalului. Există nu numai bunăvoinţă, dar şi dorinţa de a face o astfel de investiţie”, a punctat arhitect Florina Daniela Miheţ.

Memorandum în patru

Nu în ultimul rând, arhitectul şef al Municipiului Târgu-Mureş a arătat că proiectul are la bază un Memorandum încheiat între Primărie şi alte trei instituţii importante, respectiv Consiliul Judeţean Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Târgu-Mureş şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş.

„Tot acest demers a avut la bază Memorandumul între cele patru instituţii, în care am recunoscut public că avem nevoie de aşa ceva şi că e o investiţie care merită făcută pentru a sprijini dezvoltarea activităţilor medicale şi universitare în zonă”, a arătat arhitectul Florina Daniela Miheţ.

Alex TOTH

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.