Home / Administratie / „Via Transilvanica”, turism la pas prin judeţul Mureş

„Via Transilvanica”, turism la pas prin judeţul Mureş

Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, a semnat recent, la Alba Iulia, alături de reprezentanţi ai altor zece judeţe din România şi în prezenţa unor reprezentanţi ai Ministerului Turismului şi ai Preşedinţiei României, Memorandumul de demarare a proiectului „Via Transilvanica”, iniţiat în premieră pentru România de Asociaţia Tăşuleasa Social din Bistriţa Năsăud.

Mesaj de unitate, în Anul Centenarului

Potrivit prevederilor Memorandumului, Asociaţia Tăşuleasa Social se angajează să elaboreze detaliile proiectului „Via Transilvanica”, să realizeze managementul proiectului, să implementeze proiectul, să asigure promovarea proiectului şi să asigure sustenabilitatea pe termen lung a proiectului, iar autorităţile publice locale şi centrale se angajează să sprijine realizarea proiectului, în conformitate cu legislaţia din vigoare, să promoveze proiectul şi să contribuie la sustenabilitatea pe termen lung a proiectului.

„În data de 12 iunie, a avut loc la Alba Iulia o întâlnire organizată de Asociaţia Tăşuleasa Social, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Judeţean Bistriţa – cele două Consilii Judeţene promotoare a proiectului în care sunt implicate 11 Consilii Judeţene, prilej cu care a fost semnat Memorandumul de colaborare care presupune asumarea de către fiecare judeţ a realizării traseului pe partea administrativă care îi aparţine. Traseul este unul simbolic, de la Drobeta Turnu Severin până la Putna, cuprinde mai multe zone geografice ale României. Fiind lansat în Anul Centenarului, mesajul proiectului este de unire a românilor prin acest drum care străbate de la un capăt la altul România”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ovidiu Dancu.

Principele Nicolae al României, promotor al proiectului

Proiectul „Via Transilvanica” îi are ca promotori pe actorul Marcel Iureş, Principele Nicolae al României, Mircea Miclea, fost ministru al Învăţământului, Tibi Uşeriu şi Toma Coconea şi îşi propune să amenajeze un drum turistic care să străbată Transilvania, de la Drobeta Turnu Severin până în Bucovina, astfel încât cei 950 de kilometri ai traseului să pună în valoare bogăţiile cultural-istorice şi naturale ale ţinutului transilvănean şi să poată fi parcurşi prin drumeţie la pas, călare sau cu bicicleta.

Traseu simbolic

Traseul începe de la Drobeta Turnu Severin, locul pe unde a intrat în ţară Regele Carol I întemeind România Modernă. Prin Munţii Cerne, drumul ajunge la davele dacice, înălţându-se la Sarmisegetuza Regia. Din in inima ţării, traseul leagă capitala Marii Uniri de Bucovina până la Putna, unde se odihneşte Ştefan cel Mare.

Reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa Social au împărţit traseul în şapte regiuni una dintre acestea numindu-se „Călimani”. Traseul porneşte de la Sovata, trece peste Dealurile Mureşului spre Reghin şi se îndreaptă către Monor, Posmuş şi Şieu. De la Orheiu Bistriţei, drumul urcă spre Munţii Călimani în dreptul localităţii Bistriţa Bârgăului, prin Valea Bistriţei, spre Pasul Tihuţa.

Alex TOTH

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

10.000 de lei! Amendă primită de o firmă de taxi din Târgu Mureș pentru că un taximetrist a refuzat să transporte un copil cu dizabilități!

O cunoscută firmă de taxi din Municipiul Târgu Mureș s-a ales cu o amendă de …