Home / Eveniment / FOTOGALERIE: AGERPRES a lansat la Târgu-Mureş documentarul video „Marea Unire – România, la 100 de ani” și expoziția de fotografie „România: Evoluție”
Un eveniment necesar (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: AGERPRES a lansat la Târgu-Mureş documentarul video „Marea Unire – România, la 100 de ani” și expoziția de fotografie „România: Evoluție”

Distribuie

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Primăria Târgu-Mureş şi cu SC AZOMUREŞ SA, a lansat, joi, la Cinematograful ARTA din Târgu-Mureş, documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani”.

În cadrul evenimentului a fost prezentată și expoziția de fotografie, numită „România: Evoluție”, imaginile expuse făcând parte din arhiva AGERPRES, dar și din cea a Associated Press. Expoziția cuprinde și cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii AGERPRES în ultimii ani.

Evenimentul a fost deschis de către Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, iar între vorbitori s-au aflat Mihai Aniţei, directorul general al SC AZOMUREŞ SA, Alexandru Cîmpeanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi istoricul Liviu Boar, care a prezentat o selecţie din studiul său „Ideea de unitate a românilor”, cu referire la fotograful Marii Uniri, se anunță în cadrul unui comunicat de presă emis de către AGERPRES.

Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a vorbit publicului despre importanța proiectului AGERPRES dedicat sărbătoririi Centenarului, proiect care cuprinde filmul documentar „Marea Unire – România, la 100 de ani”, expoziția de fotografie „România: Evoluție” și albumul „România: Evoluție”, Ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, pe care participanții la eveniment l-au primit și apreciat. De asemenea, acesta a explicat cum ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES este o mărturie a evoluției României încă din anii ’20, de când datează primele imagini ale agenției.

Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a fost prezentat de vicepreşedintele CJ Mureş, Alexandru Cîmpeanu: „Doresc, în primul rând, să felicit pe această cale Agenția Națională de Presă AGERPRES, pentru întreaga activitate şi să transmit mesajul de a rămâne aceeaşi instituţie de presă serioasă, obiectivă şi imparţială. Prezentarea la Târgu-Mureş a documentarului AGERPRES „Marea Unire – România, la 100 de ani” este un eveniment important care ne dă posibilitatea să cunoaştem, dintr-o altă persectivă, istoria spaţiului în care trăim şi a oamenilor care au trăit evenimentele din 1918.

Consider, însă, că momentele precum cel de astăzi sunt şi o invitaţie să privim spre viitor. Atunci când privim spre trecut, mai ales atunci când discutăm despre evenimente istorice, fiecare are tendinţa de a privi lucrurile doar din propria perspectivă. Dar, atunci când privim spre viitor trebuie să avem curajul de a ne deschide minţile pentru a depăşi încrâncenările din trecut şi acest lucru înseamnă, înainte de orice, respect.

Respect pentru valorile culturale şi istorice, respect pentru simbolurile fiecărei naţiuni. Doar lucrând împreună şi arătând respect unul pentru celelălt putem merge înainte. Și doar respectând istoria fiecărui stat şi naţiune putem evita greşelile din trecut şi putem construi împreună un viitor mai bun pentru copiii noştri.”

Mihai Aniței, director general al Azomureş: „Centenarul Marii Uniri este un moment aniversar unic, ce nu poate fi trecut cu vederea. Azomureş este o companie cu tradiție în România, cu o activitate neîntreruptă de aproape 60 de ani. Suntem aşadar parte din această istorie de 100 de ani şi am considerat absolut normal să susținem un astfel de eveniment la Tîrgu Mureș. Publicul larg a putut asista la o lecție de istorie, prin intermediul unui film documentar ce surprinde cele mai importante momente ale contextului Marii Uniri”, a declarat Mihai Aniței, director general al Azomureş.

„Ideea de unitate a fost o constantă a istoriei românilor. Mihai Viteazul a fost cel care a realizat, pentru puțin timp, la 1600 „pohta cea pohtit” unirea celor trei ţări româneşti sub un singur sceptru. ’A-l uita pe dânsul, acum şi întotdeauna, ar fi să ne uităm pe noi înşine, să părăsim menirea noastră’, scria Nicolae Iorga.
A urmat actul de voință al românilor din Moldova și Țara Românească de la 24 ianuarie 1859, proces proces istoric care s-a încheiat la 1 Decembrie 1918 când la Alba Iulia cei 1128 de delegați ai teritoriilor locuite de români au votat ”Unirea acestor provincii românești cu Țara mamă și cu celelalte provincii surori alipite ei…”.
(…) Hotărârea delegaților a fost confirmată cu entuziasm de cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare de la Alba Iulia. Din partea mureşenilor au participat la acest eveniment memorabil al istoriei românilor, 101 delegați, reprezentând toate categoriile sociale ale epocii: ţărani, meseriaşi, funcționari de bancă, învățători, comercianţi, industriaşi, medici, farmacişti, militari, avocaţi şi, nu în ultimul rând, clerici, reprezentând cele două confesiuni ale românilor: ortodoxă şi greco catolică.
Alături de trimişii oficiali, au participat, în frunte cu preoţii locali, mii de români care şi-au susținut Unirea cu Țara Mamă”, a declarat profesor doctor Liviu Boar.

De asemenea, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Institutului de Științe Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române din Târgu-Mureș, a pus la dispoziţia participanţilor o selecţie din mai multe studii ale sale referitoare la Marea Unire din 1918, selecţie realizată special pentru momentul lansării documentarului „Marea Unire – România, la 100 de ani”, la Târgu-Mureş.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” prezintă mărturii ale urmaşilor celor care au luptat în Primul Război Mondial, dar şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar descendenții celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani, aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat, oficial, în data de 22 februarie 2018 documentarul video „Marea Unire – România, la 100 de ani”, special conceput pentru sărbătorirea Centenarului.

Pe parcursul anului 2018, AGERPRES a organizat și va organiza mai multe evenimente, în România și în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Trailer-ul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

Expoziția de fotografie „România: Evoluție” cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție. Partener: Associated Press; susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, fluxurile de limbă engleză și maghiară, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

(A.V.)

 

De asemenea, verificati

Lupte: CSS Târgu Mureș pe locul IV în clasamentul pe cluburi

Distribuie În weekend-ul tocmai încheiat (13-14 aprilie), Călărașiul a fost gazda unei competiții sportive foarte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.