Home / Eveniment / FOTOGALERIE: Noua generație de asistenți medicali ai Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir“
Pregătiți pentru carieră (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Noua generație de asistenți medicali ai Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir“

Distribuie

Sala Mare a Palatului Culturii a fost gazda festivității de absolvire, promoția 2015-2018, a specializărilor Asistenți Medicali Generaliști și Asistenți Medicali de Farmacie ale Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir“ Târgu-Mureș.

Absolvenții au intrat în Sala Mare a Palatului Culturii pe acordurile tradiționalului Gaudeamus igitur. După așezarea acestora și a invitaților, întreaga audiență s-a ridicat în picioare și a intonat Imnul de stat al României.

Printre participanții la eveniment s-au numărat Prof. Maria Camelia Țăran (Directoarea Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir“), Prof. Ioan Macarie (Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Mureș), Prof. Laura Diana Cepoi (Responsabila Comisiei de Evaluare și Asigurare a Calității Învățământului), Prof. Király Tünde Prof. (Organizația Profesională Ordinul Asistenților Medicali), Prof. Liliana Simona Cistelican (Responsabila Comisiei Metodice Asistent Medical Generalist) și Prof. Constantin Dudu Alexandrescu (Responsabilul Comisiei Metodice Asistent Medical de Farmacie).

1992, anul în care a început totul

Maria Camelia Țăran a făcut o prezentare a Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir“ Târgu-Mureș, punctând cele mai relevante aspecte: „Școala Postliceala „Dimitrie Cantemir“ Târgu-Mureș a fost înființată în anul 1992. Are ca obiect de activitate activitatea de învățământ postliceal Asistent Medical Generalist și Asistent medical de Farmacie. Absolvenții școlii sunt în conformitate cu nomenclatorul de resort al Uniunii Europene, specialiști nivel 5. În anul 1997, a fost înființată specializarea Asistent Medical de Farmacie, iar în 1999, școala conține în oferta educațională și specializarea Asistent Medical Generalist. Până în prezent, au absolvit 19 promoții la specializarea Asistent Medical de Farmacie și 16 la Asistent Medical Generalist. În toți anii de activitate, școala s-a preocupat să realizeze condițiile pentru a obține o activitate didactică și profesională de un nivel tot mai ridicat. Absolvenții școlii sunt solicitați să lucreze în țările din Uniunea Europeană. Din anul școlar 2016-2017, Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir“ are și o activitate deosebită pe linie Erasmus +.“

Laura Diana Cepoi a oferit un îndemn proaspeților absolvenți: „Orice veți face, să dați dovadă de onestitate și corectitudine. Nu uitați că veți lucra cu oameni. Tratați pacienții ca pe oricare membru al familiei voastre, iar o vorbă bună contează foarte mult. Pe de altă parte, nu uitați că nimic nu poate fi realizat singur, ci numai lucrând în echipă.“

„Vă doresc să fiți mereu frumoși, așa cum sunteți. Nu vă îndemn să veniți la școală de fiecare dată, dar peste tot unde pașii voștri vă vor îndrepta, să duceți cu cinste și cu bucurie faptul că ați absolvit o școală care vă oferă una din puținele oportunități pe care vi le oferă în ziua de azi celelalte calificări. Să știți că sunteți din acest punct de vedere privilegiați“ a remarcat Ioan Macarie.

„Vă doresc mult succes și țin să vă spun că aveți tot sprijinul nostru pe plan profesional în tot ceea ce veți face pe viitor. Vă doresc multă sănătate vouă și părinților voștri, și mult succes mai departe, după absolvire“, le-a urat Király Tünde absolvenților.

40 de elevi participanți la Erasmus

Programul Erasmus + le-a oferit posibilități elevilor din școli postliceale să se formeze profesional, să dobândească experiență la locul de muncă, experiență care să le permită de asemenea dezvoltarea de noi abilități și competențe într-o limbă străină. În anul 2016, școala postliceală a depus un prim proiect care s-a derulat în anul școlar 2016-2017 și la care au participat 20 de elevi din anul 3, specializarea Asistenți Medicali Generaliști. În urma unui feedback pozitiv, s-a depus un nou proiect în anul în curs care a fost aprobat și este încă în derulare.Un număr de 40 de elevi din anul 2 și 3, specializarea Asistenți Medicali Generaliști, au făcut practică timp de trei săptămâni în Italia, respectiv Spania. Participanții au primit documentele Europass Mobility care confirmă stagiul de practică. Totodată, a fost anunțată o a treia ediție consecutivă a proiectului Erasmus, care a fost aprobată de curând.

Liliana Simona Cistelican s-a adresat la rândul ei elevilor absolvenți: „Ați ales o meserie frumoasă, dar grea în același timp. Atâta timp cât există oameni, va fi nevoie de voi, asistenții medicali. Să vă amintiți în fiecare zi că puteți alina suferința pacienților atât prin administrarea medicamentelor, cât și printr-o vorbă bună și un zâmbet. Fiecare persoană care alege meseria de asistent medical face un angajament pe viață să respecte valorile care stau la baza acesteia: demnitate umană, integritate, altruism și profesionalism.“

„Pentru ca dumneavoastră să puteți performa într-un mod eficient și sustenabil, este bine să urmați regula celor 3 R: responsabilitate, respect și răbdare în toate acțiunile pe care le veți face și desfășura asupra persoanelor cu care veți colabora, munci și coopera“, a fost sfatul oferit de Constantin Dudu Alexandrescu.

Laura Diana Cepoi a anunțat mult-așteptatul moment al evenimentului: premierea celor mai buni absolvenți din această promoție.

Șefele de promoție, evidențiate

Astfel, șefa de promoție a specializării Asistenți Medicali Generaliști a fost desemnată Ioana Șeulean Király, iar șefa de promoție a specializării Asistenți Medicali de Farmacie a fost Cristina Antuza Pintea.

Premiul I pentru specializarea Asistenți Medicali de Farmacie, a fost obținut de către Maria Didina Petra, iar o diplomă de merit a revenit elevei Csiszer Reka.

La specializarea Asistenți Medicali Generaliști, premiul I a fost obținut de Mucha Klara, care a fost distinsă și cu o diplomă de merit.

Simbolul continuității

Premierea elevilor merituoși a fost urmată de al doilea moment important al festivității: predarea cheii școlii din partea elevilor absolvenți celor care le vor călca pe urme, în semn de continuitate, stimă și respect față de tradiție. Au predat cheia elevii Ioana Șeulean Király, Cătălin Duca Moise și Paula Tanalt, iar reprezentanții generației emergente au fost Flavia Ardelean Blaj, Paul Claudiu Gulea și Anca Florea.

La final, conform tradiției, sub îndrumarea profesoarei Simona Liliana Cistelican, absolvenții au depus Jurământul lui Hipocrate care semnifică unul dintre marile angajamente ale celor ce pășesc spre profesii medicale și care presupune devotament, dăruire, compasiune, optimism și generozitate, calități de maximă importanță în activitatea unui asistent medical.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.