Home / Sanatate / Ministerul Sănătății întârzie atestarea celei mai moderne unităţi de terapie intensivă coronariană din România

Ministerul Sănătății întârzie atestarea celei mai moderne unităţi de terapie intensivă coronariană din România

Distribuie

Școala mureșeană de cardiologie intervențională a mai făcut un pas spre excelență pentru asigurarea tratamentului modern și la standarde europene a pacientului cu infarct miocardic acut și a inaugurat anul trecut cea mai modernă Unitate de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), dotată cu echipamente de ultimă generaţie, în opt luni de zile aici fiind salvate viețile a peste 700 de pacienți din întreaga țară. Din păcate, Ministerul Sănătății, deși cunoaște activitatea desfășurată în cadrul USTACC, întârzie cu atestarea acestei unități.

”Am prezentat rezultatele la opt luni de la deschiderea noii unităţi de terapie intensivă coronariană (n.r. –  în cadrul celei de a XVIII-a ediții a Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională ”CardioNet”, ce are loc în perioada 4-7 iulie 2018, la Târgu-Mureș), rezultate spectaculoase, care au dus la scăderea semnificativă a mortalităţii în urgenţe cardiovasculare, care ne situează pe un loc de frunte în ceea ce priveşte eficienţa şi performanţa în asistenţa cardiologică de urgenţă în Europa, nu doar în România. (…) Din 1 noiembrie 2017 până în prezent au fost internaţi 742 de bolnavi în această unitate de terapie intensivă coronariană. Mortalitatea, dacă luăm în calcul pacienţii internaţi în această unitate din cadrul clinicii noastre, a fost de 2,5%. Comparativ, mortalitatea în general în urgenţe cardiovasculare este peste 10%, depinde de tipul urgenţei şi tipul unităţii în care se internează. Per spital, dacă luăm în calcul cazurile care au fost internate la ATI general, prin cazuistica clinicii noastre, mortalitatea este de 5,2-5,3%, pe când dacă bolnavul rămâne în unitatea din Clinica de Cardiologie, unde este îngrijit de cardiolog, diferenţa de mortalitate este de 2,5% faţă de 5,2%”, a arătat prof. dr. Theodora Benedek, șeful Clincii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Mai mult, potrivit unui studiu realizat în urmă cu 50 de ani în Statele Unite al Americii prin înființarea acestor unități de terapie intensivă, dedicată pacienților cardiaci, mortalitatea prin infarct scade de la 26% la 5-6%.

”În multe zone din România sitația este ca în America acum 50 de ani, se situează încă în acea zonă de mortalitate de 26%. Noi de mult eram la acel nivel de mortalitate de 5-6 % prin registrul de infarct, dar acum cu noile facilități de terapie intensivă am ajuns de la 5% la 2,5%”, a continuat prof. dr. Theodora Benedek.

Lipsa atestării pune în pericol dotarea USTACC

Ordinul Ministrului Sănătății 879 din decembrie 2012 prevedea înființarea unităților de supraveghere și tratament avansat a pacienților critici, obligatorii pentru unitățile sanitare care derulează Programul Național de Tratament Intervențional al Infarctului Miocardic Acut tocmai pentru a asigura acestor pacienți asistență medicală la cele mai înalte standarde. Potrivit Ordinului, ”prin sintagma unităţi de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici (ustacc) se înţelege acel compartiment care îndeplineşte criteriile de spaţiu, dotare tehnică şi de personal pregătit pentru îngrijirea pacienţilor cardiovasculari critici”. USTACC este un departament înființat în cadrul Clinicii de Cardiologie, însă de la înființare și până în prezent funcționează fără ”certificat de naștere”. ”În 2012, Ministerul Sănătăţii a dat un Ordin pentru înfiinţarea acestor Unităţi de Terapie Intensivă. După cinci ani, în Clinica de Cardiologie din Târgu-Mureş a fost inaugurată, cu mare greutate, cea mai modernă unitate de acest tip din România. Încă nu există în acte, pentru că a durat destul de mult până s-a trimis solicitarea la Bucureşti, dar la Ministerul Sănătăţii unei doamne secretare i se pare că virgulele nu sunt bine puse şi aceasta prelungeşte de 7-8 luni atestarea acestei unităţi”, a precizat șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională.

Odată atestată, unitatea va putea beneficia de anumite dotări.

”După ce va veni acel certificat de naştere, putem să o echipăm, putem să intrăm în programul naţional, am înţeles că se doreşte crearea un program naţional pentru unităţile de USTACC, dar noi nu vom putea intra în el dacă nu avem certificat de naştere. Dacă nu vom intra în el, nu vom avea consumabile, nu vom avea catetere, nu vom avea baloane de contrapulsaţie şi nu vom avea o serie de echipamente care pot să îmbunătăţească asistenţa medicală şi să scadă şi mai mult mortalitatea. Acea doamnă secretară de la Ministerul Sănătăţii, căreia îi trebuie câteva luni să studieze virgulele, poate că ar trebui să se mobilizeze un pic şi să pună virgulele acolo unde trebuie, pentru ca să nu mai moară bolnavii”, a mai spus prof. dr. Theodora Benedek.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bernadette Szocs, început fulminant la WTT Champions Incheon 2024

Distribuie Mureșeanca Bernadette Szocs a avut un început fulminant la WTT Champions Incheon 2024. Potrivit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.