Home / Sanatate / Școala mureșeană de cardiologie apreciată de Administrația Prezidențială a României

Școala mureșeană de cardiologie apreciată de Administrația Prezidențială a României

Distribuie

Încununarea a aproape două decenii de funcționare a Clinicii de Cardiologie Intervențională în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, în paralel cu organizarea anuală a unei prestigioase conferințe de cardiologie pentru prezentarea progreselor înregistrate în cercetare, o reprezintă dezvoltarea unei școli moderne de cardiologie intervențională, sub îndrumarea prof. dr. Benedek Imre, o școală apreciată atât pe plan național, cât și pe plan internațional.

Rezultatele deosebite, înregistrate de echipa de cardiologi de la Târgu-Mureș, au fost îndeosebi remarcate și apreciate de președintele României, Klaus Iohannis, mesajul acestuia fiind transmis de către consilierul de stat conf. dr. Diana Loreta Păun în cadrul celei de a XVIII-a ediții a Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională ”CardioNet”, ce are loc în perioada 4-7 iulie 2018, la Târgu-Mureș.

”Progresul în medicină depășește granițele fizice ale statelor, iar cooperarea între profesioniști prin intermediul rețelelor științifice reprezintă modalitatea cea mai potrivită de a ne uni forțele în lupta cu bolile cardiovasculare, ce reprezintă, în continuare, principala cauză de deces în România. Tendința actuală este acea a creării de spații transnaționale de servicii de sănătate, atât mobilitatea pacienților cât și cea a profesioniștilor în sănătate fiind  în creștere la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, trendul fiind acela al facilitării mobilității prin diverse instrumente. Târgu-Mureș este un centru de referință regional pentru tratamentul infarctului miocardic acut. Vorbim despre un model de bune practici și am certitudinea că acest model poate fi replicat atât la nivel național în alte domenii ale sănătății cât și la nivel internațional.(…) Centrul medical din Târgu-Mureș reprezintă un model de profesionalism, oferind pacienților șansa de a beneficia de tratamente la cele mai înalte standarde, crescând astfel rata de supraviețuire, iar tinerilor medici le oferă șansa dezvoltării profesionale într-un mediu cu adevărat performant.

Mă bucur că acest congres reprezintă o verigă importantă și statornică în crearea de punți de legătură între medicina și cercetarea științifică în domeniul cardiologiei din România și din Ungaria, 18 ediții ale acestui congres reprezentând fără îndoială o dovadă incontestatabilă în acest sens”, a precizat conf. dr. Diana Loreta Păun.

Activitatea echipei Clinicii de Cardiologie, un exemplu

Manifestare comună a Societății Române de Cardiologie și a Societății Maghiare de Cardiologie, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, evenimentul aduce în atenția participanților cele mai noi informații din domeniul cardiologiei dar și a specialităților conexe prezentate de specialiști de seamă din țară și din străinătate.

”Este o premieră să reușim două societăți partenere, două societăți puternice, Societatea Maghiară de Cardiologie, Societatea Română de Cardiologie să organizăm acest congres important. Pentru mulți ani au existat tensiuni privind acest congres, iar scopul meu ca și președinte (n.r. președinte al Societății Române de Cardiologie) este ca aceste tensiuni să dispară, să reușim să unim toți cardiologii din România, pentru că doar uniți putem avea un cuvânt și putem să facem ceea ce domnul profesor Benedek și doamna profesor Benedek au reușit să facă aici”, a susținut prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Aprecieri pentru activitatea desfășurată de echipa Clinicii de Cardiologie au fost aduse, în cadrul festivității de deschidere, și de către prof. dr. Kálmán Tóth, președintele Societății Maghiare de Cardiologie și de către Alexandru Cîmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș.

Lucrările conferinţei se focalizează asupra progreselor actuale în domeniul imagisticii cardiace, electrofiziologiei, sindroamelor coronariene acute şi asupra noilor ghiduri europene în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare.

Premisele cercetării pentru tinerii medici dezvoltate la ei în țară

Educația, cercetarea, inovația și profesionalismul sunt elemente importante ce caracterizează școala de cardiologie din Târgu-Mureș, creată sub conducerea prof. dr. Benedek Imre și ”această echipă este mândria mea”, a afirmat acesta în cadrul deschiderii festive a Conferinței CardioNET.

”În momentul de față, Clinica de Cardiologie, prin activitatea științifică și prin cea de câștigare a proiectelor, este cea mai dotată din punct de vedere al aparaturii medicale. Vizitând centre mari din Elveția, SUA alte orașe pot să spun că noi avem tot ceea ce au dânșii, poate ei au într-un număr mai mare. Sunt create premisele unei activități profesioniste, educative-științifice, generatoare de idei noi. Ceea ce este nou este o școală, dar școala s-a format de-a lungul anilor”, a adăugat prof. dr. Benedek Imre, președintele Congresului.

În cadrul Congresului, tinerii doctoranzi au expus o serie de proiecte de cercetare, considerate proiecte de cercetare de frontieră, generate din alte proiecte de cercetare câştigate de echipa Clinicii de Cardiologie din Târgu-Mureş.

”În urmă cu doi ani, echipa noastră a câştigat două proiecte de cercetare, între care CardioIMAGE, respectiv PlaqueIMAGE. Cu CardioIMAGE ne-am situat pe primul loc pe ţară, la competiția de proiecte, care presupunea dotarea cu infrastructură de cercetare în imagistică de ultimă performanţă. Pe această platformă de imagistică s-au construit noi proiecte, unul dintre aceste proiecte a fost PlaqueIMAGE, de asemenea câștigat de echipa noastră, care presupune creşterea capacităţii de cercetare prin educarea tinerilor cercetători. Aceşti tineri şi-au dezvoltat fiecare propria cercetare în domeniul imagisticii, cu corelaţia cu sindroame coronariene acute şi cu diferite alte boli cardiovasculare. De exemplu, unul dintre focusurile principale îl reprezintă posibilitatea de a detecta din timp transformările care au loc în interiorul arterelor coronare, ca să prezici riscul de a face infarct miocardic, înainte ca acesta să se întâmple şi să îl poţi trata, prevenind astfel apariţia infarctului. Alte tipuri de proiecte au fost imagistica de fuziune, imagistică hibridă, în care se suprapun imagini furnizate de diferite tehnici de imagistică-CT, RMN- sau găsirea de markeri predictivi pentru răspunsul la anumite terapii ultramoderne, cum ar fi crioablaţia sau ablaţia de vene pulmonare în fibrilaţia atrială”, a explicat prof. dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională din cadrul SCJU Târgu-Mureș.

”Suntem foarte mândri de entuziasmul acestor tineri, iar prezentările lor au arătat că se poate şi în România. Faptul că acestor tineri le-au fost puse la dispoziţie condiţiile necesare în Clinica de Cardiologie a fost un factor motivant pentru ei să să rămână în ţară, să nu plece şi să fie entuziaşti în ceea ce fac, pentru că fără asta nu poți ajunge la rezultate de excelență”, a conchis prof. dr. Theodora Benedek.

Arina TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.