Home / Invatamant / FOTO: Tabăra de vară „Minte, trup și suflet!”, la final

FOTO: Tabăra de vară „Minte, trup și suflet!”, la final

Distribuie

Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” din Reghin a organizat, în săptămâna 2 – 6 iulie, cea de-a IV-a ediţie a Taberei de vacanţă ,,Minte, trup şi suflet”, săptămână ce a încununat munca unui număr de 40 de cadre didactice care au îndrumat mânuţele, mintea, trupul şi sufletul a 125  de şcolari şi preșcolari, atât ai școlii organizatoare, cât și ai școlilor partenere din Rușii Munți, Solovăstru, Brâncovenești, Ideciu de Jos, Batoș, Deda, Școala Gimnazială din Gledin (judeţul Bistrita), Școala Gimnazială „Paul Tanco” din Monor (judeţul Bistrita), Liceul Tehnologic „Ștefan Pascu”din Apahida (judeţul Cluj), Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu (judeţul Sibiu), Liceul Militar din Alba-Iulia, (judeţul Alba ), Școala Gimnazială „Petru Musat” din Siret (judeţul Suceava) și Școala Gimnazială ,,Elena Cuza” din Iași (judeţul Iași).

În fiecare zi a taberei, copiii au desfăşurat activităţi într-unul din cele cinci ateliere principale („Jurnaliștii”, „Mâini dibace”, „Exploratorii”,  „Artă culinară”, ,,Cântec, joc şi voie bună”),fiind dornici să-și valorifice talentul, creativitatea, îndemânarea și măiestria, iar cei mai mici participanţi au lucrat în atelierul „Prichindeii pricepuţi” în toate zilele.

Datorită bunei pregătiri a programului taberei, pregătit cu multă minuțiozitate, elevii participanți au fost angrenați zilnic, prin rotație, în cinci ateliere de lucru diferite, cu activități specifice vârstei, menite să îmbine utilul cu plăcutul.

Vineri, 6 iulie, a avut loc festivitatea de închidere a taberei, în prezenţa părinţilor şi a invitaţilor. Toate atelierele şi rezultatele muncii copiilor au fost prezentate și expuse, participanţii la festivitate au aplaudat Imnul taberei, cântecele şi dansurile învăţate şi prezentate de copii pe scena din curtea Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ceuşianu”. Copiii au fost răsplătiţi cu diplome de merit şi cu aprecieri pentru strădania deosebită de care au dat dovadă pe tot parcursul taberei, iar la final au fost exprimate impresiile la o agapă cu bunătăţi pregătite de micii bucătari.

La finalul fiecărei zile de tabără copiii au notat impresiile pe un flipchart, acestea fiind dovada clară a faptului că această tabără, care reunește copii de toate vârstele, îi ajută să socializeze, să închege prietenii, sa-și dezvolte creativitatea și uneori sa-și învingă timiditatea.

Doamnele profesoare Moldoveanu Alina și Șerban Ionela, coordonatoare a atelierului „Prichindeii pricepuţi” ne-au impresionat cu câte ceva despre activitățile în care cei mai mici participanți la tabără, au fost implicați. Având vârste cuprinse între 4 și 7 ani, copilașii au fost antrenați în activități de colorare, decupare, lipire, asamblare, desen și pictură, toate acestea împletite cu jocuri, cântece și dansuri pentru vârsta lor. Astfel, ei au realizat lucrări individuale pe care în ultima zi de tabără și le-au dus acasă, dar si lucrări colective, având ca tematică și Centenarul Marii Uniri. Pentru festivitatea din ultima zi, prichindeii au învățat cântece și un dans popular pe care le-au prezentat cu succes în fața părinților. Au fost aplaudați și felicitați de toți cei prezenți la festivitate și încurajați să mai participe la astfel de activități în timpul vacanței.

La atelierul  ,,Cântec, joc şi voie bună” copiii ne-au reamintit Imnul taberei „Minte, trup și suflet”, ne-au  invitat să jucăm împreună „Hora Unirii”, prezentându-ne și frumoșii românași și româncuțe țesuți chiar de mâinile lor.

Doamnele profesoare Ungur Sorina, Farcaș Sabina și Luca Alexandra , coordonatoare ale atelierului, ne-au informat că acest atelier a urmărit să insufle interesul pentru muzică şi dans, gustul estetic în domeniul muzicii, să simtă și alte ritmuri muzicale cu ajutorul propriului corp, ,,să le cultive copiilor sensibilitatea prin receptarea mesajului cântecelor și jocurilor  în variate moduri, să fie flexibili în abordarea opiniilor celorlalţi şi să-şi formeze anumite reprezentări culturale privind evoluţia şi valorile muzicii”.

Spiritul critic și dorința de a fi la curent cu tot ceea ce ne înconjoară au fost stimulate în cadrul atelierului ,,Jurnaliștii”. Aici elevii au fost îndrumați să realizeze mici articole despre activitățitățile desfășurate în cadrul taberei, să realizeze cele mai reușite fotografii, să descopere pasiunile micilor participanți și să realizeze un ,,ziar” al taberei în care să surprindă reușitele, dar și neajunsurile pe care le-au constatat pe parcursul celor cinci zile. Atelierul a fost coordonat de profesorii Friciu Daniela, Alexa Cristiana, Pop Monica, Varga Ana-Maria, Mărginean Emilian, Molinari Delia, Feldrihan Simona, fiind apreciat pentru frumoasele interviuri şi poze realizate.

Atelierul „Mâini dibace” a fost coordonat de doamnele profesoare Toncean Anca, Chibulcutean Dorina, Kellner Codruţa, Căprar Liliana, Man Florina și Cota Anca. Acesta a avut ca obiectiv formarea și dezvoltarea abilităţilor practice ale elevilor şi dezvoltarea aptitudinilor şi a simţului estetic. Din deseuri textile, hârtie, lemn și alte materiale reciclabile, elevii, au realizat articole de artizanat și accesorii, folosind diferite tehnici de  împletituri, decupaje și  îndoituri, fiind încurajați să dea frâu liber imaginației. Astfel, în cadrul expozitiei s-au putut vedea brelocuri din cănacei, tablouri obținute cu tehnica șervețelului,decoruri din scoici, sfori, hărtie, suporturi, căsuțe, jucării, aranjamente din conuri și scoici, flori obținute prin tehnica origami și quilling și nu în ultimul rand insigne tricolore. Copiii au fost foarte creativi, lucru care s-a văzut și în expoziția lucrărilor.

Pentru a ne conecta și cu natura, atelierul „Exploratorii” a dat posibilitatea elevilor de a cunoaşte frumuseţile naturii, de a-şi folosi aptitudinile de cercetaşi (montarea cortului, aprinderea și stingerea focului, acordarea primului ajutor), de a-şi dezvolta spiritul de echipă şi de a proteja mediul înconjurător. S-au jucat și s-au bucurat împreună, adulți și copii, la Pădurea Rotundă. Aceștia au fost conduşi cu grijă de profesorii „cercetași”: Horobeț Fulvia, Hărșan Marinela, Bîrsan Ioan, Atănăsoaie Gabriela și Aștilean Raluca.

Atelierul „Arta culinară” ne-a pregătit surpriza de final: un Candy Bar, demn de un Master Chef Junior, la care a fost invitată toată suflarea prezentă la Festivitatea de încheiere.

Cadrele didactice Grama Ramona, Gyori Camelia, Graur Maria, Mărginean Simona, Roșca Mihaela, Suciu Ioana, Mircea Delia, Gabor Ioana, profesoare la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceușianu”are au îndrumat atelierul „Artă Culinară” pornind de la întrebarea „Ai ajutat-o vreodată pe mama în bucătărie?” și „Dacă da, arată-ne ce poți!” sau „Dacă nu, vom încerca împreună!”. Pe parcursul a cinci zile, împreună cu elevii care s-au perindat pe la acest atelier, au pătruns în minunata lume a deserturilor și sandwich-urilor. Ei au avut de pregătit zilnic câte o specialitate culinară.

„Micii bucătari” au preparat sandwich-uri calde, waffe delicioase, au umplut și decorat eclere cu cremă de vanilie, au decorat blaturi cu ciocolată Finetti sau cu gem de casă.

Dar ultima zi, a fost și cea mai încărcată, deoarece pe lângă decorarea brioșelor, „bucătarii” noștri  s-au întrecut în arta designer-ului culinar pregătind pentru toți participanții și invitații lor un Candy Bar.

Mulțumim tuturor ce s-au implicat în organizarea acestui proiect de succes: Consiliul Local, Primăria Municipiului Reghin, Casa de Cultură „Eugen Nicoară”,  Biblioteca Municipală „Petru Maior”, preoţilor Claudiu Dorin Chiorean, Epifan Ovidiu Moldovan și Iuliu Ceușean, Televiziunea ArdealTV, Cuvântul liber, Zi de Zi și Glasul Văilor şi nu în ultimul rând Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ceuşianu” prin domnii directori Jan Timuş şi Iozsef Denes și tuturor cadrelor didactice implicate, rugându-ne la bunul Dumnezeu să păstreze „Mintea, trupul şi sufletul” în sănătate tuturora spre buna organizare şi în viitor a altor proiecte de acest fel, ştiind că investiţia în copiii noştri este o investiţie de lungă durată pentru o societate sănătoasă!

Prof. Sorina UNGUR și Sabina FARCAŞ

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.