Home / Administratie / Ce este și cu ce se ocupă Consiliul Județean Mureș

Ce este și cu ce se ocupă Consiliul Județean Mureș

Distribuie

Legea administraţiei publice locale defineşte consiliul judeţean ca autoritate a administraţiei publice judeţene, consacrând, în mod implicit, regula potrivit căreia judeţul este o colectivitate locală, intermediară între oraşe şi comune, pe de o parte, şi stat, pe de altă parte. Această colectivitate locală dispune de propria sa administraţie, aleasă în condiţiile legii. Practic, rolul și locul autorității județene în sistemul administrației publice locale pot fi descrise ca fiind acela de a asigura un cadru general, normativ dar și executiv, pentru asigurarea serviciilor publice de interes județean, organizarea și funcționarea  instituţiilor subordonate, dezvoltarea economică a judeţului, gestionarea patrimoniului judeţean, colaborarea interinstituţională etc.

Activitatea normativă a instituției este asigurată de consilierii județeni aleşi prin vot, numărul membrilor fiecărui consiliu judeţean se stabileşte de prefect, în funcţie de populaţia judeţului. Consiliul Județean Mureș este format din 35 de consilieri județeni. Aceștia aleg din rândurile lor un președinte și doi vicepreședinți. În actualul mandat, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş este Péter Ferenc, iar cei doi vicepreşedinţi sunt Alexandru Cîmpeanu şi Ovidiu Dancu. Ședințele de plen ale Consiliului sunt publice și au loc în ultima joi a fiecărei luni.

Activitatea executivă a instituției este condusă de Preşedintele Consiliului Judeţean care răspunde de buna funcţionare a aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean. De asemenea, Preşedintele răspunde în faţa Consiliului Judeţean de buna funcţionare a administraţiei publice judeţene.

Cele mai importante activități ale instituției se desfășoară pentru administrarea celor 770 de km de drumuri județene, atragerea fondurilor europene în județ prin derularea de proiecte precum Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, Parcul Auto pentru Sporturi cu Motor, Reabilitarea Palatului Culturii și a Muzeului de Științele Naturii, asigurarea serviciilor județene de asistență socială și protecție a copilului, finanțarea, în condițiile legii, a activităților culturale, sociale și sportive de interes județean, prin încheierea de parteneriate cu alte instituții și organizații de profil, precum și asigurarea funcționării a două unități medicale din județ.

În subordinea Consiliului Județean Mureș se află următoarele instituții: Biblioteca Județeană Mureș, Muzeul Județean Mureș, Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel, Filarmonica de Stat, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș, Revista ”Vatra”, Revista Láto, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul”, Serviciul de Pază a Obiectivelor de Interes Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă nr. 1, nr. 2 și nr. 3, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Tîrgu Mureș.

De asemenea, Consiliul Județean are rol de autoritate tutelară pentru Regia Autonomă Aeroportul ”Transilvania”, SC ”Parc Industrial” SA, Spitalul Clinic Județean Mureș și Spitalul Municipal ”Gheorghe Marinescu” din Târnăveni.

O altă sferă a atribuțiilor CJ Mureș vizează stabilirea de relații de colaborare cu parteneri străini, urmărindu-se dinamizarea contactelor cu caracter economic, cultural, inițierea unor proiecte de colaborare, stimularea investițiilor străine în județ. Realizarea efectivă a atribuțiilor date de lege în sarcina Consiliului Județean se realizează prin intermediul aparatului de specialitate al Consiliului Județean. Acesta este structurat pe direcții, servicii și compartimente în cadrul cărora lucrează specialiști în domeniile de activitate ale instituției.

(Redacţia)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Proiect de 20 de milioane de lei finalizat la Luduș

Distribuie Conducerea Primăriei Orașului Luduș, institușie condusă de către primarul Cristian Moldovan, a anunțat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.