Home / Business / Dürkopp Adler investește în tehnică și în echipă

Dürkopp Adler investește în tehnică și în echipă

Distribuie

Cu o creștere importantă a productivităţii în ultimii an, Dürkopp Adler România continuă să aibă o pondere importantă pe piața producției premium de mașini de cusut. La fabrica din Sângeorgiu de Mureș sunt produse piese de schimb pentru mașini de cusut, subansamble, automate, dar și sisteme de transport. Directorul firmei mureșene, Johann Hermann, ne-a oferit detalii despre noutățile din cadrul Dürkopp Adler, o companie care poate fi considerată un model pentru investițiile în oameni și aparatură performantă.

Reporter: Cum se poziționează Dürkopp Adler România vizavi de problematica lipsei de personal calificat în industrie și ce investiții ați făcut pentru a eficientiza activitatea?

Johann Hermann: În ultimii ani tehnica de comandă numerică a devenit primordială. Aproape 90% din parcul de mașini pe care îl avem este bazat pe mașini cu comandă numerică. Toată fabrica este legată intranet prin fibră optică, în așa fel încât transmisia de date de la programator la mașinile de prelucrare, de la cele de prelucrare la mașina de măsurat automată tridimensională etc., să poată fi făcute optim, cu maximă eficiență. Acest circuit închis a dus la reducerea timpilor de fabricație de la 32-34 de zile – pentru un produs, de la intrarea în fabricație până la expediere – până la 12-14 zile. Vorbim aici de o cerință nouă în cadrul firmei, care a dus la o creștere a necesarului de cadre calificate. Din păcate, pe piața muncii, aceste cadre calificate sunt tot mai rare, așa că periodic organizăm cursuri de calificare în regie proprie, compania noastră fiind atestată ca formator, cu eliberare de diplome recunoscute de Ministerul Educației. Avem cursuri permanente, conlucrăm cu universitățile, cu liceele tehnice din Mureș. Asigurăm, anual, un număr important de locuri de practică. Avem angajați pe timpul verii, cu contract de muncă, studenți, tocmai pentru a-i pregăti pentru un viitor loc de muncă stabil după terminarea școlii. Având în vedere toate acestea, media de vârstă în firmă a scăzut foarte mult. De asemenea, suntem interesați de introducerea învățământului dual în Târgu-Mureș, fapt pentru care, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Camera de Comerț și Industrie a județului Mureș, intenționăm crearea în acest an a primelor clase de învățământ dual.

Reporter: Ce îmbunătățiri ar putea aduce statul în privința susținerii școlilor de meserii?

Johann Hermann: În opinia mea, din experiența pe care am avut-o cu cei doi copii ai mei, care au urmat cursurile școlare în Germania, ar trebui adoptat un sistem timpuriu de selecție în care, în funcție de dotarea intelectuală, să se poată decide care este drumul ce urmează a fi urmat de copii încă din primele clase gimnaziale. Elevul poate urma școala generală, 8 clase, după care merge la școala profesională sau învățământ dual 2 ani, respectiv liceu cu bacalaureat și facultate sau liceu cu sau fără bacalaureat. Școala postliceală de calificare în meserii este, de asemenea, o soluție, dar cere un grad de pregătire în specialitate, cu un nivel mai ridicat de cunoștințe. Teoretice.

Reporter: Ce oferă Dürkopp Adler ca angajator?

Johann Hermann: În afară de un salariu atractiv și un mediu de muncă motivant, în care își pot dezvolta abilitățile, oferim școlarizare, transport gratuit, bonuri de masă, medic de întreprindere și o serie întreagă de avantaje materiale și de timp – zile libere – cu ocazia unor evenimente din viața angajaților sau ajutoare pentru cazuri medicale mai grave. Studenților le oferim posibilitatea de a lucra în cadrul companiei noastre și în timpul anilor de studiu. Practic își stabilesc un anumit număr de ore lunar și își fac singuri programul, în funcție de cursuri și de timpul liber.

Reporter: Ce își propune la modul general Dürkopp Adler pentru acest an?

Johann Hermann: Prioritar este în continuare programul de investiții. Ca în fiecare an, și anul acesta vom investi peste 1,5 milioane de euro în utilaje noi. De asemenea, am început un proiect de extindere a suprafeței de producție cu o nouă hală de circa 2000 de metri pătraţi, care sperăm ca până în toamnă să fie gata, pentru a putea face față comenzilor pe care le avem. La ora actuală, avem o încărcare de 140%, ceea ce duce la multe ore suplimentare și la amânarea unor comenzi.

A consemnat Florin Marcel SANDOR

 

 

 

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.