Home / Eveniment / Marșul Centenarului a poposit la Târgu-Mureș!
Mesajul către Basarabia (Sursă foto: Dragoș Burghelia)

Marșul Centenarului a poposit la Târgu-Mureș!

Marți, 10 iulie, Târgu-Mureș a devenit punct de oprire al Marșului Centenarului. Inițiativa a debutat pe 1 iulie la Alba Iulia, iar participanții își propun să ajungă la Chișinău pe 1 septembrie. Pe traseu vor străbate Carpații și vor trece prin orașele importante pentru Primul Război Mondial și Marea Unire.

Pe tot parcursul județului Mureș, participanții au fost susținuți de primarii și preoții ortodocși, care au fost alături de această inițiativă. Târgumureșeanul Dragoș Burghelia s-a ocupat de coordonarea acestor etape, luând legătura cu instituțiile de pe traseu și asigurând partea logistică.

Pentru Basarabia, cu drag

Participanții la marș au venit dinspre Reghin și s-au îndreptat spre Sighișoara. La intrarea în Târgu-Mureș, s-a alcătuit și un mic marș până la Catedrala Mare, exprimând mesajul: „Mureș vrea Unire!” La Catedrala Mare a avut loc un moment de evocare și o binecuvântare din partea preoților. De asemenea, Primăria Municipiului Târgu-Mureș i-a susținut pe participanții la marș și le-au oferit cazare și o masă.

La Târgu-Mureș s-au alăturat marșului persoane din multe asociații culturale, precum Asociația Dacii Liberi, Asociația Cultural-Patriotică Avram Iancu, Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, membri ai Asociației Noua Dreaptă, precum și simpli cetățeni, care au însoțit grupul până în Centru.

1300 de km în 2 luni

„Mesajul nostru pe tot parcursul marșului reprezintă importanța Basarabiei pentru noi și faptul că în anul Centenarului trebuie să ne aducem aminte în mod special de frații noștri de peste granițe, iar Târgu-Mureș reprezintă un loc important, este o reședință de județ, și ca simbol al românismului, am vrut să arătăm că și în Târgu-Mureș românii își arată identitatea și își respectă trecutul”, a declarat Dragoș Burghelia. Acesta a precizat că pe parcursul marșului, în medie, participanții sunt în număr de 30. Numărul variază, întrucât traseul e parcurs pe etape, iar unele persoane, în funcție de program, se întorc acasă și revin mai târziu. Practic, are loc un schimb de oameni din etapă în etapă.

Sunt și câteva persoane care doresc să facă tot marșul. Printre acestea se numără un domn de 73 de ani, din comuna Grătiești, de lângă Chișinău, pe nume Adrian Balica. Accesta este unul din cei care vor efectua întregul marș, pe toată distanța de 1300 de km.

Andrei VORNICU

1 comentariu

  1. Dacă românii se vor uni ca frații și nu vor mai cârti unii împotriva altora, atunci vom fi o forță invincibilă și NIMENI nu va mai putea amâna UNIREA celor două state românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Gombos Security vă urează Sărbători Fericite!

Distribuie pe Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share