Armonie și culoare la Festivalul Internațional de Folclor „Pe Gurghiu în jos și-n sus” Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 842 Vizualizări

Armonie și culoare la Festivalul Internațional de Folclor „Pe Gurghiu în jos și-n sus”

Asociația Culturală „Moștenitorii Hodacului” din Hodac, cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local Hodac și al Consiliului Județean Mureș a organizat, în perioada 14-15 iulie, cea de a treia ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Pe Gurghiu în jos și-n sus”, eveniment care a reunit sute de dansatori din România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia.

Festivalul are ca scop promovarea tradițiilor populare existente, atât pe Valea Gurghiului dar și a altor zone din țară, precum și facilitarea schimburilor culturale cu ansambluri din străinătate, grație eforturilor susținute ale soților Anișoara Lucreția Farcaș, instructor coordonator în cadrul Ansamblului „Moștenitorii Hodacului”, și Cristian Farcaș, președintele Asociației Culturale „Moștenitorii Hodacului”.

Povestea sergentului voluntar Teofil Moraru

Festivalul a debutat sâmbătă, 14 iulie, cu tradiționala paradă a portului popular, prefațată de lansarea cărții „De la Oituz la Verdun”, semnată de lt. col (r) Alexandru Nicolae Teodorescu și găzduită de Căminul Cultural din Hodac.

„În acest an special în care marcăm Centenarul Marii Uniri cred că este prilejul cel mai nimerit să prezint această carte în memoria ţăranului român soldat, reprezentat de voluntarul sergent Teofil Moraru, şi ca omagiu adus marelui etnofolclorist, muzeograf, rapsod popular şi publicist înv. Gheorghe Cernea – cel care a iubit atât de mult Armata Regală Română şi pe soldaţii ei, ţărani români. Dedic această carte şi tinerelor generaţii de români cu speranţa că, electrizaţi de aceste fapte de eroism dovedite de bunicii şi străbunicii noştri cu numai 100 de ani în urmă, se vor trezi, se vor uni şi îşi vor recupera ţara şi viitorul de la cei care le-au furat, dacă vor să aibă o ţară şi un viitor. În urma luptelor de la Oituz a fost luat prizonier, a trecut prin toate închisorile maghiare, începând cu Odorhei, Tîrgu Mureș, Cluj. Cu inteligența sa de cercetaș, Teofil Moraru a reușit să scape, iar în final a ajuns să lupte, tot în Armata Austro-Ungară, în Franța, la Verdun. A evadat și s-a pus la dispoziția armatei franceze cu toate cunoștințele lui de cercetaș, fapt pentru care i-a ajutat pe aceștia să obțină ultima mare victorie de la Verdun. Pentru contribuția sa la această victorie, Teofil Moraru a fost decorat de către președintele Franței, Paul Deschanel, de generalii din armata franceză, precum și de Regele Ferdinand și Regele Carol al II-lea, când Teofil Moraru era veteran de război”, a precizat autorul cărții.

Parada portului popular

Parada portului popular a fost însuflețită de oaspeții veniți din străinătate, dar și de ansamblurile din țară și cele de pe plaiurile mureșene. Fiecare și-a etalat cu mândrie portul popular de la Podul Hodacului până la Căminul Cultural, gazda ediției din acest an a festivalului.

Deschiderea oficială a festivalului s-a bucurat de prezența oficialităților locale și a oaspeților veniți la sărbătoarea folclorului de la Hodac care au subliniat importanța promovării valorilor autentice, în frunte cu primarul Ioan Farcaș.

„Bine ați venit la cea de a treia ediție a acestui minunat eveniment, intitulat „Pe Gurghiu în jos și-n sus”, festival în care se vor întrece în cântec și joc participanți din țară și străinătate cărora le mulțumim pentru faptul că au acceptat să participe la acest festival. Sperăm ca și în anii următori să continuăm această frumoasă tradiție, să ne bucurăm și în anii ce vor veni de un regal al folclorului din mai multe țări ale Europei. Mulțumesc tuturor celor care s-au ocupat de organizare, astfel că Hodacul s-a dovedit încă o dată a fi o gazdă primitoare pentru toată lumea”, a fost mesajul lui Ioan Farcaș, primarul comunii Hodac.

A urmat binecuvântarea creștină adusă de părintele greco-catolic Dan Voicu care le-a urat un bun venit oaspeților din țară și străinătate.

Maratonul cântecului și dansului popular

 Adriana German, prezentatorul festivalului, a poftit pe scenă soliștii și ansamblurile care au onorat invitația organizatorilor de a participa la cea de a III-a ediție a festivalului “Pe Gurghiu în jos și-n sus”, nu înainte de a mulțumi celor care au făcut posibilă organizarea acestuia.

„Este o mare onoare pentru mine să fiu în această postură de prezentator al acestui minunat festival, fapt pentru care le mulțumesc din suflet organizatorilor, în special lui Anișoara Lucreția Farcaș și Cristian Farcaș, sufletul Festivalului Internațional de Folclor „Pe Gurghiu în jos și-n sus”, cei care și-au pus toată inima și toată bunăvoința ca acest festival să se desfășoare în condiții profesionale și de înaltă calitate”, a spus Adriana German.

Maratonul cântecului și dansului popular a fost deschis de solista Adriana German, urmată de Eugenia Cimborovici Teodoreanu dn satul Chestriș, Republica Moldova, și Ansamblul „Moștenitorii Hodacului” din Hodac (grupa mică). Programul a continuat cu Ansamblul „Doina Sărmașului” din Sărmaș. Ansamblul „Moștenitorii Hodacului” din Hodac (grupa mare), solista Anca Manoilă, Ansamblul „Călușerii Rășinari”, județul Sibiu, Ansamblul „Drăghiștenii” din Trinca, Republica Moldova, Ansamblul de Dansuri din Glăjărie și solista Iulia Maier. Printre protagoniștii festivalului s-au numărat și Grupul folcloric din Ibănești, completați de Ansamblul „Helicon” din Brâncovenești, Ansamblul “Mara” din Sighetu Marmației, solista Ileana Matus, Ansamblul „Toaca Văii Gurghiului” din Toaca, Ansamblul Comunității Elene „Elpis” din Constanța, Ansamblul „Mugurașii” din Iași și solista Daiana Suceava. Din Bulgaria au onorat cu prezența la festival Ansamblul „Tarnovche” din Veliko Tarnovo, din Macedonia – Ansamblul „Bitola” CEF „Alexandar Turundzev” și Ansamblul de dansuri ucrainiene „Cervona Kalena” din Negostina, iar din Republica Moldova au fost prezente ansamblurile „Prutenii” din  Macarești și „Drăghiștenii” din Trinca.

Au mai urcat pe scena festivalului solistele Larisa Cotoi și Roxana Maria Holni, Ansamblul de dansuri maghiare din Glăjărie, Ansamblul „Luminițe dobrogene”  din Constanța, Ansamblul „Dor solovăstrean” din Solovăstru, solista Adriana Niculici și Ansamblul „Toaca Văii Gurghiului” din Toaca.

La final, toți participanții au fost răsplătiți de organizatori cu diplome și cupe, cu speranța unor noi întâlniri pe tărâmul cântecului și dansului popular.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE