Home / Administratie / Ne scriu primarii: Centenarul Marii Unirii, sărbătorit în comuna Rîciu

Ne scriu primarii: Centenarul Marii Unirii, sărbătorit în comuna Rîciu

Prin proiectul intitulat “CENTENARUL MARII UNIRI, SĂRBĂTORIT ÎN COMUNA RÎCIU” dorim să creăm o emulație în spațiul românesc a cinstirii memoriei, a sacrificiilor înaintașilor noștri și să sensibilizăm  tânăra generație cu istoria şi modul în care noi ne raportăm la acest eveniment istoric.

 

Pentru că, înainte de toate, Centenarul înseamnă educație, resursele educaționale la orele de istorie vor fi completate cu următoarele subproiecte: cinstirea memoriei înaintașilor prin tabăra de pictură, afirmarea culturii populare, a tradiţiilor şi folclorului românesc prin organizarea ediţiei a VII-a a Festivalului Naţional de Folclor “IN MEMORIAM VASILE CONŢIU”, realizarea unui complex sculptural a personalităţilor marcante care au contribuit la edificarea României Mari, sărbătoarea satelor din CÂMPIA TRANSILVANIEI – prin lansarea cărţii: Monografia Satelor din Câmpia Transilvaniei şi a spectacolului de folclor din CÂMPIA TRANSILVANIEI şi, nu în ultimul rând, prin întărirea fundamentelor coeziunii naționale și sociale, educarea tinerei generații într-un spirit al cunoaşterii, prin lansarea cărţii “Noi vrem să ne unim cu ţara”.

 

FESTIVALUL-CONCURS NAȚIONAL DE FOLCLOR PENTRU TINERI INTERPREȚI “IN MEMORIAM VASILE CONTIU”, EDIȚIA A VII-A

 

Prin acest eveniment urmărim valorificarea muzical-interpretativă, autenticitatea cântecului tradițional românesc dar și a portului popular prin descoperirea și promovarea celor mai buni tineri interpreți la nivel național. Totodată, scopul acestui festival este de a menține vie memoria celui care a fost profesor, formator al multor generații de interpreți, etnomuzicolog, autor al mai multor culegeri de folclor, dar și interpret al cântecului tradițional din Câmpia Transilvană – Vasile Conțiu. În acest sens, oferim posibilitatea tinerilor interpreți, care cunosc și respectă valoarea autenticului tradițional din folclorul românesc, să ducă mai departe activitatea, numele și repertoriul lui Vasile Conțiu, personalitate culturală de marcă a județului Mureș.

 

TABĂRA INTERNAȚIONALĂ DE PICTURĂ DEDICATĂ ANIVERSĂRII A 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE

 

În perioada 12-22 iulie 2018 se desfășoară în comuna Rîciu TABĂRA INTERNAȚIONALĂ DE PICTURĂ în care se vor picta tablouri cu tema Marea Unire.

Participă  pictori din Republica Moldova și România: Ilie Leu, Vasile Ostahi și Nicolae Căpățână – Chișinău, Ioan Longodor – Zalău, Cornel Vana – Turda, Marcel Naste – Reghin, Ivan Condrache Laurențiu – Focșani, Emilia Lupu – Tîrgu Mureș, Ana Sălăgean – Tîrgu Mureș, Ioan Rusu – Tîrgu Mureș, Călin Bogătean – Tîrgu Mureș, Cosmin Pol – Tîrgu Mureș, Mihai Frunză – Tîrgu Mureș, Neculai Baltaru – Ibănești, Mureș, Gheorghe Pop – Tîrgu Mureș și Vasile Mureșan – Tîrgu Mureș.

Picturile sunt realizate pe pânză cu dimensiunea de 1 m/1m, reprezentând  în manieră realistă pentru a înveșnici prin artă gestul măreț al participanților la Marea Unire, printre care: Miron Cristea, Iuliu Hossu, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș, Alexandru Vaida-Voevod, Regele Ferdinand, Regina Maria și Locotenent Victor Deleu – secretarul Marii Uniri, precum și Pantelimon Halipa, Ion Pelivan și Daniel Ciugureanu, preoți, soldați, țărani.

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 22 iulie 2018, ora 12, în spațiul organizat din Piața Rîciu.

 

Vă așteptăm cu drag,

Primar Ioan Vasu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureș: Decese noi puse pe seama COVID-19

Reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Mureș au transmis luni, 18 ianuarie, prin intermediul unui buletin …