Muzeul „Ciobotă-Petruț”, oază de tradiții și frumos pe Valea Mureșului Superior Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 735 Vizualizări

Muzeul „Ciobotă-Petruț”, oază de tradiții și frumos pe Valea Mureșului Superior

Pe Valea Mureșului frumusețea naturii și-a pus amprenta asupra locurilor încărcate de tradiții, păstrate cu sfințenie de oamenii locului. Dacă la Idicel Pădure, tanti Rafila Moldovan păstorește Muzeul  „Amintiri din strămoşi“ , ceva mai sus, la Lunca Bradului regăsim un alt loc plin de frumos îngrijit de familia Petruț, și anume Muzeul „Ciobotă-Petruț”.Situat în apropierea Văii Ilvei, muzeul adăpostește tot ce are mai frumos zona superioară a Văii Mureșului, de la portul popular la obiectele care odinioară reflectau muncile și meșteșugurile oamenilor acestei minunate văi.

Cum am ajuns preț de o seară la Ilva Fest, nu departe de locația muzeului, am zis să fac o vizită muzeului, ghid fiindu-mi chiar sufletul muzeului, doamna Rusalina Petruț, cea care alături de fiica sa Andreea promovează folclorul și tradițiile prin intermediul Asociația Culturală „La poale de Călimani”.

Moștenire lăsată generațiilor viitoare

Muzeul „Ciobotă-Petruț” din Lunca Bradului  oferă vizitatorului o adevărată călătorie în timp, în afara noastră și înspre noi înșine, după cum le place să spună gazdele muzeului.

„Fiind o zonă încă păstrătoare de datini și obiceiuri, timpul a curs aici cu folos.Despre cei care au fost odată sau despre vremurile trecute, vorbesc multe obiecte de uz casnic și gospodăresc, țesături, împletituri, edificii arhitectonice sau obiecte de podoabă. Aceste obiecte cu încărcătură etnografică arată generației noastre  și a celor viitoare evoluția  culturii neamului nostru și a celorlalte neamuri  conlocuitoare, precum și stilul de viață al generațiilor trecute”, afirmă Rusalina Petruț.

Sărbătoarea muzeului pe 19 august

Dacă doriți să pătrundeți în lumea minunată a tradițiilor păstrate cu grijă de Muzeul „Ciobotă-Petruț” din Lunca Bradului  o puteți face, un bun prilej ar fi chiar de sărbătoarea acestuia care va avea loc pe 19 august, în cadrul evenimentului „Lada cu zestre”.

Pe lângă frumusețile care le puteți admira, atât cele din cadrul muzeului cât și cadrul natural existent, veți putea gusta din frumusețea cântecului și dansului popular însuflețit de Grupul „Glasul Călimanilor”, Fluierașii și băcițele din Dumbrava alături de soliștii Alexia Aștelian, Costi Dumitru, Andreea Petruț, Marcia Naghi, Mălina Cioloca, Georgiana Moldovan și Alex Naghi. Mai mult decât atât, veți putea asista și la o inedită lecție de istorie, cu ocazia lansării volumului „Lunca Bradului. Războiul pentru întregirea națională 1916-1918” semnat de Daniela Clinceag.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE