Share

Home / Politic / Campanie pentru donarea de organe

Campanie pentru donarea de organe

Parlamentarul PNL Mureș Cristian Chirteș consideră că este necesară derularea la nivel național a unei campanii de conștientizare a populației referitor la importanța donării de organe. Inițiativa liderului PNL Mureș vine după ce, la Tîrgu Mureș, în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant a avut loc cel de-al treilea transplant.

“Se impune să acordăm o atenție deosebită apelului pe care îl face conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Tîrgu Mureș. De asemenea, trebuie să îmbunătățim și comunicarea privind importanța donării de organe din România”, a arătat senatorul liberal în cadrul unei conferințe de presă susținute la Tîrgu Mureș.

Pentru comparație, parlamentarul a subliniat că în Croația, o țară cu o populație de circa 4 milioane de oameni, sunt efectuate anual 40 de transplanturi, adică 11 transplanturi la 1 milion de locuitori.

“La noi, un transplant la 20 de milioane de locuitori este foarte puțin”, a completat senatorul. În aceste condiții, acesta crede că o soluție e o campanie de promovare, derulată de specialiști, mai ales că suntem într-o țară religioasă, ortodoxă.

“Cred că va trebui ca toată societatea, toți factorii politici până la urmă, pentru că și eu reprezint clasa politică, să promovăm o campanie inițiată la nivel național, bineînțeles să o susținem toate formațiunile politice, dar coordonată de către Ministerul Sănătății și susținută de către dvs., mass-media, pentru a putea să punem în valoare pregătirea de excepție a medicilor care fac transplanturi azi în România. Iar aici ne referim noi la medicii noștri minunați de la Institutul Inimii din Tîrgu Mureș. Cred că va trebui mult mai serios să aducem pe agenda zilnică această posibilitate a donării de organe din timpul vieții, a semnării unor acte așa cum se întâmplă în țările occidentale, în țările civilizate”, a mai spus Cristian Chirteș.

Senatorul a transmis, de asemenea, felicitări echipei conduse de prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT Tîrgu Mureș pentru reușita din săptămâna trecută când un tânăr de 15 ani a primit în dar inima unui adolescent de 14 ani, victima unui accident rutier.

Ligia VORO

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Iată, că se poate! Sângeorgiu de Mureș, exemplu pozitiv în domeniul social

În timp ce unii se ceartă ce ar trebui făcut, sau nu cu familiile sărace, …

Share
Share