Home / Interviu / Mureșul Rezidențial. Decizia care vă poate oferi liniște și siguranță în casă nouă

Mureșul Rezidențial. Decizia care vă poate oferi liniște și siguranță în casă nouă

Distribuie

Prinși de multitudinea de probleme pe care le presupune o casă nouă, mulți locatari lasă la final sau ignoră capitolul siguranță. Pentru a veni în sprijinul lor, am dezvoltat acest subiect într-un dialog cu Gombos Attila, managerul firmei Gombos Security, una dintre companiile cu experiență în domeniul protecției și pazei.
Reporter: Ce înseamnă să investești și în siguranța locuinței?
Gombos Attila: Este foarte important ca omul să își asigure din start tot ce vrea să construiască, indiferent că vorbim de o afacere, de o casă sau de un apartament. Noi vorbim acum de a asigura în mod fizic siguranța casei, a bunurilor și liniștea personală, care este unul dintre cele mai importante lucruri. Din păcate, oamenii nu prea se gândesc la acest aspect în prealabil. Greșeala pe care o fac mulți e că gândesc doar pe termen scurt. De exemplu, în momentul în care se construiește o casă, nimeni nu se gândește la siguranța acesteia, la a pune un sistem de alarmă, ci mereu când casa e gata, își dau seama că lipsește ceva. De aceea, e bine ca proprietarul să se consulte cu o firmă de pază sau una care montează sisteme de alarmă, pentru a face în așa fel canalele încât, în viitor, la orice oră, să poată fi schimbate cablurile și să nu fie nevoie de intervenții pentru a sparge pereți, după ce clădirea este finalizată. Există și variante wireless atât pe camere, cât și pe sisteme de alarmă, dar sunt cam cu 30% mai scumpe și se pot hack-ui sau bruia. Din păcate, oamenii nu gândesc deloc preventiv și fac greșeala de a învăța numai după ce sunt pățiți, moment în care ar da și de trei ori prețul pe care l-ar fi achitat înainte pentru un sistem de alarmă și de monitorizare. Sunt două pericole care pot apărea: în momentul în care casa ta nu este monitorizată, în cazul unei spargeri, în care ți se fură ceva, cu echivalentul pagubelor produse ai fi putut plăti în avans pe 5 ani o monitorizare, care ar fi prevenit acest incident. Mai mult decât atât, în cazul în care se întâmplă să intre cineva în casă, pentru minim 1-2 ani nu mai dormi liniștit în respectiva locuință. Această perioadă de griji depinde de psihicul fiecăruia în parte, dar oricum e neplăcut să stai în casa ta cu frică și pentru câteva zile


Rep.: Vorbim de pagube de natură psihică, psihologică, ce nu pot fi cuantificate valoric…
G.A.: Sunt realmente situații dificile. Eu o spun din propria experiență. Mi s-a întâmplat și mie înainte să am firma de pază. Au încercat să intre în apartament, și cu toate că eu nu sunt genul care să se sperie de propria umbră, o vreme nu am mai dormit liniștit în propria locuință.
Rep.: În ce constă sistemul de siguranță, mai exact? Cuprinde sistem de monitorizare video, de armare?
G.A.: Sunt două tipuri de pază: cea umană și monitorizarea. Paza umană se impune de obicei la șantiere, instituții etc. Monitorizarea constă în faptul că omul are un sistem de alarmă în casă, iar în momentul în care acesta e plecat, casa este monitorizată de către dispecerat. Această monitorizare se împarte la rândul ei în două categorii: monitorizarea sistemului de alarmă și monitorizarea camerelor de luat vederi. În general, oamenii cred că dacă ei și-au pus o cameră de luat vederi, este o pază bună. Este adevărat, până la un punct. După părerea mea, cea mai sigură este monitorizarea sistemului de alarmă, care e de două tipuri: monitorizarea locuinței în timp ce ești acasă și monitorizarea locuinței când ești plecat. E o greșeală generală pe care o fac oamenii care au o casă pe 2-3 nivele și care în timp ce dorm nu monitorizează părțile unde nu se află nimeni. Se întâmplă să pătrundă cineva și să fure în timp ce proprietarii sunt acasă. Eu sfătuiesc clienții să monitorizeze nivelele neocupate în timpul nopții, doar că deseori aceștia sunt prea comozi și uită să mai apese acel buton de armare.
Rep.: Ce se întâmplă când intervine o situație de urgență?
G.A.: În funcție de obiectivele monitorizate, sunt cazuri în care clientul e anunțat, dar și cazuri în care nu este anunțat. Clientul, de obicei, este anunțat doar în cazul unei efracții reale. Sunt foarte multe efracții care pot fi încercări sau cazuri rarisime în care dau greș sistemele de alarmă. Noi avem mai multe echipaje în județul Mureș și în Târgu-Mureș, dar cele mai multe cazuri sunt doar tentative. Echipajele ajung în medie în 5-6 minute, în funcție de trafic se poate ajunge la 10-12 minute. Oricum este un timp foarte bun. Dacă în acest interval hoțul a pătruns în locuință și a furat ceva, ar interveni rolul camerelor. Dacă hoțul e deghizat, camerele nu pot oferi decât niște indicii. Dacă și locuința vecină e monitorizată video, atunci se poate observa dacă hoțul a venit cu o mașină și a plecat cu ea, dar aici deja intervine o anchetă. Eu sunt mulțumit că noi ne-am pus la punct cu aceste aspecte și am avut foarte multe rezultate pozitive, când a fost prins hoțul în flagrant sau pe a doua stradă de locul incidentului. Avem niște strategii și proceduri puse la punct pentru a păcăli hoțul și a-l prinde. Din punct de vedere al prevenției, cel mai sigur este sistemul de alarmă care este monitorizat la un dispecerat. Eu recomand în cel mai serios mod ca oamenii să își pună un sistem de alarmă și să nu facă economii la acest capitol.
Rep.: Aparatura performantă a îmbunătățit timpii de intervenție?
G.A.: De când am pornit afacerea am încercat să reduc timpul în care ajunge informația la echipajul de intervenție. Tocmai am implementat un sistem foarte modern prin care informația efracției ajunge direct la echipaj și i se arată acestuia automat prin Google Maps cum să ajungă la obiectiv și cum să evite ambuteiajul în trafic. Uneori chiar și 20-30 de secunde pot face diferența, deci este nevoie de aparatură cât mai bună pentru rezultate optime. Rep.: Care ar fi un cost minimal al serviciilor de monitorizare pe care le oferiți? G.A.: În funcție de locația obiectivului, costul începe de la 80-100 lei pe lună. Ținând cont de eventualele prejudicii pe care le poate preveni, investiția nu e mare. În plus, liniștea omului în propria casă e neprețuită.
A consemnat Andrei Vornicu

Despre Gombos Security
Firma de pază și protecție Gombos Security a fost înființată de Gombos Attila în 2004, după o strălucită carieră sportivă internațională. ”Am pus mănușile în cui și toată ambiția și dragostea pentru sport le-am focalizat pe firmă. Timp de 7-8 ani am lucrat nonstop și am fost trup și suflet implicat în firmă: am făcut pază, am fost agent de intervenție, m-am ocupat de contabilitate și de partea juridică. Afacerea a luat o amploare destul de rapidă, deși la acea vreme operau deja 48 de firme de pază în județul Mureș. După doar doi ani, am obținut locul 4 pe plan național în topul firmelor de pază și protecție, iar la scurt timp am ajuns la o bază de 1300 de clienți. Accentul a fost pus mereu pe sporirea calității”, povestește Gombos Attila. În prezent, Gombos Security are aproximativ 400 de angajați cu activitate în mai multe județe. În 2017 firma a înregistrat o creștere de 20%, deși numărul de angajați a scăzut cu 100. E important de reținut că în pachetul de servicii, Gombos Security oferă și aparatura, care nu trebuie achitată separat. Astfel, atât sistemul de alarmă, cât și serviciile aparțin aceleiași firme, fiind mult mai ușor de controlat fiecare aspect al pachetului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.