Home / Politic / Horea Soporan: “La Belgrad s-a făcut un pas înainte pentru stabilitate și creștere economică în Balcanii de Vest”
Senatorul Horea Soporan alături de Președintele Adunării Parlamentare a Mediteranei, Pedro Roque

Horea Soporan: “La Belgrad s-a făcut un pas înainte pentru stabilitate și creștere economică în Balcanii de Vest”

Distribuie

Senatorul Aurel-Horea Soporan, membru al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei, președintele Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică a Senatului, a participat, în zilele de 12 și 13 iulie 2018, la Conferința parlamentară la nivel înalt cu tema „Facilitarea comerțului și investițiilor în Balcanii de Vest și în regiunea extinsă euro-mediteraneană”, care a avut loc la Belgrad, la sediul Adunării Naționale.

 

Conferinţa a fost organizată de Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), în colaborare cu Organizația Mondială a Comerțului (OMC), la recomandarea președintelui Adunării Generale a ONU. Evenimentul s-a adresat parlamentelor din Balcanii de Vest și din regiunea extinsă euro-mediteraneană, fiind a doua conferință pe această temă organizată de APM pentru regiune.
Programul a inclus opt sesiuni de dezbateri dedicate următoarelor subiecte: principiile, regulile și modul de funcționare ale OMC; impactul OMC asupra țărilor din regiune și stadiul aderării acestora la OMC; procesul de convergență în zona euro-mediteraneană și importanța regulilor comerțului multilateral; rezultatele celei de-a 11-a Conferințe Ministeriale a OMC în contextul actual al comerțului internațional; modalitățile prin care regulile și negocierile OMC pot încuraja comerțul și fluxurile de investiții în regiunea euro-mediteraneană și importanța dimensiunii parlamentare în procesul de integrare regională în Balcanii de Vest.
Evenimentul a reunit parlamentari din statele membre ale Adunării Parlamentare ale Mediteranei și din statele partenere, europarlamentari, reprezentanți din partea Comisiei Economice ONU pentru Europa, Comisiei Europene, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiții, Fondului Monetar Internațional, Ordinului Suveran de Malta și Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, precum și membri ai corpului diplomatic.
Având ca reper aprecierea președintelui Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajčák, conform căreia Balcanii de Vest reprezintă o regiune importantă ce necesită o mai bună integrare pentru încurajarea comerțului, dezvoltare durabilă și creștere economică, conferința a oferit cadrul pentru un schimb de opinii, recomandări și bune practici în scopul facilitării contribuţiei parlamentelor membre APM la dezvoltarea economică a Balcanilor de Vest și a regiunii extinse euro-mediteraneene.
„Au fost identificate mai multe domenii de acțiune, care sunt necesar a fi îndeplinite pentru dezvoltarea economică a Balcanilor de Vest. Este nevoie, în acestă regiune, în primul rând, de stabilitate politică și progres social, creștere economică și cooperare în vederea managementului migrațional. Un alt aspect important este colaborarea și cooperarea dintre guvernele și instituțiile țărilor implicate, inclusiv schimb de experiență, pentru a învăța din experiența fiecăruia. Parlamentele țărilor din Balcanii de Vest vor urma să ratifice aderarea la Organizația Mondială a Comerțului, care astfel va deveni un instrument important în realizarea acestui scop, aceasta urmând să utilizeze mijloace diplomatice pentru a susține creșterea comerțului în zonă, eficientizarea pieței, concurența loială. De asemenea, transparența decizională și armonizarea legilor din țările implicate vor fi un punct strategic al acestui plan. Această regiune geopolitică are nevoie de stabilitate socială și creștere economică, iar această conferință parlamentară la nivel înalt de la Belgrad este un pas înainte în această direcție”, a declarat senatorul Horea Soporan. (B. D. S)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Márk Endre (UDMR) candidează pentru un nou mandat la Reghin

Distribuie După candidaturile anunțate de Stelian Doru Cătană din partea PNL și Vasile Oprea din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.