Taxați pentru școala după ore Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1100 Vizualizări

Taxați pentru școala după ore

Consilierul local târgumureșean Bakos Levente a inițiat pentru ședința ordinară a deliberativului care va avea loc în 26 iulie un proiect de hotărâre privind aprobarea unor reglementări privind utilizarea a sălilor de curs/ laboratoarelor aflate administrarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Tîrgu Mureş pentru activități educaționale după program.

 

Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul, acesta a fost inițiat din rațiuni de eficiență economică. Mai precis, după cum se arată în expunerea de motive: „Utilizarea eficientă a fondurilor publice, menținerea/ îmbunătățirea nivelului parametrilor tehnici, costurile de întreținere a sălilor de clasă presupune unele puncte de vedere de natură economică în stabilirea tarifelor. Funcționarea sălilor de clasă, în afara orelor de program, trebuie să fie făcută în condițiile economiei de piață, însă cu respectarea intereselor elevilor și a părinților. În acest sens se propune o metodă de calcul diferențiat pentru acoperirea costurilor de funcționare a acestora”.
Revenind la proiect, în acesta sunt stabilite, la articolul 2, condițiile desfășurării acestor activități, în mod cumulat, și anume: beneficiarii activităților să fie în mod exclusiv elevii instituției în care se desfășoară activitatea; persoana/persoanele responsabile desfășurării acestor activități sunt cadre didactice cu care instituția de învățământ preuniversitar este în relații contractuale (contract de muncă sau de prestări servicii); să existe aprobarea prealabilă scrisă a Consiliului de Administrație a școlii privind orarul, locul și persoana responsabilă cu desfășurarea activității; persoana/persoanele responsabile cu desfășurarea activității vor semna un angajament prin care se angajează să respecte Regulamentul de Ordine Interioară a școlii respectiv responsabilitatea privind normele de PSI, securitatea și sănătatea elevilor; colectarea și achitarea chiriei sălilor și a contribuției privind cheltuielile de utilități se va desfășura prin casieria instituției de învățământ; toate sumele achitate de părinții elevilor beneficiari ai acestor servicii se vor efectua cu respectarea legislației fiscale în vigoare, cu emiterea unor facturi, chitanțe fiscale, bonuri fiscale, etc. după caz. Sumele colectate reprezintă venituri proprii ale instituției ce se vor folosi în scopul îmbunătățirii dotării sălilor de curs, și acoperirea cheltuielilor aferente desfășurării acestor activități.

Consiliilor de administrație le va reveni, potrivit proiectului, să stabilească chiria utilizării sălilor (pe oră, zi sau lună), modul de percepere a sumelor ce reprezintă contribuțiile la utilități și tariful orar a contravalorii serviciilor prestate pentru cadrele didactice.
Chiria minimală nu poate fi mai mică de 1% din sumele stabilite prin HCL nr. 187/2015 privind stabilirea tarifelor de bază lunare pe mp, pentru chiria spaţiilor aflate în administrarea unităților de învățământ şi proprietatea Municipiului Tîrgu Mureş, şi HCL nr. 37/2017 privind modificarea HCL nr. 187/2015. Contribuțiile la utilități vor fi calculare după formula: S = n * CLU, unde S– suma de plată pentru contribuția la cheltuielile de utilități pe luna curentă, n – numărul orelor educaționale după program, iar CLU – coeficient lunar de utilități (calculat prin împărțirea sumei contravalorii tuturor facturilor de utilități pe anul calendaristic anterior la 2160 (se calculează cu 12 luni, 30 zile şi 6 ore pe zi, 2160=6x30x12). Tariful pentru contravaloarea serviciilor prestate de cadrele didactice va ţine cont de ofertele cadrelor didactice şi de gradul de suportabilitate a acestor costuri de către părinţi.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE