Home / Cultură / Péter Sárik Trio și Berki Tamás aduc în Cetate cel mai bun jazz din Ugaria
Péter Sárik Trio (Sursă foto: www.ghidlocal.com)

Péter Sárik Trio și Berki Tamás aduc în Cetate cel mai bun jazz din Ugaria

Distribuie

Jazzul revine în Cetate în forță, vineri, 27 iulie, cu două concerte, începând cu ora 19:00. Astfel, Răzvan Cojanu Quartet va urca pe scenă pentru un recital de compoziții originale, urmat apoi, la ora 20:00, de Péter Sárik Trio și Berki Tamás.

Conform descrierii de pe pagina de Facebook a evenimentului, Péter Sárik este cotat de mediul de specialitate drept cel mai bun pianist de jazz din Ungaria, este absolvent al Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta și s-a dovedit de-a lungul anilor un muzician versatil care alături de muzica clasică și jazz, a convins și în genurile pop, latino sau world music.

Fondează în 2007 Péter Sárik Trio, formulă restabilită în 2012 odată cu aderarea lui Tibor Fonay și a lui Attila Gálfi. Péter Sárik Trio a devenit rapid una dintre cele mai importante trupe de jazz din țară. Cinci dintre înregistrările acesteia au fost lansate până acum, iar albumul intitulat „Jazz Request Show” a devenit disc de aur la patru luni de la apariție, obținând premiul „Cel mai bun album de jazz al anului”.

În 2015 obține din nou „Cel mai bun album de jazz maghiar al anului”, pentru un CD cu un concert live alături de Berki Tamás, iar în 2016 este nominalizat la aceeași categorie cu „Jazz Show 2 CD”. A primit premiul Artisjus 2010 și a fost ales cetățean de onoare al orașului Cegléd în 2014.

În calitate de compozitor, a obținut un succes internațional semnificativ, compozițiile sale situându-se în mod regulat pe primele trei poziții la diverse concursuri de compoziție din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Asociația Compozitorilor Maghiari îl recompensează în 2011 cu Premiul Orszáczky pentru întreaga carieră. În 2016 a primit premiul „Muzicianul anului” din partea Asociația Instrumentiștilor Maghiari.

Berki Tamás s-a născut în 1946 la Budapesta. A urmat Școala de Jazz Bartók Béla, cursurile MZTSZ Kőbányai Stúdió și mai apoi Facultatea de Jazz a Academiei de Muzică Liszt Ferenc. A predat între 1972 și 1978 la Jazz Bartók Béla, a fost dirijor al Uniunii Artiștilor Muzicieni și Dansatori din Ungaria Kőbányai Könnyűzenei Stúdió, iar din 1997 este profesor și director artistic al Departamentului de Jazz al Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta.

De-a lungul carierei sale a participat la toate festivalurile majore de jazz din Ungaria și la multe festivaluri din lume. Cariera sa a fost recompensată cu numeroase premii: Meritul Cultura Socialistă (1987), Premiul Ministerului Culturii, Marele Premiu al Televiziunii Duna (1999), Premiul Inter Lyra din partea Fundației pentru Arte Speciale din Ungaria (2000), Premiul Szabó Gábor – Asociația Jazzului Maghiar (2004), Premiul Artisjus Music Foundation (2006), Crucea de Merit a Republicii Ungare (2007) și „Cel mai bun album de jazz al anului” (2015)

Este deținător al drepturilor de compozitor și textier pentru lucrările: Igazi Paradicsom, Jó Reggelt, A Híd, Két dal a Christmas Mass c. lemezen, Bogumil a Kandúrvarázsló – zenés bábjáték az Állami Bábszínház részére, Alternatív János Vitéz – zenés mesejáték egy gyermekszínház megrendelésére, Bika Jam și Hét dal a Minden délibáb c. lemezen.

Considerat „bunicul jazzului maghiar” Berki Tamás se manifestă în lumea muzicală de mai bine de jumătate de veac în calitate de muzician, compozitor, cântăreț, chitarist, baterist, pedagog și profesor universitar.

Concertele vor avea loc în amfiteatrul din fața Bastionului Croitorilor. În caz de vreme nefavorabilă, concertele vor avea loc în corpul B (fostele „grajduri”) din Cetate.

Intrarea este liberă!

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

(A.V.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

DOCUMENT. Conducerea Primăriei Târgu Mureș recunoaște că a comis ”o eroare” în cazul Cinematografului ”Arta”

Distribuie Consilierii locali ai municipiului Târgu Mureș vor decide joi, 28 martie, cu prilejul unei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.