Planuri mari de viitor pentru ABA Mureș: parcări pe pârâul Pocloș Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 622 Vizualizări

Planuri mari de viitor pentru ABA Mureș: parcări pe pârâul Pocloș

Administrația Bazinală de Apă Mureș a oferit joi, 26 iulie, în cadrul Colegiului Prefectural un raport de activitate pe raza județului Mureș în perioada ianuarie-iunie 2018.

În această perioadă au fost eliberate în total 167 de avize de gospodărie a apelor, 7 permise traverse, 243 de autorizații de gospodărire a apelor, 32 de notificări începere execuție, 59 notificări de punere în funcțiune, 12 referate tehnice și 34 de consultanțe tehnice.

Numărul de controale organizate în perioada monitorizată și rezultatele înregistrare este în felul următor: 11 amenzi cu o valoare totală de 492.000 lei, 22 de avertismente, 195 de controale și 42 de sancțiuni contravenționale.

Cinci proiecte pe anul 2017

Pentru anul 2017, au fost propuse în total cinci acțiuni, toate cu finalizare în decembrie 2017. Prima reprezintă regularizarea și îndiguirea pârâului Luț în localitățle Dedrad și Batoș, comuna Batoș cu un program propus de 645.000 lei dintre care a fost realizat în proporție de 93%. A doua este amenajarea râului Mureș în zona localității Rușii Munți cu un program propus de 3.000 lei. Din păcate, lucrările nu au fost cuprinse în lista cu programul propus deoarece problema terenurilor nu a fost rezolvată încă în totalitate. A treia acțiune o reprezintă supraînălțarea digului malului stâng al râului Mureș la Luduș cu un program propus de 1.090.000 lei care a fost realizată integral. A patra acțiune implică regularizarea râului Târnava Mică în zona localității Mica cu un program propus de 8.140.000 lei, iar a cincea este crearea de apărări de mal râu Mureș, în localitatea Văleni, jud. Mureș cu un program propus de 1.245.000 lei. Ambele au fost realizate integral.

Prin Programul de Gospodărire a Apelor au fost realizate lucrări de întreținere și reparații până la data de 31 decembrie 2017 în valoare de 6.195.420 lei, împărțiți astfel: 889.988 lei pentru SH Reghin, 2.927.425 lei pentru SH Târgu-Mureș, 1.950.437 lei pentru SH Târnăveni și 427.470 lei pentru SH Sighișoara.

Planuri mari pentru 2018

Pentru anul 2018 sunt în lucru trei mari acțiuni cu termen de finalizare decembrie 2018. Prima o reprezintă apărările de mal râu Mureș, localitatea Vălenii de Mureș cu un program propus de 500.000 lei și realizat până acum parțial în proporție de 80%. A doua acțiune este continuarea amenajării râului Mureș în zona localității Rușii Munți care este de asemenea realizată parțial (se află în procedură de obținere avize, achiziții terenuri, acorduri proprietari), urmând a fi scoasă la licitație. Ultima acțiune o reprezintă punerea în siguranță a barajului de priză Gurghiu cu un program propus de 320.000 lei care a fost realizat parțial (executat proiect tehnic, în procedură de licitație).

S-a discutat mult despre amenajarea pârâului Pocloș care reprezintă o prezență importantă în contextul urban al orașului. Corect organizat, el poate constitui un element de reprezentare al orașului și poate contribui la o mai bună calitate a vieții celor care îl utilizează. Conform spuselor lor, pe sectorul intravilan al cursului se constată unele disfuncționalități care mențin această zonă în situația de „zonă evitată” datorită poluării apei și a degradării albiei. Se evidențiază debite în general scăzute, dar puternic influențate de volumul de precipitații, astfel debitul redus creează o imagine nefavorabilă în raport cu aspectul albiei, datorat în principal nerezolvării până în prezent a canalizării municipiului în sistem separativ. De asemenea, acest debit fluctuant favorizează formarea depunerilor de aluviuni, colmatarea albiei și dezvoltarea vegetației acvifere.

În 2013, înainte de începerea lucrărilor, câmpul de dale nu beneficia de o rezemare corespunzătoare, nefiind executată o grindă de reazem  la baza acestuia. Soluția adoptată la timpul respectiv a fost de așternere a două rânduri de dale suprapuse la baza acestuia, însă această soluție tehnică coroborată cu fluctuațiile de nivel a dus în timp la deteriorarea câmpului de dale, constatându-se pe anumite tronsoane prăbușirea acestora. Tot la acel timp, datorită debitului general scăzut și care depinde în mare parte de volumul de precipitații, nu este asigurat un luciu de apă permanent și nu există posibilitatea efectuării de spălări.

Anul acesta au fost realizate doar anumite retușuri și conform spuselor lui Bratanovici Cristian, chiar și riveranii au fost motivați și au început să înțeleagă că zona s-a transformat într-o zonă frumoasă, de promenadă.

„Vă reamintesc lucrarea care simțim că este foarte important să o realizăm în contextul în care încercăm diverse soluții, și anume amenajarea unor parcări pe pârâul Pocloș. Vreau să vă informez că avem un studiu de fezabilitate în care avem și această componentă cu amenajarea de parcări, deocamdată este în faza de realizare a Ministerului Apărării și Podurilor și a fost avizat de Administrația Națională a Apelor Române. Avem un parteneriat încheiat cu Primăria Târgu-Mureș care după câțiva ani s-a și semnat și concretizat încât practic noi devenim parteneri pentru a realiza această investiție.” a concluzionat Bratanovici Cristian, directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE